Sluipwegwijzer

Sluipwegwijzer

Naam: Sluipwegwijzer
Maker: Gaffel (James Potter), Sluipvoet (Sirius Zwarts), Maanling (Remus Lupos) en Wormstaart (Peter Pippeling).
Gemaakt in: Tussen 1975 en 1978
Vernietiging: Niet van toepassing
Gebruik: Laat een plattegrond van Zweinstein zien, inclusief geheime gangen.
Eigenaar: Harry Potter en James Potter II

Eerste verschijning: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood

 
UITERLIJK
De Sluipwegwijzer is een gelig perkament die in eerste instantie leeg lijkt, pas met een bepaalde spreuk laat hij zijn ware aard zien en veranderd hij in een plattegrond van Zweinstein inclusief geheime passages en gangen.
MAGISCHE CAPACITEITEN
De Sluipwegwijzer wordt geopend met de spreuk: “Ik zweer plechtig dat ik snode plannen heb” en een tik op het perkament met een toverstok. In dit geval zweer je niet dat je donkere plannen hebt, maar dat je simpel weg wat onschuldige regels wil breken. (PM) Na het uitspreken van deze woorden zal een complete plattegrond ontstaan van Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus Pokus inclusief een geheimgangenstelsel. Doormiddel van bezweringen is het mogelijk om iedere persoon op de voet te volgen en laat hij daarnaast de ware indentiteit van mensen zien, ook al hebben ze gebruik gemaakt van Wisseldrank, een onzichtbaarheidsmantel of faunaten. (GA17, GA18, GF25) Na het gebruik van de wijzer kan je hem ‘leeg’ maken door de woorden: “Snode plannen uitgevoerd” uit te spreken en wederom een tik met een toverstok op het perkament achter te laten.
GESCHIEDENIS
Tussen 1975-1978 werd deze Sluipwegwijzers gemaakt door de vier jongens: James Potter, Peter Pippeling, Sirius Zwarts en Remus Lupos. Zij wilden een plattegrond waarop elke geheime gang te zien was, maar waarbij ze ook konden zien waar leraren en leerlingen op dat moment waren. Onder hun bijnamen: Gaffel, Wormstaart, Sluipvoeten en Maanling werd de map gecreëerd.

Jaren lang maakten het viertal gebruik van de wijzer tot hij op een zekere dag afgepakt werd door Argus Vilder. Pas jaren later werd de Sluipwegwijzer terug geëigend door twee leerlingen: Fred en George Wemel, die de wijzer aantroffen in een kast waar op de la vermeld stond: Geconfiseerd en Levensgevaarlijk. Hoe het tweetal precies achter de werking heeft weten te komen is onbekend. Wel is bekend dat zij de kaart uit hun hoofd kennen en hem in 1993 niet meer nodig hadden.

In December 1993 droegen zij de Sluipwegwijzer over aan Harry Potter (GA10) zodat Harry Potter naar Zweinsveld kon gaan zonder dat hij toestemming hiervoor had. Door het jaar heen, maakt Harry nog regelmatig gebruik van de Sluipwegwijzer.

In 1994 kon Harry Potter echter geen onderscheid maken tussen Bartho Krenk junior of senior, gezien de Sluipwegwijzer dit niet aangeeft. Harry Potter blijft de Sluipwegwijzer gebruiken tot deze “geleend” wordt door een nep Alastor Dolleman. Later blijkt dit Bartho Krenk junior te zijn. (VB25)

Wanneer niemand toekijkt krijgt Harry Potter de Sluipwegwijzer terug en gebruikt hem nog meerdere malen in 1995 en 1996 (OF18, HBP18).

In 1996/1997 gebruikt Harry Potter de wijzer met name om Draco Malfidus in de gaten te houden.

In 1997/1998 gebruikt Harry Potter de wijzer om Ginny Wemel in de gaten te houden tijdens zijn jacht naar Gruzielementen. (RD16)

Het is niet bekend wat er met de Sluipwegwijzer is gebeurd na de tweede tovenaarsoorlog. Hoogstwaarschijnlijk is de wijzer over gegaan van vader op zoon.

Kijk eens naar deze voorwerpen