Legilimens

Legilimens

Naam: Legilimens
Type: Magisch effect

Eerste verschijning: Harry Potter en de Orde van de Feniks H24
Laatste verschijning: Harry Potter en de Halfbloed Prins H15

 
DOEL EN EFFECT
Legilimens is een tak van magie die niet wordt geleerd op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Met Legilimens kan een persoon binnendringen in de gedachten van een ander. Daarnaast kan iemand gevoelens, emoties en herinneringen van iemand anders ophalen wanneer zij de Legilimens beheersen.

Legilimens is handiger wanneer de tovenaar dichter bij zijn doelwit is. Daarnaast gaat het ook makkelijker wanneer het doelwit niet gestrest is of op enige manier kwetsbaar. Een belangrijk deel van Legilimens is het oogcontact. Op die manier kan iemand namelijk manipuleren om de Legilimens toe te kunnen passen zodat het doelwit de benodigde herinneringen naar boven brengt (OF24, OF26).
GESCHIEDENIS
Een aantal bekende Legilimensen zijn Severus Sneep, heer Voldemort en Albus Perkamentus. Severus Sneep scheen beter in Legilimens te zijn dan heer Voldemort. Dit was dan ook de reden waarom hij zo lang kon doorkomen tussen de dooddoeners.

Naar schatting van Severus Sneep was Voldemort ook een erg goede Legilimens (OF24). Op een bepaald punt zou Voldemort namelijk altijd weten wanneer iemand tegen hem loog. Voldemort had, anders dan Sneep, geen bezwering nodig om Legilimens te kunnen gebruiken (VB1, OF36). Hij zou zelfs de lichamen van slangen hebben kunnen bezitten terwijl hij zijn eigen lichaam ook onder controle kon houden (OF21). Daarnaast was het voor Voldemort ook mogelijk om verkeerde en neppe beelden in de dromen van Harry Potter te brengen doordat hij een sterke Legilimens was (OF24, OF38).

Perkamentus was ook een Legilimens en kon hierdoor makkelijk vertellen wanneer er tegen hem gelogen werd. Hij had Harry occlumentie kunnen leren in plaats van Sneep, maar hij koos hier niet voor, omdat hij het Voldemort niet te makkelijk wilde maken en hij wilde Harry niet in gevaar brengen (OF38).

Andere spreuken