Sorteerhoed

Sorteerhoed

Naam: Sorteerhoed
Maker: Goderic Griffoendor, Helga Huffelpuf, Zalazar Zwadderich, Rowena Ravenklauw
Gemaakt in: Rond 993 na christus
Vernietiging: Niet van toepassing
Gebruik: De Sorteerhoed wordt op het hoofd van de leerlingen gezet. Door Ligimentie te gebruiken, leest de Hoed de gedachten en kijkt in welke afdeling de leerlingen het beste passen.
Eigenaar: Zweinstein; Hogeschool voor Hekserij en Hocus Spocus

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood

 
UITERLIJK
De sorteerhoed lijkt op een puntige tovenaarshoed. Hij is gerafeld, ontzettend smerig en vol opgenaaide stukken. Een scheur in de hoed opent als een mond zodat de hoed kan praten en zingen (SW7).
MAGISCHE CAPACITEITEN
De sorteerhoed praat, zingt en gebruikt Legimentie.

Tijdens het openingsfeest in september zingt de Sorteerhoed elk jaar een ander lied. De leerlingen vormen een lange rij in de grote zaal. Ze worden op alfabetische wijze naar voren geroepen en gaan dan op de drie potige kruk zitten. De Hoed wordt op hun hoofd geplaats en het sorteren begint (SW7). De Hoed gebruikt legimentie om de gedachte van de persoon te lezen. Hij praat zachtjes tegen hen om zo te communiceren (PM).

Het sorteren kan verschillend duren, van 5 minuten tot een halve minuut. Wanneer de leerling gesorteerd is, schreeuwt de Hoed de afdeling door de hele zaal (SW7-PM).

De Sorteerhoed is berucht om niet toe te geven dat hij leerlingen misplaatst heeft. Zo kan een Ravenklauwer zakken voor zijn/haar examens, Zwadderaar onbaatzuchtig zijn, Griffoendor laf en een Huffelpuffer lui, de Hoed komt altijd terug op het besluit dat hij eerder gemaakt heeft. Door de eeuwen heen, heeft de Hoed weinig kritiek ontvangen over het sorteren (PM).
GESCHIEDENIS
De legende zegt dat het een normale hoed was, die ongeveer duizend jaar geleden van Goderic Griffoendor was. De vier stichters van Zweinstein; Hogeschool voor Hekserij en Hocus Spocus, wisten niet goed hoe ze de leerlingen moesten indelen in één van de afdelingen wanneer zij zouden te komen overlijden. Goderic Griffoendor haalde zijn hoed tevoorschijn en bracht hen zo op een idee. Alle vier de stichters betoverde de hoed en combineerde op deze manier hun intelligentie. Ze wilde er zeker van zijn dat de juiste leerlingen in de juiste afdeling geplaatst zouden worden met de juiste kwaliteiten (PM).

Nadat de hoed betoverd was, konden leerlingen in de juiste afdelingen geplaatst worden. De Hoed sorteert leerlingen in de juiste afdeling al zo’n duizend jaar. Hij wordt overgedragen van schoolhoofd op schoolhoofd. Als de hoed niet gebruikt wordt, ligt hij op het kantoor van het schoolhoofd (HP).

Het zwaard van Goderic Griffoendor, het andere relikwie van hem, kan magisch uit de hoed getoverd worden door iemand die een terechte Griffoendor is. Het maakt niet uit waar het zwaard op dat moment verborgen is (RD36). Het is onbekend hoe dit kan. Men zegt dat het te maken heeft met de loyaalheid aan Griffoendor. “Alleen een ware Griffoendor zou dat zwaard uit de hoed hebben kunnen toveren.”(GK18)

In de 7 jaren dat Harry Potter op Zweinstein heeft gezeten, waren er twee mensen die het zwaard van Goderic Griffoendor uit de Sorteerhoed hebben kunnen tover. Harry Potter zelf was er één van. Tijdens zijn strijd met de jongere versie van Voldermort, in de Geheime Kamer. Felix, de phoenix van Perkamentus, bracht de Sorteerhoed naar Harry. Harry zette de sorteerhoed op en vroeg of iemand hem kon helpen. Het Zwaard van Goderic Griffoendor viel uit de Hoed (GK17).

Ook Marcel Lubbermans wist het Zwaard uit de hoed te toveren tijdens de Slag om Zweinstein. Marcel weigerde om zich aan te sluiten bij Voldermort. Een vogel legde de Sorteerhoed in de armen van Voldermort die de Hoed weer op de grond gooide. Marcel pakte de Hoed op en zette hem op. Voldermort verstijfde Marcel en stak de Hoed in brand. Op dat moment gebeurde er veel dingen tegelijk en Marcel verbrak de vloek die hem verstijfde. Op dat moment viel de Hoed op de grond en viel het Zwaard eruit (RD36).

In 1858 werd de sorteerhoed voor het eerst opgedaan bij een Snul. Angus Buchana, toen 11 jaar oud, was met behulp van zijn tovenaarsbroer naar binnen gesneakt en zette hij de sorteerhoed op zijn hoofd. De Sorteerhoed zei vriendelijk dat hij een goed hart had, maar dat hij helaas geen tovenaar was (PM).
PERSOONLIJKHEID
De Sorteerhoed heeft een eigen persoonlijkheid. Aan het begin van elk schooljaar zingt hij een nieuwe lied waarin de vier huizen beschreven worden en hun kenmerken.

Ron Wemel denkt dat de Sorteerhoed een heel jaar bezig is om het lied te verzinnen want hij lijdt nu niet echt een spannend leven (VB12).

