Medaillon van Zalazar Zwadderich

Medaillon van Zalazar Zwadderich

Naam: Medaillon van Zalazar Zwadderich
Maker: Zalazar Zwadderich
Gemaakt in: Laat in de 10e eeuw
Vernietiging: Ron Wemel, met behulp van het Zwaard van Griffoendor
Gebruik: Medaillon, Gruzielement
Eigenaar: -

Eerste verschijning: Harry Potter en de Halfbloed Prins
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood

 
UITERLIJK
Het medaillon is goudkleurig, en erg zwaar. Op de voorkant staat een met groene steentjes bedrukte S, als teken van Zalazar Zwadderich. Het medaillon hangt aan een eveneens goudkleurige ketting.
MAGISCHE CAPACITEITEN
Het medaillon brengt alle negatieve emoties van de drager naar boven.(PM) Later is van het medaillon een gruzielement gemaakt, door Maarten Vilijn. (HBP20) Om het medaillon te openen, moet iemand die sisselspraak beheerst het woord 'open' zeggen.
GESCHIEDENIS
Het Medaillon is gemaakt door Zalazar Zwadderich, tijdens de oprichting van Zweinstein. Na zijn dood, kwam het in handen van de Asmodom Mergel, zijn afstammeling, samen met een ring die tevens door Zalazar werd gemaakt. Nadat Asmodom samen met zijn zoon Morfin naar Azkaban werd gestuurd, werd het medaillon gestolen door Merope, de dochter van Asmodom. Zij wist echter niet dat het om een erfstuk van Zwadderich ging, en verkocht het aan Caractacus Oorlof, voor veel minder geld dan het waard was.

Het medaillon werd vervolgens gekocht door een rijke heks die oog had voor dure dingen, genaamd Orchidea Smid. Orchidea leert Maarten Vilijn, de zoon van Merope, kennen als hij na zijn afstuderen gaat werken bij Odius & Oorlof. Maarten toont veel interesse in haar, en bezoekt haar vaak met bloemen en complimenten. Na vele bezoekjes, laat Orchidea hem haar meest kostbare bezit zien: De Beker van Helga Huffelpuf en Het Medaillon van Zalazar Zwadderich. Ze vertelt dat ze de beker heeft gekregen omdat ze een afstammeling is van Helga Huffelpuf, en dat ze het medaillon heeft gekocht bij Odius & Oorlof. Ze hoopt dat Maarten de geschiedenis van de objecten interessant zal vinden, omdat hij werkzaam is bij dezelfde winkel als waar ze het medaillon kocht.

Maarten is zeer geïnteresseerd, en vraagt haar hoe ze het medaillon heeft verkregen. Orchidea vertelt dat ze het voor een hoge prijs kocht bij Odius & Oorlof, waarbij Caractacus Oorlof vertelde dat hij het kocht van een vrouw voor een veel lagere prijs. Maarten wist direct dat deze vrouw zijn moeder moest zijn. Twee dagen later werd Orchidea dood gevonden. Met deze moord, maakte Maarten van het Medaillon een gruzielement. (HBP20) Maarten verborg het gruzielement vervolgens in een grot, waar hij eerder was geweest toen hij nog in het weeshuis woonde. Hij ging samen met Regulus Zwarts en diens huiself naar deze, zogenoemde Gruzielementengrot, waar hij het verstopte in een kom met magische vloeistof

Zwarts kreeg echter spijt van zijn actie, en verwisselde het medaillon met een vervalsing. Hij stierf tijdens dit proces en Knijster de huiself nam het medaillon mee. (HBP26) In 1997 komen Albus Perkamentus en Harry Potter naar deze grot om het medaillon te vernietigen. Perkamentus dronk de magische vloeistof, en zo pakten ze het medaillon, denkend dat het de echte was. In het medaillon bevindt zich een briefje, met daarop een boodschap getekend met de initialen van Regulus Zwarts. Harry, die op dat moment de meester is van Knijster de huiself, vraagt aan hem wat er met het medaillon is gebeurt. Knijster geeft hierbij aan dat het gestolen is vanuit het huis van de familie Zwarts, door Levenius Lorrebos.(RD10)

Harry geeft Knijster de opdracht om samen met Dobby te gaan zoeken naar Levenius. Als ze hem vinden, nemen ze hem mee naar het huis. Levenius geeft toe dat hij het medaillon heeft gestolen, om vervolgens door te verkopen voor het geld. Uiteindelijk gaf hij het weg, omdat hij dacht dat het niks waars was. Hij weet de naam van de persoon die hem kreeg niet, maar hij weet haar te omschrijven als één of andere ouwe taart van 't Ministerie, een klein wijffie met een strik op haar kop en een gezicht wat lijkt op een pad. Harry weet meteen wie hij bedoeld, Dorothea Omber. (RD11)

Met behulp van Wisseldrank, weten Harry, Ron en Hermelien het Ministerie binnen te dringen. Ze gaan op zoek naar het medaillon, en weten dit te bemachtigen. (RD13) Lange tijd houden ze het medaillon bij zich, omdat ze niet weten hoe ze het moeten vernietigen. Om de beurt dragen ze het medaillon, waarbij ze erachter komen dat het hun ergste emoties naar boven brengt. Het medaillon blijkt zo'n enorme invloed te hebben op Ron, dat hij na een ruzie besluit hen te verlaten.(RD15)

Harry en Hermelien zetten hun zoektocht naar gruzielementen voort zonder Ron. Tevens zijn ze op zoek naar het Zwaard van Griffoendor, wat gruzielementen zou kunnen vernietigen. Ze gaan op bezoek in Goderics Eind, in de hoop daar meer te kunnen ontdekken over de verblijfplaats van het zwaard. Nadat ze hier worden aangevallen door de slang van Voldemort, keren ze terug naar een bos waar ze zich verschuilen.

Als Harry op een nacht de wacht houdt, ziet hij een wit licht wat hem lijkt te lokken. Hij volgt het witte licht, wat hem leidt naar een meer. Op de bodem van het meer ligt het Zwaard van Griffoendor. Het medaillon om zijn nek voelde aan dat het zwaard dichtbij was, en toen Harry in het meer sprong, probeerde het medaillon hem tegen te houden. Net op het moment dat Harry lijkt te verdrinken, wordt hij uit het water getrokken. Zodra hij op de kant staat, ziet hij wie zijn redder is. Het is Ron. Harry besluit dat Ron degene moet zijn die het medaillon vernietigt. Harry opent het medaillon met sisselspraak, waarna Ron het vernietigt met behulp van het zwaard. (RD19)

Kijk eens naar deze voorwerpen