Alohomora

Alohomora

Naam: Alohomora (Open maak spreuk)
Type: Bezwering
Beweging: Een S-vorm in spiegelbeeld
Kleur: Onzichtbaar, blauw, geel of paars
Effect: Openen van gesloten deuren, ramen of voorwerpen
Tegenspreuk: Colloportus
Uitspraak: al-LOH-ho-MOR-ah
Gecreëerd door: Afrikaanse magiër

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de dood

 
DOEL EN EFFECT
Alohomora staat ook wel bekend als de beste vriend van dieven. Met deze spreuk open je namelijk deuren, ramen en voorwerpen die gesloten zijn. Dit kan gesloten zijn door de dreuzelmanier zoals met een sleutel, maar dit kan ook met de spreuk Colloportus. Deze spreuk heeft het tegenovergestelde effect als Alohomora en sluit dus juist sloten.
GESCHIEDENIS
Het is niet precies bekend wie de uitvinder is van deze spreuk, behalve dat dit een oude afrikaanse magiër is geweest. Ergens in de 17de eeuw werd de spreuk door Eldon Elsrickle naar Engeland gebracht, waar hij de spreuk gebruikte om in menig huishouden in te breken. Voor Alohomora er was, hadden tovenaars en heksen de mogelijkheid nog twee andere spreuken te gebruiken. Portaberto, zorgde ervoor de een slot onbruikbaar gemaakt werd, dit had alleen tot gevolg dat een slot een rokend gat achterliet. De andere spreuk was Open Sesame, deze spreuk liet deuren uit hun sponningen schieten. Beide spreuken waren minder subtiel dan Alohomora.
BEKENDE GEBRUIKERS
Hermelien Griffel
Hermelien gebruikte deze spreuk tijdens meerdere situaties. In haar eerste jaar op Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus Pokus gebruikte zij deze spreuk om een deur te openen op de derde verdieping van het kasteel. (SW9) Ze probeerde het vervolgens nogmaals tijdens de zoektocht van haar, Harry en Ron naar de Steen der Wijzen. Dit mislukte echter, waarschijnlijk is er een spreuk uitgesproken over de betreffende deur waardoor Hermelien haar spreuk niet slaagde. (SW16) Op 6 juni 1994 probeerde zij met deze spreuk het raam van professor Filius Banning te openen waar Sirius Zwarts gevangen gehouden werd. (GA21) Op 2 augustus 1997 probeert Hermelien de kamer open te maken van Regulus Zwarts in Grimboudplein 12. (RD10)

Helers in st Holisto
Helers gebruiken de spreuk om afdelingen af te sluiten op de Psychiatrische afdeling. Geestelijk zieke patiënten hadden niet de mogelijkheid om de afdeling te verlaten aangezien zij geen toverstok bij zich mogen dragen. Op deze manier van het gebruiken van Alohomora kunnen helers en bezoekers gemakkelijk de afdeling op of verlaten.

Andere spreuken