Bezems

Bezems

Maker: Elias Gramsteen (Eikenschacht 79), Gloria Inde(Maanstraal), Leo Schuurder (Zilveren Pijl), Randolph Spudmore (Vuurflits) en verschillende andere bezemmakers.
Gemaakt in: Verschilt per bezem.
Vernietiging: Verschilt per bezem.
Gebruik: Als vervoer of bij het spelen van zwerkbal.
Eigenaar: Veel tovenaars en heksen hebben een eigen bezem.

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood

 
UITERLIJK
Er zijn veel verschillende modellen bezems, zo is de Vuurflits bijvoorbeeld gemaakt van essenhout met takken van berk of hazel terwijl de Nimbus 2000 is vervaardigd uit mahoniehout.
MAGISCHE CAPACITEITEN
De magische capaciteiten verschillen per model bezem. Wel is bekend dat een bezem zonder eigenaar ook door blijft vliegen (GA9) en dat er gebruik is gemaakt van een spreuk die voor een onzichtbaar kussen op de bezem zorgt. Ook is bekend dat een Vuurflits precies op de juiste hoogte zweeft om op te kunnen stappen (GA11).
GESCHIEDENIS
Bezems zijn al eeuwen oud, zo blijkt er uit archieven dat de eerste bezems al in 962 werden gebruikt alhoewel deze destijds nog niet zo goed waren. Naarmate de tijd verstreek, werden er steeds betere en comfortabelere bezems ontwikkeld waardoor de bezem uitgroeide tot een van de populairste vervoersmiddelen in de Toverwereld.
ZWEINSTEIN
Leerlingen op Zweinstein gebruiken in ieder geval in het eerste schooljaar schoolbezems bij hun vlieglessen, aangezien eerstejaars studenten geen eigen bezemstelen mogen bezitten (SW5). Naast dat eerstejaars leerlingen geen eigen bezemstelen mogen bezitten, komen zij in hun eerste schooljaar niet in aanmerking voor het zwerkbalteam (SW9). Dat Harry Potter wel in het zwerkbalteam mocht spelen, was een uitzondering op deze regel met dank aan professor Anderling en professor Perkamentus (SW9). Ook het feit dat Harry een Nimbus 2000 in zijn bezit had, was een uitzondering op de regel. Harry heeft deze bezem gekregen van Minerva Anderling. (SW10)

In alle andere jaren komen leerlingen wel in aanmerking voor het zwerkbalteam. Zo werd Draco Malfidus in zijn tweede jaar de zoeker van Zwadderich (GK7). Ook mogen leerlingen vanaf het tweede leerjaar wel in het bezit zijn van een bezem. Zo was het hele zwerkbalteam van Zwadderich bijvoorbeeld in het bezit van een Nimbus 2001 (GK7).

In zijn derde schooljaar, kreeg Harry een Vuurflits (GA11) nadat zijn Nimbus 2000 tegen de beukwilg aan was gewaaid.
LIJST VAN BEKENDE BEZEMSTELEN
  • Maanstraal (Gloria Inde - 1901)

  • Zilveren Pijl (Leo Schuurder)

  • Helleveeg 1 (Bob van Beuzel, Ben van Beuzel en Bram van Beuzel - 1926)

  • Komeet 140 (Rudolf Kliek en Ed Huppel - 1929)

  • Eikschacht 79 (Elias Gramsteen - 1935)

  • Dondersteel (Donner & Wetter - 1940)

  • Nimbus 2000 (1991)

  • Nimbus 2001 (1992)

  • Vuurflits (1993)

Kijk eens naar deze voorwerpen