Diadeem van Ravenklauw

Diadeem van Ravenklauw

Naam: Diadeem van Rowena Ravenklauw (Ook wel Verloren Diadeem van Ravenklauw)
Maker: Rowena Ravenklauw
Gemaakt in: Laat in de 10e eeuw
Vernietiging: Duivelsvuur in de Kamer van Hoge Nood
Gebruik: Verbeterd de Wijsheid, Gruzielement
Eigenaar: -
 

Eerste verschijning: Harry Potter en de Halfbloed Prins, Hoofdstuk 24
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, Hoofdstuk 31

 
UITERLIJK
Het diadeem van Ravenklauw lijkt op een tiara, een soort kroon. Het diadeem is voorzien van diamanten, met in het midden één grote, blauwe diamant. Tevens staat er een adelaar op het diadeem, vlak boven de blauwe diamant. Onder de diamant, hangen twee kleinere, blauwe diamantjes. Op de onderrand van het diadeem staat de tekst: 'Wijsheid zonder grens is ieders liefste wens'. (RD29, RD31)
MAGISCHE CAPACITEITEN
Het diadeem zou de wijsheid vergroten van de persoon die het droeg. Later is van het diadeem een gruzielement gemaakt, door Maarten Vilijn. (HBP23)
GESCHIEDENIS
Het diadeem werd gemaakt door Rowena Ravenklauw, tevens de stichter van de afdeling Ravenklauw. Ze creëerde het rond de tijd van de oprichting van Zweinstein. Rowena was een zeer intelligente vrouw, en heeft daarom een diadeem gemaakt wat extra wijsheid zou bieden aan de drager. De dochter van Rowena, genaamd Helena, wilde echter nog slimmer en mooier zijn dan haar moeder, en stal daarom het diadeem. Nadat ze het diadeem had gestolen, vluchtte ze naar het buitenland. Rowena weigerde dit aan haar medestichters te vertellen, en deed alsof ze het diadeem nog altijd in bezit had.

Kort na het vertrek van haar dochter, werd Rowena ziek. Ondanks het verraad van haar dochter, wilde ze haar toch nog één maal zien. Ze vroeg de man die dol was op haar dochter, om haar op te sporen. Rowena wist dat hij er alles aan zou doen om Helena te vinden. Deze man, was de Bloederige Baron.(RD31) Hij wist haar op te sporen, in een bos waar ze zich schuilhield. Helena weigerde echter met hem mee terug te gaan, waarna de baron gewelddadig werd. Hij was woedend op haar weigeren, en tevens jaloers op haar vrijheid. Zo woedend, dat hij haar neerstak. Met een steek in haar borst, doodde de baron Helena.

Toen de baron doorhad wat hij had gedaan, voelde hij zich zo vreselijk, dat hij met hetzelfde wapen een einde maakte aan zijn eigen leven. Het diadeem bleef achter op de plek waar Helena het verborgen hield, in een holle boom in een bos in Albanië. Jaren bleef het daar verborgen, waardoor het diadeem ook wel de naam 'Het verloren diadeem van Ravenklauw' kreeg.

Maarten Vilijn had gehoord van het diadeem, en ging op zoek naar de geest van Helena die op Zweinstein woonde om haar te vragen naar de verstoppplek. Hij wist haar te verleiden door te doen alsof hij haar begreep. Hij wist haar zover te krijgen, dat ze hem vertelde waar het diadeem verborgen was. Maarten reisde vlak na zijn afstuderen af naar Albanië, en vond al snel het diadeem op de plek die Helena beschreven had. Hij veranderde het diadeem in een gruzielement, door een Albanese reiziger te vermoorden, en verstopte het vervolgens in de Kamer van Hoge Nood, op Zweinstein.

Jaren later, wanneer Harry Potter op zoektocht is naar de Gruzielementen, leert hij het verhaal over het diadeem. (RD29) Hij zoekt, net als Maarten, de geest van Helena op, en vraagt haar naar de plek waar het verborgen is. Na haar verhaal, realiseert hij zich dat hij het al eerder heeft gezien in de Kamer van Hoge Nood. Echter zag hij het toen slechts aan als oude, doffe, verkleurde tiara. Harry vertrekt direct na het verhaal van Helena, samen met zijn vrienden naar de Kamer.

In de Kamer komen ze Draco Malfidus, Vincent Korzel en Karel Kwast tegen, die hen proberen te dwarsbomen. Korzel besluit duivelsvuur op hen af te schieten, maar weet zelf de spreuk niet onder controle te houden, waardoor de hele Kamer in brand vliegt. Harry en zijn vrienden springen op bezems, die zich ook in de Kamer bevinden. Ze besluiten Draco, Vincent en Karel te redden. Door de zwarte rook van het vuur zien ze helaas te weinig, waardoor Vincent om het leven komt. Harry weet Draco op zijn bezem te trekken, maar laat hierbij het het diadeem vallen. Nog net op tijd weet hij het op te vangen, waardoor het niet in het duivelsvuur belandt. Hij haast zich vervolgens naar de uitgang.

Zodra Harry uit de kamer is, kijkt hij naar het diadeem. Daar blijkt een donkere, teerachtige substantie uit te komen, die lijkt op bloed. Plotseling begint het diadeem te trillen, waarna het uit elkaar barst, gevolgd door een langgerekte pijnkreet. (RD31) Het diadeem is vernietigd door het duivelsvuur, één van de manieren waarop men een Gruzielement kan vernietigen.

Kijk eens naar deze voorwerpen