De Zegevlier

De Zegevlier

Naam: De Zegevlier
Maker: De Dood, volgens de Vertelsels van Baker de Bard, of Antioch Prosper
Gemaakt in: De 13e eeuw
Vernietiging: Niet
Gebruik: De machtigste toverstok allertijden
Eigenaar: Harry Potter

Eerste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, Hoofdstuk 21
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, Hoofdstuk 36

 
UITERLIJK
De Zegevlier is een toverstaf die gemaakt is van vlierenhout en een kern bevat met de staarthaar van een terzieler. De staf is 38,1 cm lang.
MAGISCHE CAPACITEITEN
De Zegevlier was de meest krachtige toverstok allertijden, en zou de rechtmatige eigenaar dan ook altijd machtiger maken dan zijn tegenstander. (PM) De staf zal tevens alleen toebehoren aan hij die de dood accepteert, vanwege zijn krachtige kern.
GESCHIEDENIS
De Zegevlier is één van de Relieken van de Dood, die komt uit Het Verhaal van de Drie Gebroeders wat in de Vertelsels van Baker de Bard te vinden is. Dit verhaal verteld het verhaal over drie broers, die de dood te slim af waren omdat ze een brug toverden over de rivier waar vele mensen stierven. Om hen te belonen gaf hij ze alledrie een voorwerp naar keuze. De één koos een steen om mensen tot leven te wekken, de ander een onzichtbaarheidsmantel. Maar de oudste broer koos een toverstok die machtiger zou zijn dan alle andere stokken ter wereld. (RD21) Gemaakt van een vlier aan de waterkant, creëerde hij zo de Zegevlier.

De Zegevlier werd al snel een zeer bekende toverstok, die gewild was onder de mensen. Hij kon veroverd worden door de vorige eigenaar te ontwapenen of te vermoorden. Het spoor van de zegevlier was dan ook goed te traceren, want meestal werd de eigenaar vermoord als iemand de staf wilde stelen. Na Antioch Prosper is Emeric de Wraakzuchtige de eerstvolgende, bekende eigenaar van de Zegevlier. Het is aannemelijk dat er in de jaren ertussen nog meerdere eigenaren waren, maar hiervan is niks bekend. Emeric was een agressieve tovenaar, die het zuiden van Engeland terroriseerde tijdens de middeleeuwen. Emeric leefde niet lang, en werd vermoord door Oswald de Ongenietbare.

Een eeuw later, werd bekend dat de staf in handen van Godefroot was gekomen. Wat er in de tussentijd met de staf gebeurde, is wederom niet bekend. Godefroot zag de staf als een leraar, en schreef zijn kennis ervan op in een boek vol met informatie over duistere magie. Godefroot werd vermoord door zijn zoon, Halewijn, zodat hij zelf de eigenaar van de staf kon worden.

In het begin van de 18e eeuw, kwam de stok in handen van Barnabas Dastaard, die waarschijnlijk Halewijn had vermoord. Barnabas gebruikte de stok vooral om zijn reputatie te verbeteren, waarna hij vermoord werd door Simon de Slegte. Simon gebruikte de toverstaf vooral om iedereen te vermoorden die iets zij wat hem niet zinde. Het is niet helemaal bekend wie de moordenaar van Simon was, omdat vele mensen claimden dat zij het waren inclusief zijn eigen moeder. Volgens Xenofilus Leeflang was het Arcus of Livius, omdat één van hen vervolgens de eigenaar werd van de staf. Het is niet bekend wie van de twee de eigenaar was.(RD21)

Na Arcus en Livius, liep het spoor dood. Tot de staf in handen kwam van de bekende toverstokkenmaker Stavlov. Hij wist dat het de meest machtige toverstaf allertijden was, en probeerde deze te dupliceren. Hij vertelde hierover aan zijn dorpsgenoten. Dit resulteerde erin dat hij, op een nacht, lawaai hoorde in zijn toverstokkenwinkel. Hij rende zijn winkel binnen, en ving nog net een glimp op van de persoon die de staf stal. Het was een jonge, blonde man die vervolgens Stavlov ontwapende zodat hij de nieuwe eigenaar van de staf werd. Stavlov kwam er nooit achter wie de jongeman was.

Later werd bekend dat de nieuwe eigenaar van de staf Gellert Grindelwald was, één van de meest machtige duistere tovenaars allertijden voordat Voldemort bestond. Gellert zat op Klammfels, maar werd hiervan afgestuurd nadat hij teveel experimenteerde met duistere magie. Gellert kwam toen terecht bij zijn tante Mathilda Belladonna, die in Goderics Eind woonde. Hier leerde bij Albus Perkamentus kennen, die ook in dat dorpje woonde. De twee maakten plannen om duistere magie te laten overheersen, en droomden over een dreuzel-vrije wereld. Deze vriendschap eindigde in een ruzie door grote meningsverschillen, waarna de ruzie zelfs resulteerde in een gevecht in 1945. (RD24) Tijdens dit gevecht werd Gellert verslagen door Albus, wat hem de nieuwe eigenaar maakte van de Zegevlier.

Toen Voldemort achter het bestaan van de Relieken van de Dood kwam, was hij al snel van plan om deze te bemachtigen. Zijn eigen staf kon hij niet gebruiken om Harry te vermoorden, en hij was in de veronderstelling dat alleen deze staf geschikt zou zijn. Hij traceerde het spoor van de staf, en vermoorde alle nog levende eigenaren die er ooit waren geweest. Uiteindelijk leidde dit spoor naar Perkamentus. Perkamentus werd in die tijd, vanwege de Zegevlier, gezien als de grootste tovenaar die er bestond. Voldemort was dan ook van plan om hem te doden, zodat hij de nieuwe eigenaar kon worden. Voldemort gaf Severus Sneep de opdracht om hem te vermoorden, om zo later de staf aan hem te geven.(HB27) Het was echter Draco Malfidus die Perkamentus ontwapende, al voordat Sneep hem kon vermoorden. Zo werd niet Sneep, maar Draco de nieuwe eigenaar van de staf. Ook al wisten ze dit niet, en heeft Draco de staf nooit aangeraakt. Tevens was Voldemort in de veronderstelling dat Sneep de rechtmatige eigenaar van de staf was.

De Zegevlier kwam in handen van Voldemort, nadat Sneep deze aan hem gaf. De staf gehoorzaamde hem echter niet op de manier zoals deze zou moeten doen, omdat Vodlemort niet de echte eigenaar was. (RD23,RD24) Voldemort dacht nog altijd dat Sneep de eigenaar was, en daarom vermoorde hij hem zodat hij alsnog de nieuwe eigenaar zou worden. Wat Voldemort niet wist, was dat niet Sneep maar Draco de eigenaar was van de staf. De staf gehoorzaamde hem dus nog altijd niet.

Wat helemaal niemand wist, was dat op dat moment ook niet Draco, maar Harry de eigenaar was van de staf. Dit omdat Harry hem ontwapende toen ze gevangen werden gehouden in Villa Malfidus. (RD23) Toen Harry uiteindelijk Voldemort versloeg, kreeg hij de staf ook daadwerkelijk in handen. In plaats van deze staf houden, repareerde hij zijn eigen staf ermee. De Zegevlier werd in de graftomde bij Perkamentus geplaatst, waarna hij zijn macht zou verliezen als Harry een natuurlijke dood zou sterven. (RD36)

Kijk eens naar deze voorwerpen