Geld

Geld (Galjoenen, Sikkels, Knoeten)

Naam: Geld (Galjoenen, Sikkels, Knoeten)
Maker: Kobolden
Gemaakt in: Ergens voor het midden van de dertiende eeuw [Zwerkbal Door De Eeuwen Heen]
Vernietiging: Nooit vernietigd
Gebruik: Betaalmiddel (SW)
Eigenaar: Vrijwel alle Britse en Ierse tovenaars en heksen (SW)

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Laatste verschijning: Harry Potter en de Halfbloed Prins

 
UITERLIJK
Galjoenen zijn goud, sikkels zijn zilver en knoeten zijn brons. (SW) Galjoenen worden beschreven als redelijk zware, gouden munten en knoeten als kleinere, lichtere muntjes. (SW, VB) De munten hebben op de rand een serienummer gegraveerd van de kobold die de munt heeft gemaakt.

Een Dreuzel beschreef de grootte van een galjoen als een munt zo groot als een wieldop, hoewel dit een overdrijving geweest zou kunnen zijn (VB). Het is echter duidelijk dat een galjoen in elk geval groter is dan een gemiddelde dreuzelmunt.
MAGISCHE CAPACITEITEN
Galjoenen, sikkels en knoeten worden gebruikt in de magische wereld, maar zijn op zichzelf niet magisch. Echter, er is zogenaamd Kaboutergoud in circulatie, wat gemaakt is door kabouters, precies op ‘echt’ geld lijkt, maar na ongeveer twee uur verdwijnt (VB).
GESCHIEDENIS
Galjoenen, sikkels en knoeten worden gebruikt in de magische wereld, maar zijn op zichzelf niet magisch. Echter, er is zogenaamd Kaboutergoud in circulatie, wat gemaakt is door kabouters, precies op ‘echt’ geld lijkt, maar na ongeveer twee uur verdwijnt (VB).Het is bekend dat deze valuta al bestond vóór het midden van de dertiende eeuw, maar een exact jaar is niet bekend (Zwerkbal Door De Eeuwen Heen). Ook is er niet veel bekend over de verdere geschiedenis van het geld, behalve dat één galjoen in de dertiende eeuw veel meer waard was dan nu.
WAARDE
Één galjoen is ongeveer vijf Britse Pond waard, maar dit kan schommelen (JKR). Met een snel rekensommetje is één galjoen dus zo’n €5,60 waard.

Sikkels in een galjoen
Volgens Hagrid zitten er zeventien sikkels in een galjoen en negenentwintig knoeten in een sikkel (SW)

Kijk eens naar deze voorwerpen