Het Handige Handboek voor Schitterende Sollicitaties
Dit is het handboek waarmee je een geweldige sollicitatie kunt creëren! Houd deze er dus goed bij wanneer je voor docent solliciteert en wie weet...

- Van : Siërra Thayer

Beste iedereen,

Een aantal die dit lezen zullen ooit gesolliciteerd hebben voor een docentenpositie hier op World of Potter, maar afgewezen zijn. Er zullen vast ook mensen tussenzitten die nog niet gesolliciteerd hebben, maar dit wel ooit van plan zijn. Voor jullie allemaal heb ik dit handboek geschreven! En voor de mensen die lezen gewoon leuk vinden, natuurlijk. Ah, laat maar. Het is voor heel WoP! 

Index
Hoofdstuk 1 - Docent zijn
Hoofdstuk 2 - De eisen
Hoofdstuk 3 - Sollicitatie inhoud
Hoofdstuk 4 - RPG schrijven
Hoofdstuk 5 - Tips van Evelyn

Hoofdstuk 1 - Docent zijn

Zoals wel vermeld wordt in de prikbordberichten waar de vacatures in staan, is het docent zijn op World of Potter een grote verantwoordelijkheid. Je moet leerlingen willen helpen en natuurlijk een rolmodel zijn op de site. Maar wat houdt dit nou allemaal in? 

Als docent op WoP heb je veel verantwoordelijkheden. Je moet er namelijk voor zorgen dat er iedere week meerdere lessen online staan die de leerlingen kunnen maken wanneer deze in de nacht van zondag op maandag live komen te staan. Deze lessen kun je natuurlijk vooruitschrijven, wat ik ook aanraad, aangezien je dan altijd wat hebt om op terug te vallen. 

Naast de lessen verzorgen, moet je ook bereid zijn om vragen van leerlingen te beantwoorden, en jouw AL’ers te begeleiden. Iedere docent heeft zijn of haar eigen werkwijze met AL’ers, wanneer je aangenomen bent zul je dit dus even moeten bespreken met hen. Je zult hen ook moeten begeleiden in het zijn van AL’er en genoeg moeten communiceren met ze.

Naast dit alles ben je natuurlijk een rolmodel. Dat betekent dat je geen regels breekt en altijd vriendelijk blijft waneer er een probleem is. Ook moet je niet bang zijn om iemand aan te spreken wanneer deze anderen in de chat niet respecteert of niet luistert naar de klassenoudsten. 

Klinkt allemaal super streng natuurlijk, maar er zijn nog leukere dingen! Zelf kun je niet meer voor een afdeling Zwerkbal spelen, maar je kunt nog wel in de personeelsteams spelen. Hiervoor mag je scheids zijn, maar ook voor afdelingszwerkbal. Het kan echter wel zijn dat alle plekjes voor scheids zijn al vol zitten, maar hier moet je gewoon even overleggen met het Schoolhoofd.

Er zijn nog meer leuke dingen, zoals een mooi salaris en het feit dat je afgestudeerd wordt en daarbij je eigen leeftijd mag kiezen! Dit levert zoveel RP mogelijkheden op. Ik kan uit ervaring spreken wanneer ik zeg dat docent zijn echt super leuk is. Je kunt je creativiteit goed kwijt in je lessen en je verzorgt één van de belangrijkste dingen die we hier op WoP hebben. 

Hoofdstuk 2 - De eisen

Voor iedere sollicitatie worden er een aantal eisen gesteld. Voor sommige vakken zal dit misschien verschillen, maar er zijn een aantal basis eisen die altijd gesteld zullen worden. Wat zijn deze nu precies?

- Minstens 16 jaar oud in het echt zijn
Deze eis is er omdat een 17-jarige in het algemeen beter met deze verantwoordelijkheden om kan gaan dan een 11-jarige. Dit is allemaal ‘in real life’ natuurlijk, het maakt niets uit wat voor leeftijd je personage hier op WoP is. Dit is een zeer belangrijke eis.

- Actief zijn op WoP en plannen hebben om dit te blijven
We kunnen natuurlijk niet hebben dat een docent zomaar inactief wordt wanneer wij op hen rekenen! Wanneer je actief bent op WoP, betekent dat in de meeste gevallen dat je wel zult weten wat de site inhoudt en hoe alles werkt. Deze basiskennis is belangrijk als docent, aangezien er als docent wat dingen bij zullen komen waarvan het handig is als je je daar op kunt focussen.

