Dagboek van Marten Vilijn

Dagboek van Marten Vilijn

Naam: Dagboek van Marten Vilijn
Maker: Winstanley's Bookstore & Stationers, Vauxhall Road, London
Gemaakt in: c.a. 1943
Vernietiging: Door Harry Potter, met een tand van een basilisk, in 1993
Gebruik: Dagboek, Gruzielement, sleutel tot opening Geheime Kamer
Eigenaar: -

Eerste verschijning: Harry Potter en de Geheime Kamer, Hoofdstuk 13
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, Hoofdstuk 31

 
UITERLIJK
Het dagboek heeft een zwarte, lederen en flexibele kaft. Op de voorkant van de kaft bevind zich het jaartal 1943, en op de achterkant is de naam M.A. Vilijn te lezen in goudgekleurde letters. Binnenin het dagboek bevinden zich vergeelde, lege pagina's. Als er met inkt op de pagina's wordt geschreven, trekt de inkt weg in de bladzijden zodat het bij de persoon 'aan de andere kant' terechtkomt. Hij kan dan iets terugschrijven, wat weer zal verschijnen bij de eerdere persoon.
MAGISCHE CAPACITEITEN
Als gruzielement gaf het dagboek de schrijver de mogelijkheid om te communiceren met iemand uit het verleden. (GK13) Simpelweg door erin te schrijven. Het dagboek kon tevens de schrijver meenemen in bewaarde herinneringen, net zoals een hersenpan. Het dagboek was tevens in staat om het leven uit een persoon te trekken, en deze aan iemand uit het verleden te geven, zodat deze persoon weer een bestaand lichaam zou hebben. (GK17) Hoe emotioneler iemand verbonden raakte met het dagboek, des te machtiger werd het dagboek. Het dagboek kon ook de krachten van de bewaarde persoon in zich opnemen, zoals de sisselspraak van Marten Vilijn. Hiermee wist Ginny Wemel dan ook de Geheime Kamer te heropenen.

Het is niet bekend of één van de andere gruzielementen ook één of meerdere van deze magische capaciteiten bezat, al had het medaillon van Zwadderich wel een effect op de emotionele staat van de drager, en kon de ring van Amodom Vilijn de drager vervloeken. Het is aannemelijk dat het dagboek beschermd was met diverse spreuken door Marten Vilijn om ervoor te zorgen dat het niet vernietigd kon worden. Zo kon Ginny het niet door de toilet spoelen, en werd het dagboek ook niet verpest toen Harry zijn inkt eroverheen morste. (GK13)
GESCHIEDENIS
Toen Marten Vilijn in zijn vijfde jaar op Zweinstein zat, ontdekte hij de locatie van de Geheime Kamer van Zalazar Zwadderich. Zalazar liet een basilisk binnen in de kamer, die de opdracht kreeg om dreuzeltelgen op Zweinsten te vermoorden. Toen uiteindelijk een meisje uit Ravenklauw, genaamd Jenny, werd vermoord door de basilisk, werd Marten als verdachte opgesteld. Wetende dat het niet langer veilig was om de kamer geopend te houden, sloot Marten deze, waarna hij de herinnering opsloeg in een dagboek.

In de jaren die volgden, leerde Marten over het maken van gruzielementen. Nadat hij alle informatie had verzameld, maakte hij van het dagboek zijn eerste gruzielement. Zo werd het dagboek een wapen in plaats van een veilige plek voor zijn gedachten.(HBP20,HBP23).

Ergens tijdens de Eerste Tovenaarsoorlog gaf Marten, toen Voldemort, het dagboek in bewaring aan Lucius Malfidus. Het plan was dat hiermee de Geheime Kamer weer werd geopend, maar zover kwam het plan nooit omdat Voldemort al viel voordat het plan in werking kon worden gezet. Lucius was overigens niet op de hoogte van het feit dat het dagboek een deel van de ziel van Voldemort bevatte.

