Expelliarmus

Expelliarmus

Naam: Expelliarmus
Type: Ontwapeningsspreuk
Kleur: Rood
Effect: De tegenstander ontwapenen
Uitspraak: ex-PELL-ee-are-mus

Eerste verschijning: Harry Potter en de Geheime Kamer, H11
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, H36

 
DOEL EN EFFECT
Het doel van de spreuk om de tegenstander te ontwapenen. Dit wordt gedaan door de toverstok van de tegenstander uit de hand te laten schieten.
GESCHIEDENIS
Het is niet bekend hoe de spreuk ontstaan is, wel is het zo dat het waarschijnlijk een hele oude en veel gebruikte spreuk is, maar dit is niet bevestigd.

Het boek staat beschreven in het Standaard Spreukenboek, niveau twee (GK9, PM). Dit boek is de lesstof voor het vak Spreuken en Bezweringen op Zweinstein.

Wanneer de spreuk veelvuldig op iemand gebruikt wordt, kan het doelwit bewusteloos raken (VB31, VB34).
GEBRUIK
• Door de jaren heen is deze spreuk vaak gebruikt, hieronder lees je door wie en wanneer:

• Severus Sneep heeft deze spreuk gebruikt op Gladianus Smalhart tijdens de duelleerclub toen deze spreuk geïnstrueerd werd(GK10).

• Remus Lupos heeft deze spreuk meerdere keren gebruikt op Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel in het Krijsende Krot, de avond dat ze Sirius Zwarts leerde kennen (GA17).

• Harry Potter gebruikte deze spreuk op Heer Voldemort tijdens het gevecht op het kerkhof. Deze spreuk had alleen niet het gewenste effect. Omdat Voldemort en Harry dezelfde kern van toverstokken hebben trad er een Priori Incantatum op, dit is een zeldzaam fenomeen waarbij de twee toverstokken een duel met elkaar aangaan. De toverstok die ‘’verloren’’ heeft moet daarna alle spreuken laten zien die hij voor het laatst gebruikt heeft, in omgekeerde volgorde (VB34).

• Tijdens de eerste bijeenkomst van Strijders van Perkamentus werd deze spreuk geleerd (OF18).

• Harry Potter gebruikte deze spreuk op Sjaak Stuurman tijdens de strijd van de Zeven Potters. Stuurman verkeerde hierbij onder de imperiusvloek en Harry wilde hem geen pijn doen (RD4).

• Ron Wemel heeft deze spreuk gebruikt op Bellatrix van Detta in Villa Malfidus (RD23).

• Harry Potter gebruikte deze spreuk in het laatste duel tegen Heer Voldemort op Zweinstein (RD36).

Andere spreuken