- De tijd plus motivatie hebben om een actief rolmodel te worden voor de gebruikers op de site
Als docent moet je natuurlijk iemand zijn waar de leerlingen naar op kijken. Dit doe je door vriendelijk te zijn en zelf geen regels te overtreden. Een voorbeeld zijn voor iemand is een heel erg mooi ding, naar mijn mening. Je kunt het gevoel krijgen dat je een verschil maakt.

- Leerlingen helpen die naar je toe komen
Het is belangrijk dat je de leerlingen helpt die naar jou toe komen met vragen of opmerkingen. Het kan zijn dat iemand een vraag heeft over de vereiste vragen voor de les, deze zul je zo duidelijk mogelijk uit moeten leggen. Het kan echter ook zijn dat iemand een foutje spot in je les of een suggestie heeft. 

- Een professionele sfeer in je vak houden
Professioneel betekent natuurlijk niet ‘no fun allowed’. Kijk maar naar Opa Midburgh en Meneer Tealeaf, als voorbeelden! Je les hoort er wel professioneel uit te zien en belangrijke informatie die gerelateerd is aan je vak te bevatten. Excursies zijn prima, maar deze moeten wel gerelateerd aan het vak zijn! De leerlingen moeten een gevoel hebben dat je weet wat je doet met het vak.

- Goed kunnen samenwerken met collega’s op een professionele manier
Samenwerken als docent kan super leuk zijn! Misschien heb je wel eens een les gezien waar twee docenten samenwerken. Dit kan hilarische of juist hele mooie (of beiden!) resultaten hebben. Ook is het heel leuk om zo’n les samen in elkaar te zetten.

- Deel kunnen nemen in de bijbehorende clubs
De bijbehorende clubs zijn: Het Beheer, Leraren, en Assistent Leraren. Ik ga even heel geheim doen en niet verklappen wat hier precies in gebeurt… Maar dingen als personeelszwerkbal kunnen geregeld worden in Het Beheer en dingen zoals samenwerkingen kunnen afgesproken worden in Leraren. Bijvoorbeeld! 

- Een geldig achtergrondverhaal hebben
We moeten weten of je in staat bent om een achtergrondverhaal te schrijven dat volgens de regels is. Wanneer je leraar bent komen hier natuurlijk een heel aantal jaartjes bij die je ook zult moeten gaan schrijven. Voel hier geen druk in; het is belangrijk dat je lessen eerst op orde zijn. Maar zolang je geen geldig achtergrondverhaal hebt op het moment van solliciteren, kunnen we je niet aannemen. Onthoud dat een geldig achtergrondverhaal maar minimaal 50 woorden moet bevatten en voor de rest de WoP achtergrondverhaal regels moet volgen, die je kunt vinden onder ‘regels’. 

- Grammaticaal goed zijn in de Nederlandse taal
Het grootste deel van jouw baan zal zijn: schrijven. Om de lessen goed te laten verlopen is het belangrijk dat je goed in grammatica, maar ook spelling, bent. Als je ooit twijfelt over je grammatica, kun je altijd online tips opzoeken, voor veelvoorkomende vouten fouten of zoiets. Zul je zien dat ik zelf grammaticafouten maak terwijl ik dit schrijf… 

- Goed met druk en problemen om kunnen gaan
Een docentenbaan komt niet zonder druk of problemen, meestal. De druk van een les er om zondagavond 23:30 nog opgooien kan best groot zijn, vandaar ook mijn eerdere suggestie om vooruit te werken. Problemen kunnen voorkomen in je lessen, bijvoorbeeld onduidelijke eisen of iemand die jouw huiswerk maakt zoals het niet gemaakt hoort te worden. Hier mag je uiteraard hulp bij vragen, je staat er niet alleen voor.

- Geen personeelsbaan hebben op een andere online Harry Potter RPG site
Je hoort je wel te kunnen focussen op je docentenbaan hier, of op een andere site, mocht je deze al hebben. Hier op WoP NL is het toch het leukst. Door meerdere personeelsbanen te nemen, ontneem je anderen ook van de kans om te kunnen schitteren. Hoe meer mensen een kans hebben op zoiets geweldigs, hoe beter, natuurlijk!