In 1992 was het dagboek nog altijd in het bezit van de familie Malfidus. Het dagboek werd vervolgens doorgegeven aan Ginny Wemel, toen ze elkaar tegenkwamen in de boekenwinkel Klieder & Vlek aan de WegIsWeg. (GK4) Ginny raakte al snel gehecht aan het dagboek, en raakte dan ook helemaal in paniek toen ze het bijna vergat op de dag dat ze naar Zweinstein zou gaan. (GK5) Ze stond er echter op dat ze teruggingen naar huis, zodat ze het alsnog mee kon nemen. Ze leerde vervolgens al snel hoe ze kon communiceren met Marten Vilijn in het verleden, hoewel ze niet wist dat het eigenlijk Voldemort was. Ze wist niet eens of het wel echt was. Zich onbewust van het kwaad wat er in het verschiet lag, uitte ze al haar gevoelens en geheimen in het dagboek. Zelfs haar verliefdheid voor Harry Potter.(GK17)

Hoe emotioneler Ginny werd, des te meer grip wist Marten Vilijn op haar te krijgen. Hij wist haar bewustzijn zo in zijn macht te krijgen, dat Ginny met behulp van het dagboek de Geheime Kamer opnieuw opende. Ze werd gedwongen om boodschappen met behulp van kippenbloed op de muren te schrijven en de basilisk vrij te laten. (GK17) De basilisk viel vervolgens diverse slachtoffers aan, alhoewel ze geen van allen werden vermoord.

Toen de aanvallen begonnen, gingen Harry, Ron en Hermelien op onderzoek uit naar de Geheime Kamer. Ze verdachten al snel Draco Malfidus als ware erfgenaam van Zwadderich. (GK9) Draco was fel tegen dreuzeltelgen, en noemde deze vaak modderbloedjes. Maar na gebruik van een wisseldrank, waarbij Harry en Ron veranderden in Korzel en Kwast, kwamen ze erachter dat ook Draco van nikst wist. (GK12) Ginny raakte ondertussen zo gefrustreerd van het dagboek, dat ze het probeerde weg te gooien in de toiletten. Vervolgens werd het dagboek gevonden door Harry, die al snel nieuwsgierig werd naar wat het dagboek verborgen hield.

Harry begon in het dagboek te schrijven, en ontdekte dat hij kon communiceren met het dagboek. Hij vroeg het dagboek naar de Geheime Kamer, waarop het dagboek antwoordde dat hij niks kon vertellen. Maar hij kon het wel laten zien. Binnen een enkele seconde werd Harry opgeslokt door het dagboek, en kwam hij in een herinnering terecht van vijftig jaar geleden. (GK13) In die herinnering kwam Harry tot de ontdekking dat het Marten Vilijn was, die al die jaren geleden de Geheime Kamer had geopend. Het dagboek werd enkele dagen later gestolen door Ginny, waarbij ze het bed van Harry achterliet onder de kippenveren.

Hermelien wist ondertussen, door vele uren door te brengen in de bibliotheek, te ontdekken dat het dier in de Geheime Kamer een basilisk moest zijn, welke zich verplaatste door de pijpleiding. (GK16) Hermelien werd echter versteend door de basilisk voordat ze dit aan Harry en Ron kon vertellen.

Harry en Ron wisten te bedenken dat het meisje wat al die jaren geleden vermoord was, misschien nog altijd wel op de toiletten leefde. Ze gingen op bezoek bij Jammerende Jenny haar geest, en zij vertelde hen over het openen van de Geheime Kamer, vijftig jaar geleden. (GK16) Harry en Ron gingen vervolgens, vergezeld door professor Smalhart, de Geheime Kamer in. Hier kwam Harry tot de ontdekking wie Marten Vilijn was, en hoe hij zichzelf in het dagboek had opgesloten. Met behulp van een basilisktand, gepakt van de basilisk die hij eerder had weten te vermoorden, doorboorde Harry het dagboek, waardoor het eerste gruzielement al werd vernietigd voordat Harry wist wat een gruzielement was. ''Er klonk een lange, ijselijke, oorverdovende gil. Uit het boek spoot een fontein van inkt, die over Harry's handen stroomde en plassen maakte op de grond. Vilijn kronkelde en spartelde, krijste en maaide met zijn armen en toen... Toen was hij verdwenen.'' (GK17)

Kijk eens naar deze voorwerpen