Fideliusbezwering

Fideliusbezwering

Naam: Fideliusbezwering
Type: Bezwering
Beweging: -
Kleur: -
Effect: Verbergt een geheim
Tegenspreuk: -
Uitspraak: Onbekend
Gecreëerd door: -

Eerste verschijning: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, hoofdstuk 10
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de dood, hoofdstuk 26

 
DOEL EN EFFECT
Om professor Filius Banning te citeren: “Een ongelooflijk ingewikkelde bezwering, waarbij een geheim op magische wijze verborgen wordt in één levende ziel. Die informatie gaat dan schuil in de uitverkoren persoon, oftewel Geheimhouder, en kan onmogelijk opgespoord worden - tenzij de Geheimhouder besluit om de informatie prijs te geven. Zolang de Geheimhouder weigerde zijn mond open te doen, kon Jeweetwel jarenlang het dorpje waar Lily en James woonden afzoeken zonder hen ooit te vinden, zelfs niet als hij met zijn neus tegen het raam van hun woonkamer gedrukt stond!” (GA10)
GESCHIEDENIS
• Albus Perkamentus heeft de spreuk gebruikt om het adres van de Potters geheim te houden van Voldemort en zijn aanhangers. Sirius Zwarts zou hierbij de geheimhouder zijn, maar op het laatste moment kozen James en Lily er toch voor om Peter Pippeling als geheimhouder te nemen. Dit bleek een grote fout, Peter verraadde de familie bij Voldemort, die vervolgens langs kwam om ze te vermoorden. (GA18, GA19)

•Albus Perkamentus heeft de spreuk gebruikt om de locatie van het hoofdkwartier van de Orde van de Feniks te verbergen (Grimboudplein 12). Hier was Albus zelf de geheimhouder. (OF3) Toen hij stierf, werden alle mensen die hij het geheim had verteld, geheimhouder. (RD6)

• Arthur Wemel heeft de spreuk gebruikt om Het Nest en het huis van tante Marga te beschermen van Voldemort en zijn dooddoeners. Arthur was zelf geheimhouder. (RD24)

• Bill Wemel heeft de spreuk gebruikt om de locatie van het huis van Bill en Fleur te beschermen van Voldemort en zijn dooddoeners. Bill was hier zelf geheimhouder. (RD24)

Andere spreuken