In 1995 had de Sorteerhoed een extreem lang liet gezongen. Dit jaar had hij het in zijn liet niet alleen maar over de vier stichters en over de vier afdelingen, dat jaar had hij een waarschuwing en hun zelfs raad gegeven. Volgens Haast onthoofde Henk voelt de Sorteerhoed zich verantwoordelijk voor school en om de leerlingen en docenten te waarschuwen. Dit zou niet de eerste keer zijn geweest dat hij een waarschuwing gegeven heeft (OF11).

De Hoed staat symbool voor de eenheid van de vier huizen van Zweinstein.

De Hoed heeft gevoel van humor en uiterst goed geheugen. Zo weet hij dat alle Wemel’s zijn ingedeeld in Griffoendor en dat de Malfidus familie altijd in Zwadderich gezeten heeft (SW7).
DE SORTEERHOED EN STUDENTEN
HARRY POTTER
De Sorteerhoed vond het moeilijk om Harry Potter te sorteren. Volgens de Sorteerhoed had hij een goed stel hersens, meer dan voldoende moed en een sterke drang om zich te bewijzen. Harry vroeg of hij niet in Zwadderich geplaatst kon worden. De hoed vertelde hem dat hij daar goed zou passen en Zwadderich hem kon helpen om grootse dingen te doen. Omdat Harry vroeg daar niet in ingedeeld te worden werd hij in Griffoendor geplaatst (SW7). Dit is ook de afdeling waar de ouders van Harry ook waren ingedeeld.

Later komt Harry erachter dat een deel van Voldermorts ziel in Harry voortleeft (RD33). Dat was waarschijnlijk wat de Sorteerhoed in Harry zag, plus de eigenschappen die Harry zelf heeft, dat de Sorteerhoed dacht dat Harry het, het beste zou doen in Zwadderich.

In Harry’s tweede jaar toverde hij in de Geheime Kamer het zwaard van Goderic Griffoendor uit de Sorteerhoed, dat zijn de enige twee relikeien van Goderic Griffoendor (GK17). Alleen een echte Griffoendor kan het zwaard uit de hoed toveren (GK18).

Nadat Harry had gevochten in de Geheime Kamer was hij aan het napraten met Perkamentus. Harry leerde dat hij een Sisseltong is, net zoals Marten Vilijn. Dit komt omdat Voldermort een deel van zijn macht in Harry heeft geplaatst. Dit was hij niet van plan. Harry dacht dat de Sorteerhoed alsnog gelijk had omdat die had gezegd dat hij in Zwadderich thuis hoorde en daar grootse dingen kon doen. Harry bezit inderdaad veel eigenschappen die Zalazar Zwadderich ook had en bij anderen graag zag. Er was wel een verschil tussen Harry en Voldermort. Harry vroeg om niet in Zwadderich geplaatst te worden. Zijn acties zijn veel belangrijker dan de talenten die hij bezit (GK18).

HERMELIEN GRIFFEL
De Sorteerhoed had moeite om Hermelein Griffel te sorteren. Doordat ze ontzettend intelligent is, past ze helemaal bij Ravenklauw. Ze had ook kwaliteiten die bij Griffoendor paste zoals: moedig en gedurfd.

Dit is goed te zien wanneer ze aan de boeken twijfelt en vriendschap en moed veel belangrijker vindt. Hermelein vond Griffoendor de beste afdeling van de vier.

RON WEMEL
Ron Wemel was meteen geplaatst in Griffoendor. Zijn hele familie zat in Griffoendor en hij was bang dat hij de enige zou zijn geweest die hier niet in geplaatst zou zijn (SW7). Ook zijn zusje Ginny was in Griffoendor geplaatst (GK5).

DRACO MALFIDUS
De Sorteerhoed zat net op het hoofd van Draco toen het Zwadderich riep. Draco is een volbloed, zoals de meeste tovenaars in Zwadderich. Zijn hele familie is gesorteerd in Zwadderich (SW7).

MARTEN VILIJN
De Sorteerhoed zat net op het hoofd van Marten toen die al meteen Zwadderich riep. Hij had veel eigenschappen die paste bij de afdeling Zwadderich en hij was de laatste erfgenaam van Zalazar Zwadderich.

MARCEL LUBBERMANS
Het duurde lang voordat Marcel gesorteerd was. Zelf wilde hij graag ingedeeld worden in Huffelpuf maar de Sorteerhoed vond dat hij beste zou passen bij Griffoendor. Marcel was geïntimideerd door de reputatie die Griffoendor heeft. Marcel probeerde de Hoed te overtuigen, maar werd toch gesorteerd bij Griffoendor (SW7).

Later werd duidelijk dat Marcel een echte Griffoendor was. Zo stond hij op tegen Harry, Ron en Hermelien in hun eerste jaar, toen zij uit de toren van Griffoendor wilde sneaken (SW16).

Tijdens de Slag om Zweinstein stond Marcel op tegen Voldermort en kwam de zwaard van Goderic Griffoender uit de Sorteerhoed. Dit is iets wat alleen echte Griddoendor kan doen. Hij gebruikte het Zwaard om Voldermorts’slang Nagini te doden (RD36).

PETER PIPPELING
De Sorteerhoed had meer dan 5 minuten nodig om Peter te sorteren. De Hoed twijfelde tussen Griffoendor en Zwadderich. Uiteindelijk was hij gesorteerd in Griffoendor. Veel mensen vonden dit een vergissing, maar de Hoed bleef altijd bij zijn besluit.

Kijk eens naar deze voorwerpen