Hoe beoordeel je huiswerk als een pro
Vandaag geef ik jullie meer uitleg over het beoordelen van huiswerk. Dus oortjes en oogjes open, snaveltjes toe ;)

- Van : Evangelien Borghesius

Het eerste dat jullie moeten weten is dat je afdelingspunten kan verdienen door het huiswerk van je medeleerlingen te beoordelen. (say what!)

 

Dit betekent niet dat je zomaar een cijfer geeft, zonder het huiswerk daadwerkelijk te lezen! Het is namelijk erg zuur als je hard werkt en een lager cijfer krijgt, omdat iemand niet weet hoe het beoordelen werkt.

 

Maar maak je geen zorgen. Evangelien is hier om je álles uit te leggen.

Het is erg belangrijk dat we het leuk houden voor elkaar.  

 

Dus focus op positieve dingen en niet (alleen) op wat er niet goed is. Iedereen wordt blij van complimenten, maar vergeet niet dat ook negatieve feedback een cadeautje is.  Je moet het dus wel netjes verpakken en iemand helpen om zichzelf en zijn/haar werk te verbeteren.

 

Bij het geven van een cijfer, moet je er rekening mee houden dat  de meeste mensen niet perfect zijn. Voor de volgende zaken mag je GEEN lager punt geven:

-De schrijfstijl, tenzij de docent een bepaalde stijl heeft gevraagd

-Spelling/ grammatica

-Het aantal woorden/grootte van de opdracht

-Te weinig of te veel creativiteit

 

Sommige mensen hebben misschien dyslexie of Nederlands niet als moeder taal. Of gewoon moeite met de taal op zich. Het is voor hun al spannend genoeg om dan aan een textbase rpg mee te doen en we willen dat iedereen zich welkom voelt. Als we op bovenstaande punten iemand zouden afrekenen, dan is de lol er snel af, denk je ook niet?

 

Ook zijn er dingen waar je wel punten voor mag aftrekken:

-Er is niet voldaan aan alle of sommige vereisten

-Er worden regels gebroken

 

Je breekt al een regel als je niet realistisch bezig bent. Iemand uit het eerste jaar die al spreuken uit het derde jaar kent? Dat kan én mag niet. We zitten in een magische wereld, maar ook daarin zijn grenzen.

 

Hopelijk geeft dit al wat duidelijkheid, maar als je toch niet helemaal zeker bent van het cijfer dat je kan geven, ga dan voor een hoger cijfer in plaats van een lager cijfer.  We willen elkaar niet ontmoedigen en het is al heel wat dat jullie huiswerk maken, voor iets wat niet eens verplicht is!

 

De docenten en ikzelf zijn dan ook ontzettend onder de indruk hoeveel punten er al zijn binnen gesprokkeld. Bedankt voor jullie enthousiasme.

 

Nu even een klein overzicht van de cijfers en wanneer je ze geeft:

 

- Zwakzinnig

Als het huiswerk aan geen enkele eis voldoet, aanstootgevend is, gekopieerd is  of helemaal leeg.

Neem altijd contact op met een docent of assistent als het huiswerk leeg, gekopieerd of aanstootgevend is.

- Dieptreurig

Dit cijfer geef je als er wel huiswerk is ingeleverd, maar het aan één enkele (max 25%) eis voldoet. Ook als de leerling de opdracht niet begrepen heeft en huiswerk inlevert dat niet klopt, moet je dit cijfer geven.

- Slecht

Als je medeleerling moeite heeft gestoken in het huiswerk, maar het voor voor max 30-40% aan de eisen voldoet, dan moet je dit cijfer geven. Je moet goed opletten dat je nakijkt hoe aan de eisen is voldaan. Je kan dit cijfer niet geven als iemand bijvoorbeeld aan  4 van de 5 eisen heeft voldaan.

- Acceptabel

Als het huiswerk er goed uitziet, maar de helft is vergeten. Of er is maar aan de helft van de eisen van de docent voldaan, dan geef je een acceptable.

- Goed

Je geeft een goed als er enkle details missen, maar verder wel aan de eisen is voldaan.  Missen er een paar details en zijn ook de bronnen vergeten (als deze in verplicht waren) dan geef je ook een goed.

- Boven verwachting

Als aan één enkel dingetje niet is voldaan. Of wanneer  het huiswerk nagenoeg perfect is en enkel de bron vergeten is en de docent hier wel om gevraagd heeft, dan geef je een boven verwachting in plaats van een "goed". De rest van het huiswerk is immers wel in orde. Dit zelfde geldt als alles in orde is, maar het huiswerk in een andere schrijfstijl is ingeleverd dan verwacht werd door de docent.

 

- Uitmuntend

Als het huiswerk voldoet aan ALLE eisen: vragen beantwoord, juiste schrijfstijl , bronnen vermeld enz. Dan krijgt de leerling een uitmuntend.

Ik weet dat er bij sommige lessen staat dat creativiteit beloond wordt, maar dit mag niet!  Niet getreurd, we houden van creatieve en realistische verhalen in jullie huiswerk en als je goed je best doet, krijg je misschien wel een keer een cadeautje. Ik beloof echter niks :P.

 

Nu weten jullie alles over het beoordelen van huiswerk. Kom maar op met al die goede cijfers. Jullie kunnen het!

 

Liefs/p> Evangelien Borghesius
Image by Cool Text: Logo and Button Generator

Je moet inloggen om te kunnen reageren.

Ontmoetingsplaats voor Potterheads

Word een deel van het geweldigste online Harry Potter universum en ontmoet veel leuke en aardige mensen die dezelfde interesses hebben als jij. Wij verwelkomen je met open armen!

Schrijf je hier in

Blijf op de hoogte