Hoofdstuk 3 - Sollicitatie inhoud

Ook voor iedere sollicitatie wordt er gevraagd een aantal dingen erin te verwerken. Dit is belangrijk! Door al deze dingen krijgen wij een beter beeld van hoe jij het zou doen als docent. 

Probeer dit zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden. Moet je bij het uitleggen van hoe jij verantwoordelijk kunt zijn, denken aan dat ene uitje naar Disneyland waar jij als 8-jarige je ouders kwijtraakte en een kudde aan nichtjes, neefjes, broertjes, en zusjes van kleuterleeftijd moest leiden? Wees niet bang om het erin te zetten! Dat maakt de sollicitatie leuk en persoonlijk om te lezen. Blijf echter wel de waarheid spreken. Als dit soort fun facts ontbreken is het ook helemaal niet erg. 

Dus, zoals ik net zei, blijf de waarheid spreken! Dit geldt voor alles. Het heeft geen nut om te zeggen dat je een 60-jarige bent terwijl je eigenlijk maar 16 bent. Niets mis met 16 jaar oud zijn, maar zo kunnen we rekening houden met bepaalde dingen. Je zult ook altijd je andere accounts moeten vermelden, doe dit zo volledig mogelijk! Ook accounts die je maanden geleden gemaakt hebt en verder niet meer aangeraakt hebt tellen mee. Als er broertjes of zusjes van je zijn die ook op WoP zitten, vermeld dit dan ook even, dit kan misverstanden voorkomen. 

Bij sommige vakken komt er nog wat extra’s bij. Bijvoorbeeld een curriculum in elkaar zetten, of onderwerpen voor alle lesjaren bedenken. Doe dit in een logische volgorde, het kan namelijk een beetje raar zijn als de docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten je voor een Dementor zet en je een half jaar later pas de Expecto Patronum spreuk leert!

Voor ieder vak zul je twee lessen in moeten leveren. Of je nu vijf of twee lessen inlevert maakt niet uit; er zullen andere mensen zijn die maar twee lessen ingeleverd hebben wanneer jij er vijf hebt ingeleverd, en daarom tellen de extra drie niet mee. Er worden er maar twee gevraagd, hierbij krijgt iedereen dezelfde kans.

Ik raad echt aan om in je twee lessen zoveel mogelijk tijd te steken, en het misschien wel tien keer over te lezen voordat je het instuurt. Zo kun je typfoutjes eruit halen en misschien bedenk je nog wel dingen die een leuke toevoeging zijn of iets waarvan je het er beter maar uit kunt halen. En ook belangrijk hierbij: maak de lessen je eigen. Maar meer daarover in hoofdstuk 4.

Lees ook je sollicitatie zelf meerdere malen over. Daar kun je ook foutjes uithalen en lees dan nog een keer echt gericht op of alles er wel in staat. 

Hoofdstuk 4 - RPG schrijven

Dit is ook nuttig voor de mensen hier op de site die het liever bij topics en geen lessen houden! Het grootste deel van je les is een stuk RPG. De eisen zijn nodig zodat de leerlingen de les überhaupt kunnen maken, maar vooraf is altijd een stuk RPG. Het is belangrijk dat deze goed geschreven is en lekker verloopt, zodat het fijn en makkelijk te lezen is.

Er zijn zoveel delen aan RPG schrijven. Daarom zal ik ieder stukje apart gaan behandelen. 

- Leestekens
Een RPG is ideaal wanneer het geschreven is net zoals in een boek, wat betekent dat je de juiste leestekens gebruikt. Dit soort dingen maken een les zó veel makkelijker om te lezen soms. In sommige gevallen merk ik namelijk altijd dat mijn brein misleid wordt; dan denkt hij dat de zin al afgelopen is maar dan is dat niet zo. Het belangrijkste hierbij is: let op je komma-gebruik. Als je dialoog schrijft wordt dat meestal beëindigd met een komma, waarna je schrijft dat je personage iets zei. Voorbeelden:

"En toen gingen we naar de Wegisweg," zei Anneke. (Dit is dus het ideale.)
"En toen gingen we naar de Wegisweg." zei Anneke.
"En toen gingen we naar de Wegisweg." Zei Anneke.
"En toen gingen we naar de Wegisweg " zei Anneke.
"En toen gingen we naar de Wegisweg " Zei Anneke.


