Uitsteker

Uitsteker

Naam: Uitsteker
Maker: Albus Perkamentus
Gemaakt in: Voor 1981
Vernietiging: Niet van toepassing
Gebruik: Licht wegnemen en terug plaatsen
Eigenaar: Albus Perkamentus en Ron Wemel

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood

 
UITERLIJK
De Uitsteker is een klein small object wat veel wegheeft van een sigaretten aansteker.
MAGISCHE CAPACITEITEN
De Uitsteker is, zoals de naam al zegt, een apparaat om licht mee uit te doen. Het wordt gebruikt door iemand die niet gezien wil worden en er te veel licht aanwezig is. De uitsteker absorbeert het licht en slaat het op, na het gebruik kan met een eenvoudige klik van de Uitsteker het licht terug geplaatst worden.

Het andere magische aan dit apparaat is dat het er voor gezorgd heeft dat mensen hun weg weer terug konden vinden nadat zij het logische pad zelf niet meer zagen. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij Ron Wemel. (RD19)
GESCHIEDENIS
De Uitsteker blijkt een zelf gemaakt voorwerp te zijn van Albus Perkamentus. We zien het voorwerp voor het eerst in 1981 wanneer Albus Perkamentus het voorwerp gebruikt om de Ligusterlaan te verduisteren vlak voor de komst van Harry Potter en Hagrid. Dreuzels mogen dit niet zien en daarom besluit Albus Perkamentus op dat moment al het licht uit de straat te verwijderen, en na het afleveren van Harry Potter op de stoep van zijn enige levende familie, weer terug te plaatsen. (SW1)

Het is een uniek voorwerp en dit blijkt ook wanneer Albus Perkamentus zijn uitsteker uitleent aan Dwaaloog Dolleman in 1995, deze gebruikt het voorwerp om de straatverlichting aan het Grimboudplein te verwijderen zodat, wederom, Harry Potter kan arriveren op nummer twaalf zonder gezien te worden door ongenodigde gasten. (OF3)

In 1997, na het overlijden van Albus Perkamentus komt Rufus Schobbejak het testament voorlezen en uitvoeren voor Harry Potter, Hermelien Griffel en Ron Wemel. Het blijkt dat Perkamentus de Uitsteker heeft nagelaten aan Ron Wemel. (RD7)

In de winter van 1997 blijkt waarom. Ron Wemel vertrekt en laat zijn vrienden alleen achter nar een fikse ruzie. Wanneer hij op kerstochtend zijn weg terug wil vinden naar Harry Potter en Hermelien Griffel hoort hij het tweetal zijn naam uitspreken via de Uitsteker. Hij klikt de Uitsteker en een lichtbol ontstaat met de kleuren die ook een ViaVia uitstraalt vlak voor hij activeert. De bol zweeft en verdwijnt in zijn borstkas, vanaf dat moment weet Ron Wemel precies waar hij naar toe moet verschijnen. (RD19)

Kijk eens naar deze voorwerpen