Steen van Wederkeer

Steen van Wederkeer

Naam: Steen van Wederkeer
Maker: De Dood of Cadmus Prosper
Gemaakt in:13e eeuw
Vernietiging: De steen is nooit vernietigd. Het ligt ergens in de Verboden Bos.
Gebruik: De Steen van Wederkeer brengt overleden mensen terug in de wereld van de levenden. De Steen der Wederkeer moet drie worden omgedraaid en op dat moment denk je aan je geliefde persoon/personen.
Eigenaar: De Steen van Wederkeer heeft op dit moment geen eigenaar


Eerste verschijning: Harry Potter en de Half bloed Prins (HBP10)
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood (RD34)

 
UITERLIJK
Een zwarte steen met een onregelmatige barst in het midden. De Steen was open gespleten langs een verticale lijn die de Zegevlier voorstelde. die de steun in tweeën leek te delen. De driehoek en de cirkel waren ook zichtbaar. Het symbool van de relieken van dood stond in de steen. (RD34)
MAGISCHE CAPACITEITEN
De Relieken van de Dood bestaan uit de Zegevlier, de Onzichtbaarheidsmantel en de Steen der Wederkeer. De Steen der Wederkeer zorgt ervoor dat de geliefde van een persoon terug keren naar de wereld van de levenden. Na een tijdje wordt de geliefde treurig en koud. Het leek alsof er een soort sluier om hen hee hangt wat hen afzonderde van de wereld van de levenden (RD21).
GESCHIEDENIS
De legende
De legende van de drie gebroeders zegt dat de Dood de Steen van Wederkeer en de andere twee Relieken van Dood heeft gemaakt. De drie broeders kwamen bij een rivier die te diep was om door te dwalen. Samen toverde zij een brug. Een man met een kap verscheen, de Dood. De Dood baalde ontzettend dat de drie broers niet waren gestorven bij de rivier. Normaal overleden mensen daar. Niettemin, de Dood wilde hen belonen voor hun bedreven toverkunst. De Dood overhandigde ieder van de broers een cadeau, in de hoop dat het cadeau uiteindelijk nog de dood van de broers zou opleveren. Cadmus, de middelste broer wenste een steen die zijn geliefde terug kon laten brengen in de wereld van de levenden. De dood pakte een steen op die aan de oever lag en gaf het aan de broer. Nadat de wegen van de broers waren gescheiden ging de middelste broer naar huis. Hij draaide de Steen der Wederkeer drie keer om in zijn hand en hij zag zijn verloofde voor hem staan. Ze was treurig en koud. Het leek alsof er een sluier voor hen hing die hen scheidde. Zij behoorde immers niet meer in deze wereld. De middelste broer werd gek van verlangen naar zijn verloofde en hij beroofde zichzelf van het leven. De Dood had zo de middelste broer alsnog opgeëist (RD21).

Cadmus Prosper
Niet iedereen gelooft dat de Steen der Wederkeer gemaakt is door de Dood. Perkamentus gelooft dat de broers zeer gedreven waren in de toverkunst en zijzelf de Relieken van de Dood gemaakt hebben. Niemand weet precies door wie en hoe de Steen gemaakt is (RD35).

Cadmus Prosper gebruikte de Steen der Wederkeer om zijn verloofde terug te halen die te jong gestorven was. Echter, na een tijdje leek er een soort sluier om haar heen te hangen dat hen scheidde. Zij hoorde immers niet meer in de wereld van de levenden. Cadmus kon de prijs van de Steen der Wederkeer niet aan en beroofde zichzelf van het leven (RD21).

De dood had al 1 broer opgeëist, waardoor het lijkt dat de legende waar lijkt te zijn. Het is niet bekend of Baker heeft geweten wat er echt gebeurd is of dat het allemaal fictie is en toeval (RD21 - 34).

Generatie van Mergel
Na de dood van Cadmus, heeft Cadmus of iemand anders, de Steen der Wederkeer in een ring geplaatst. De ring is doorgegeven in de Prosper familielijn en uiteindelijk bij de familie Mergel terecht gekomen. De betekenis van de Steen is door de jaren heen verloren geraakt.