Dus, wanneer je na de dialoog beschrijft dat je personage iets zei, bijvoorbeeld met: ‘zei ze’, ‘lachte ze’, ‘schreeuwde ze’, ‘kuchte ze’, moet je een komma net voor het laatste aanhalingsteken doen. Niet een punt, maar je moet er ook niet niets doen. De letter van de zin na de dialoog, is dan altijd een kleine letter, omdat de zin nog niet af is.

Wanneer het een vraag is, zet je er gewoon een vraagteken. Daarna volg je alsnog met een kleine letter. Zelfde geldt voor uitroeptekens, deze zijn prima. Voorbeelden:

“En toen gingen we naar de Wegisweg!” zei Anneke.
“Gingen we toen naar de Wegisweg?” vroeg Anneke.


Maar dit kan nog lastig worden. Wanneer dialoog door een zin gevolgd wordt die gewoon een actie beschrijft en niet dat je personage iets zei, hoort er wel een punt te staan. De zin is dan namelijk beëindigd. Daarom volg je ook met een hoofdletter - er begint een nieuwe zin. 

“En toen gingen we naar de Wegisweg.” Anneke pakte haar boek op.
“En toen gingen we naar de Wegisweg.” Anneke gleed uit over een bananenschil.
“En toen gingen we naar de Wegisweg.” Opeens konden ze een stem achter hen horen.
“En toen gingen we naar de Wegisweg.” Ze zuchtte. 


Hier ook alleen een punt, en geen komma. Maar laat de punt ook niet weg. 

Voor gedachten, moet je *sterretjes*  gebruiken. Hier gelden ook de komma- en puntregels! Voorbeelden:

*Zijn er nou ook al hangjongeren op de Wegisweg?* dacht Anneke.
*Ik zou willen dat die hangjongeren eens weggingen,* dacht Anneke.
*Die hangjongeren worden nou wel irritant, hoor.* Anneke pakte haar wandelstok.


Dit maakt een stukje RPG echt super fijn om te lezen! En als de persoon die je sollicitatie leest iemand is die er moeite mee heeft wanneer dit niet zo geschreven wordt, is het super belangrijk dat je dit goed toepast.

- Alinea’s
Ik heb ooit eens een stuk tekst van 900 woorden moeten lezen dat allemaal in één alinea stond. Ik kan je vertellen, dat is knap lastig om te lezen! Door alinea’s te gebruiken, geef je de lezers wat tijd om te ademen tussen de zinnen door. Zo blijft het ook overzichtelijk en mocht je kwijtraken waar je gebleven was met lezen, is het een stuk makkelijker om het weer terug te vinden. Bekijk het verschil maar:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc placerat felis sit amet nulla egestas, suscipit ultrices orci gravida. Quisque ullamcorper suscipit turpis. Vivamus sed nisi lacinia, elementum ante sit amet, hendrerit mauris. Vivamus pharetra lectus a turpis facilisis, ac auctor quam laoreet. 

Proin ultrices, neque vitae rutrum venenatis, odio nulla finibus turpis, vitae pretium mi magna eget quam. Praesent nec lobortis eros, ut cursus mi. Integer tempor tortor in sollicitudin tristique. Suspendisse tristique nec nulla ut consequat. Nulla mollis mi nec consequat dignissim. 

Cras eu quam nec est accumsan pellentesque. Integer tempor neque vel massa sagittis, vel faucibus neque semper. Sed vestibulum tortor at tortor dapibus porttitor. Morbi sit amet tortor at nunc accumsan laoreet.


Of dit:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc placerat felis sit amet nulla egestas, suscipit ultrices orci gravida. Quisque ullamcorper suscipit turpis. Vivamus sed nisi lacinia, elementum ante sit amet, hendrerit mauris. Vivamus pharetra lectus a turpis facilisis, ac auctor quam laoreet. Proin ultrices, neque vitae rutrum venenatis, odio nulla finibus turpis, vitae pretium mi magna eget quam. Praesent nec lobortis eros, ut cursus mi. Integer tempor tortor in sollicitudin tristique. Suspendisse tristique nec nulla ut consequat. Nulla mollis mi nec consequat dignissim. Aliquam ac est sed arcu posuere porttitor et id ligula. Cras eu quam nec est accumsan pellentesque. Integer tempor neque vel massa sagittis, vel faucibus neque semper. Sed vestibulum tortor at tortor dapibus porttitor. Morbi sit amet tortor at nunc accumsan laoreet.

Dat je alinea’s een beetje verschillen in grootte, maakt niet uit. Probeer er wel op te letten om het niet op een onlogisch punt af te kappen. Dit gebeurt niet zo vaak dus maak je hier niet al te druk om.

- Jouw karakter
Sommige RP personages zullen iets opvallends in hun karakter hebben. Bijvoorbeeld dat ze etiketten van flesjes af gaan trekken wanneer ze nerveus zijn of zelfs dat ze een huisdier hebben. Als je dit soort dingen terug kan laten komen in je lessen, is het prachtig. Probeer hier wel origineel in te zijn, en niet dingen te kiezen die veelvoorkomend zijn. Laat je personage niet op het bureau zitten, maar op de vensterbank. Laat je personage niet met haar hand door haar haren gaan, maar laat haar het in een paardenstaart doen wanneer ze blij is en los wanneer ze zich minder goed voelt. Dit zijn maar een paar voorbeelden, er zijn er nog zó veel meer. Ga met wat goed voelt. Laat het karakter van je personage dus terugkomen, dit kan ook door zijn of haar reactie op leerlingen. Stopwoordjes zijn ook leuk.

- Herhaling
Het is natuurlijk helemaal prachtig wanneer een stukje RPG origineel is. Als je iedere les hetzelfde herhaalt: de leerlingen komen de les in, ze gaan zitten, één iemand beantwoordt een vraag, jij geeft het huiswerk op, kan het saai worden. Dit is niet de enige herhaling die voor kan komen; je kunt ook woorden herhalen. Probeer zoveel mogelijk verschillende maar passende woorden te gebruiken.

Hoofdstuk 5 - Tips van Evelyn

Maak alvast een Skype aan. Als je niet je persoonlijke Skype wilt gebruiken, kun je een Skype voor je personage gebruiken. Dit is super handig voor communicatie. 

Begin zo snel mogelijk aan je sollicitatie, zodat je de tijd hebt om het door te lezen, maar toch nog op tijd in kunt sturen.

Als er iets veranderd aan de informatie die in je ingestuurde sollicitatie staat, bijvoorbeeld extra accounts gemaakt, stuur er nog even een uiltje achteraan.

Gebruik altijd een originele sollicitatie. Wanneer je eerder voor iets hebt gesolliciteerd, herschrijf het gewoon compleet en maak het het beste wat je het kunt maken. 

Let goed op je RPG. Als dit goed verloopt kan het zo'n groot verschil maken.
 Wat een lap tekst! Maar het is wel echt superhandig voor wanneer je van plan bent te solliciteren. En ook wanneer je niet van plan bent te solliciteren, kan dit handig van pas komen. Het stukje RPG bijvoorbeeld is heel belangrijk hier op WoP! 

Heel veel succes met toekomstige sollicitaties en bedankt voor het lezen, iedereen.

Magisch veel liefs,
Evelyn Saicina

Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Boelsje Red

Boelsje Red Handig en goed geschreven!

Tess Evers

Tess Evers Geweldig Eve !

Aurelia Darkmore

Aurelia Darkmore Geweldig gedaan Eve! Heel handig! <3

Archie Ryder

Archie Ryder Super leuk om te lezen ook! Top gedaan eve!

Lotte Jansen

Lotte Jansen Super handig dit.. ik ga dit gebruiken in me nederlands examen dankje meid

Nova Harrison

Nova Harrison Heel handig zo'n helpend handboek! <3

Amaryllis Dreamweaver

Amaryllis Dreamweaver Super tof geschreven Evelyn!

Eowyn Diggory

Eowyn Diggory wouw wat een lap tekst idd, maar wel echt heel handig. bedankt XD

Daan Siebelink

Daan Siebelink superhandige tips Evelyn, ik wist die RPG niet zo nauw met al die komma's en leestekens, hier heb ik echt wat aan met RPG, thnx!

Evangelien Borghesius

Evangelien Borghesius super duidelijk :D

Ontmoetingsplaats voor Potterheads

Word een deel van het geweldigste online Harry Potter universum en ontmoet veel leuke en aardige mensen die dezelfde interesses hebben als jij. Wij verwelkomen je met open armen!

Schrijf je hier in

Blijf op de hoogte