De Vuurbeker

De Vuurbeker

Naam: Vuurbeker
Maker: Onbekend
Gemaakt in: Onbekend
Vernietiging: Nvt
Gebruik: Selecteren van Kampioenen voor het Toverschool Toernooi
Eigenaar: Onbekend

Eerste verschijning: Harry Potter en de Vuurbeker, Hoofdstuk 16
Laatste verschijning: Harry Potter en de Vuurbeker, Hoofdstuk 35

 
UITERLIJK
De Vuurbeker is een grote beker die lijkt op een kelk zonder handvaten. Hij is uit ruw hout gesneden en gevuld met dansende, blauwwitte vlammen. Als een leerling zijn/haar naam in de Vuurbeker gooit, worden de vlammen even rood. De beker wordt bewaard in een grote uit hetzelfde hout gesneden kist, die versierd is met juwelen en edelstenen. Zowel de kist als de beker zijn erg oud, den de kist kraak dan ook erg als deze geopend wordt. De kist gaat open als iemand 3 maal met zijn/haar toverstaf op de kist tikt. (VB16)
MAGISCHE CAPACITEITEN
De beker is in staat om de meest capabele kandidaten die zijn/haar naam in de beker heeft gedaan, te kiezen tot de Kampioen voor diens school. Hij wordt ook wel de 'onpartijdige waarnemer' genoemd, omdat de beker enkel kijkt naar de meest geschikte kandidaat. (VB16)
GESCHIEDENIS
Over het onstaan, de maker en de eigenaar van De Vuurbeker is niks bekend. Wel is bekend dat deze in 1994 werd gebruikt om aan de kondigen wie de Toverschool Kampioenen waren voor het Toverschool Toernooi. (VB16) Het is aannemelijk dat hij ook tijdens voorgaande Toverschool Toernooien voor deze functie heeft gediend, gezien de beker en de kist beide erg oud zijn.

In 1994 werd het Toverschool Toernooi gehouden op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Leerlingen van Zweinstein, Klammfels en Beauxbatons konden hun naam in de vuurbeker gooien als zij mee wilden doen én ze 17 jaar of ouder waren. Vanwege voorgaande toernooien met een slechte afloop, was dat in 1994 een nieuwe regel. (VB16) Leerlingen kregen 24 uur om hun naam in de beker te doen. Een leeftijdsgrens, op 3 meter vanaf de beker, zou de leerlingen die jonger waren dan 17 tegenhouden. Deze grens werd getekend door Albus Perkamentus. De Vuurbeker met daarom de leeftijdsgrens stond gedurende deze 24 uur in de Grote Zaal.

Op 31 oktober 1994, de avond van Halloween, werden de namen van de kampioenen uit de Vuurbeker gespuwd. Fleur Delacour voor Beauxbatons, Viktor Kruml voor Klammfels en Carlo Kannewasser voor Zweinstein. Nadat de drie kampioenen waren gekozen, lichtten de vlammen echter opnieuw rood op en werd er een vierde kampioen gekozen; Harry Potter. (VB16) Harry was echter nog maar 14 jaar, dus kon onmogelijk zijn naam in de beker hebben gestopt. Enkel een zeer krachtige Waanzichtsspreuk zou de beker kunnen misleiden, en dit was veel te ver gevorderd voor zijn magische capaciteiten. (VB17)

Harry was gekozen, en moest nu verplicht deelnemen aan het toernooi. Pas na de laatste opdracht werd duidelijk dat Alastor Dolleman zijn naam in de Vuurbeker had gestopt. Het was echt niet de echte Alastor, gezien deze zat opgesloten in een diepe kist. Barto Krenck Jr. was met behulp van Wisseldrank veranderd in Dolleman, en had zo de naam van Harry in de Vuurbeker gestopt. (VB35) Barto was namelijk een dooddoener, en wilde de Heer van het Duister op deze manier helpen om Harry Potter in handen te krijgen.

Kijk eens naar deze voorwerpen