Asmodom Mergel gebruikte de ring als statussymbool. Zo zei hij tegen Bob Klare dat de ring al eeuwen in hun familie zit en dat zijn familie van zuiver bloed is. De ring zou veel geld waard zijn geweest om het teken van de gebroeders Prosper erop staat. Asmodom werd verbannen door de Wikenweegschaar tot 6 maanden naar Azkaban, omdat hij buiten Bob Klare nog andere medewerkers van het ministerie had verwond (HBP10).

Nadat Asmodom was overleven is de ring geërfd door zijn zoon Morflin Mergel. Marten Vilijn was naar het huis van de Mergel’s gegaan en de ring zat om de vinger van Morflin. Marten Vilijn liet Morflin opdraaien voor de moord die hij gepleegd had. Hij had zijn dreuzel familie vermoord. Vervolgens nam Marten Vilijn de ring mee (HBP17).

Marten Vilijn
Tijdens zijn schooltijd was Marten Vilijn ook al geïnteresseerd in Duistere Magie. Op een gegeven moment, na een feestje op het kantoor van professor Slakhoorn, vroeg hij aan de professor wat Gruzelemten waren. Professor Slakhoorn legde uit dat door iemand de vermoorden je je ziel splijt. Dat stukje ziel kan je in een voorwerp stoppen, wat dan uiteindelijk een Gruzelement wordt. Op die manier kan je altijd voortleven. Marten had de ring een tijd gedragen totdat hij een deel van zijn ziel erin had gestopt. Hij vermoorde zijn dreuzel vader en stopte zo een deel van zijn ziel in de ring. Hij verstopte de ring in het oude familiehuis van de Mergels en betoverde het huis met krachtige spreuken en bezweringen (HBP23).

De kans is groot geweest dat Marten Vilijn niet heeft geweten dat de Steen in de ring één van de Relieken van Dood was, hij was immers alleen maar geïnteresseerd in de Zegevlier. Aan de andere kant, mocht hij het wel geweten hebben, heeft Voldermort niemand van wie hij houdt en Voldermort vreest voor de dood (RD34).

Albus Perkamentus
Perkamentus was al jaren bezig om meer te weten te komen over Voldermot. Hij had had veel gereisd en plaatsten bezocht die Voldermort ook bezocht had. Hij ontdekte dat de ring in de ruïnes van het huis van de Mergels lag (HBP23).

De droom van Perkamentus was altijd geweest om de Relieken van de Dood op te sporen. Toen hij de Onzichtsbaarheidsmanten in handen kreeg, werd hij weer nieuwsgierig naar de Relieken. Hij had de Steen willen gebruiken om degen die in vrede rustten terug te halen (RD34).

Hij deed de ring om en een dodelijke vloek werd meteen geactiveerd. Severus Sneep kon de vloek afremmen. Nog steeds verkortende het Perkamentus leven dramatisch. De vloek verminkte zijn hand. Hij kwam erachter dat hij de Steen niet kon gebruiken (RD33).

Perkamentus wist dat het Zwaard van Goderic Griffoendor een gruzelement kon vernietigen. Nadat hij het gruzelement in de Steen vernietigd had, plaatste hij de Steen in de eerste Snaai die Harry Potter ooit ving. In het testament van Perkamentus stond dat Harry Potter de Steen zou erven.

Harry Potter
Tijdens de zoektocht naar de Relieken van de Dood, had Harry het vermoeden dat de Steen der Wederkeer in de Snaai zat, die Perkamentus hem had nagelaten. Hij wist alleen op dat moment nog niet hoe hij de Snaai open kon maken (RD22)

Op 2 mei 1998 vond de Slag om Zweinstein plaats. Door een herinnering van Severus Sneep, kwam Harry erachter dat een deel van Voldemort’s ziel in hem voort leeft. Harry was het Gruzelement wat hij nooit heeft willen maken. