Expecto Patronum

Expecto Patronum

Naam: Expecto Patronum
Type: Bezwering
Beweging: Een net niet gesloten rondje
Kleur: Zilver
Effect: Roept een patronus op
Tegenspreuk: -
Uitspraak: ex-PEK-to pa-TRO-num
Gecreëerd door: -

Eerste verschijning: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, hoofdstuk 12
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, hoofdstuk 36

 
DOEL EN EFFECT
Om de spreuk goed te laten werken, dien je je goed te concentreren op een hele gelukkige herinnering. Daarna spreek je de woorden ‘expecto patronum’ en als alles goed gaat, roept de spreuk een patronus op. (GA12)

De patronus is een een projectie van geluk en hoop, maar dementors kunnen hen, anders dan bij mensen, niet wanhopig laten voelen. Daarom kunnen ze dementors wegjagen. (GA12) De patronus is ook de enige bekende spreuk die een stik-de-moord kan verjagen. (FB/FD of JKR)

Leden van de Orde van de Feniks gebruiken de spreuk ook om boodschappen door te geven. Niemand kan zomaar de patronus van een ander opnoemen en patronussen zijn niet gevangen te nemen omdat ze door fysieke barrières heen kunnen, dus dit is een erg betrouwbare manier om berichten door te geven. Deze manier van communicatie is uitgevonden door Albus Perkamentus. (bron kan ik hier niet bij vinden, maar het komt een aantal keer voor in de boeken)
BEKENDE PATRONUSSEN
Harry Potter - Hert
Cho Chang - Zwaan
Hermelien Griffel - Otter
Ron Wemel - Jack Russel Terriër
Desiderius Perkamentus - Geit
Albus Perkamentus - Feniks
Simon Filister - Vos
Loena Leeflang - Haas
Ernst Marsman - Zwijn
James Potter - Hert
Minerva Anderling - Cyperse Kat
Dorothea Omber - Kat
Lily Potter - Hinde
Severus Sneep - Hinde
Romeo Wolkenveldt - Lynx
Remus Lupos - Wolf, maar die verbergt hij vaak opzettelijk, omdat hij bang is dat mensen er dan sneller achter komen dat hij een weerwolf is
Nymphadora Tops - Eerst een prairiehaas en nadat ze verliefd werd op Remus Lupos veranderde deze in een wolf Arthur Wemel - Wezel
Ginny Wemel - Paard
BEKENDSTE OPROEPEN
• Professor Lupos leert Harry een patronus op te roepen vanwege zijn problemen met dementors. Zo kan Harry zichzelf verdedigen en hoeft hij niet meer flauw te vallen terwijl hij zijn moeder hoort gillen. (GA12)

• Harry roept een perfecte patronus op, wanneer hij met Hermelien terug in de tijd gaat door middel van een Tijdverdrijver, om zichzelf en Sirius Zwarts (beide uit het verleden) te redden van dementors. Op het moment dat hij zichzelf redt, denkt de Harry uit het verleden dat het zijn vader is die een patronus oproept, maar nadat Harry en Hermelien met de tijdverdrijver zijn gegaan, komt hij erachter dat hij het zelf was. (GA21)

• Harry roept een patronus op wanneer hij en Dirk Duffeling op een avond door Klein Zanikem naar huis wandelen en ze daar in een steegje worden aangevallen door dementors. Harry weet de dementors te verjagen, maar krijgt wel een brief van het Ministerie van Toverkunst waarin hem wordt verteld dat hij van Zweinstein verwijderd is en hij op het Ministerie wordt verwacht voor een hoorzitting. (OF2) Uiteindelijk wordt dit rechtgezet met behulp van Albus Perkamentus. (OF8)

• Harry leert de andere Strijders van Perkamentus onder andere een patronus oproepen, omdat Dorothea Omber enkel theorielessen wilde geven voor Verweer tegen de Zwarte Kunsten. De leerlingen accepteerden dit niet met Voldemort die weer vrij rondliep, dus besloten ze zelf aan de slag te gaan om de spreuken te leren. (OF27)

Andere spreuken