Crup

Crup

Naam: Crup
Oogkleur: Bruin/zwart
Huidskleur: Wit
Haarkleur: Wit en lichtbruin (vlekken)
Lengte: 20 tot 30 cm
Sterfelijkheid: Niet bekend
Opvallend: Gevorkte/gespleten staart
Ministerie van Toverkunst classificatie: XXX
Origine: Zuidoost Engeland

Eerste verschijning: Harry Potter en de Orde Van De Feniks
Laatste verschijning: Fabeldieren en waar ze te vinden

 
UITERLIJK
De crup ziet eruit als een dreuzelhond: een Jackrussellterriër. Het enige verschil is dat de crup een staart gespleten staart heeft. De vacht van een crup is wit met lichtbruine vlekken. Zijn ogen zijn bruin of zwart. De crup heeft vier middellange poten. Zijn oren hangen als flappen naar beneden en zijn bruin van kleur.
KARAKTER
De crup is door tovenaars gefokt. Ze hebben heer door een goede band met tovenaars, maar zijn agressief naar mensen toe. De crup kan dan ook alleen gehouden worden door een tovenaar die de crup in bedwang kan houden. De crup eet bijna alles. Zo eten ze kabouters, maar ook oude autobanden. De eigenaar van een crup moet een vergunning hebben.
MAGISCHE CAPACITEITEN
Een crup is door tovenaars gefokt, maar heeft geen magische capaciteiten. De crup kan alles wat een dreuzelhond ook kan, het enige verschil is de gespleten staart.
GESCHIEDENIS
De crup is door Newt Scamander beschreven in zijn boek: Fabeldieren en waar ze te vinden (JKR).

De crup komt ook voor in Harry Potter en de Orde Van De Feniks (OF15). Als professor Varicosus wordt ondervraagd door professor Omber. Hij vertelt dat de crup op het SLIJMBAL-examen zal komen in jaar 5.

Daarnaast behandelt Hagrid de crup als gevaarlijkste dier van het jaar, hij volgt dit als advies van Hermelien Griffel op om professor Omber niet onnodig te irriteren (OF25).

Kijk eens naar deze wezens