Huiself

Huiself

Naam: Huiself
Oogkleur: Verschild
Huidskleur: Grauw
Haar: Kaal
Lengte: 3'
Sterfelijkheid: Sterfelijk
Opvallend: Vleermuis achtige oren en kort en dun

Eerste verschijning: Harry Potter en de Geheime Kamer
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 1 en deel 2 (genoemd)

 
UITERLIJK
Huiselfen zijn kort en dun en hebben een grauwe huidskleur. Daarnaast hebben ze vleermuis achtige oren en dragen ze altijd een een vod als kleding. Dit is meestal een doek die door hun meester wordt gegeven, zoals een oud laken of een kussensloop.
KARAKTER
Een huiself die een familie of tovenaar dient, is altijd zeer loyaal aan zijn meester. In principe is dit tot aan de dood, behalve als de huiself een kledingstuk van zijn meester krijgt. Ze kunnen geen bevelen negeren, anders moeten ze zichzelf straffen. Dit doen ze ook als ze een bepaalde mening hebben over hun meester.
MAGISCHE CAPACITEITEN
Huiselfen bezitten enige soort van magie. Dit gebruiken ze om de huishoudelijke taken makkelijker te maken. Ook kunnen ze zichzelf beschermen, maar ze gebruiken geen toverstok.
GESCHIEDENIS
Harry potter en de Geheime Kamer (GKH2)
Dobby waarschuwt Harry Potter om niet terug te keren naar Zweinstein vanwege al het gevaar wat op de loer zou liggen. Dobby heeft ook alle brieven tegen gehouden die Ron en Hermelien hebben opgestuurd naar Harry Potter, zodat hij zou denken dat zijn vrienden hem vergeten waren en hij daardoor niet zou terugkeren naar Zweinstein. Harry wil niet luisteren, waardoor Dobby de pudding door middel van een zweefspreuk laat vallen. Hierdoor wordt Harry er van verdacht deze spreuk te hebben gebruikt.

Harry Potter en de Orde van de Feniks (OFH6)
Een van de wat minder bekende huiself genaamd Knijster komt in beeld. Toen Harry Potter aankwam bij het oude huis van Sirius Zwarts, was de familie Wemel er al. Hier ontmoette Harry Knijster: de oude huiself van de familie Zwarts. Knijster is niet de aardigste huiself, je hoort hem namelijk vaak mompelen en vloeken en kon het slecht hebben op ‘’Modderbloedjes’’. Daarnaast kon hij niet overweg met Sirius Zwarts door wat hij gedaan had.

Harry Potter en de Relieken van de Dood (RDH23)
Toen Harry Potter, Ron Wemel, Loena Leeflang, de vader van Loena en Meneer Olivander opgesloten zaten in de kerkers, verschijnselde Dobby in de kelder om hen te bevrijden. Aangezien hij kon verschijnselen kon Dobby hen bevrijden. Hij bracht eerst Loena haar vader en Meneer Olivander naar het huis van Bill en Fleur. Op het moment dat Wormstaart naar beneden kwam, ontsnapte Ron en Harry uit de kelder en rende naar boven toe om Hermelien te redden. Dobby verschijnselde op de kroonluchter om deze los te krijgen en deze bovenop Bellatrix te laten vallen. Uiteindelijk verschijnselde ze met Ron, Hermelien en Harry weg, maar op dat moment gooide Bellatrix een mes die mee ging met de verschijnseling en daardoor Dobby raakte.

Dobby stierf uiteindelijk in de armen van Harry Potter: zijn beste vriend zoals hij altijd zelf zei. Hij werd begraven in de duinen.
BEKENDE HUISELFEN(PM)
Dobby (werkte eerst voor de familie Malfidus, maar kreeg een sok in een boek waardoor hij vrij was) (negeerde vaak de opdracht van zijn meester en stond altijd klaar voor Harry Potter) (is uiteindelijk gedood door Bellatrix)

Winky (De vrouwelijke huiself van Zweinstein, die werkzaam was in de keuken waar Dobby haar hielp) (ze dronk heel veel)

Knijster (Huiself van de familie zwarts)

De Zweinstein huiselfen (werkzaam in de keuken)

Hooky (heeft een standbeeld op Zweinstein)
STICHTINGEN(PM)
Hermelien Griffel richtte de stichting S.H.I.T op. Dit betekende “Stichting Huis-elf voor Inburgering en Tolerantie”. Dit deed ze omdat ze gelijke rechten wilde voor de huiselfen. Zodat ze betaald kregen en behandeld werden net als tovenaars. De meeste huiselfen waren hier niet blij mee, omdat ze de situatie waarin ze werkte gewoon fijn vonden. Hierdoor werd Hermelien Griffel minder populair en werd de stichting gezien als een grap.

Kijk eens naar deze wezens