Confundo

Confundo

Naam: Confundo (Waanzichtspreuk)
Type: Defensieve spreuk
Beweging: Rechtopstaande haak
Kleur: Geen
Effect: Brengt een ander persoon op andere gedachten dan de waarheid
Tegenspreuk: Geen
Uitspraak: con-FUN-do
Gecreëerd door: Onbekend

Eerste verschijning: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood

 
DOEL EN EFFECT
De Waanzichtspreuk zorgt ervoor dat de persoon waarover deze spreuk uitgesproken iets anders dan de werkelijkheid ziet. Het laat de persoon waanzicht zien. Je brengt hiermee iemand snel op andere gedachten.
GESCHIEDENIS
De spreuk zien we voor het eerst in de 1994 wanneer Severus Sneep de spreuk als mogelijke oorzaak ziet voor het feit dat Harry Potter, Hermelien Griffel en Ron Wemel in Sirius Zwarts verhaal geloven. (GA21) Nogmaals in 1994 wordt de spreuk uitgesproken over een object in plaats van een persoon, namelijk de Vuurbeker. De spreuk wordt uitgesproken door Alastor Dolleman, of in werkelijkheid Bartolomeus Krenck Jr, zodat de beker gelooft dat Harry Potter van een vierde tovenaarsschool komt.

In 1996 gebruikt Hermelien Griffel de spreuk om Magnus Stoker te overtuigen dat de Slurk een totaal andere richting uitging dan in werkelijkheid zo was. Hierdoor werd Ron Wemel de nieuwe wachter van Griffoendor en niet Magnus Stoker.

In 1997 speculeert Severus Sneep over een waanzichtspreuk die over een medewerker van het Ministerie is uitgesproken. (RD1)

Harry Potter gebruikt de spreuk op 1 mei 1998 op twee tovenaars die voor de ingang van Goudgrijp staan.

Andere spreuken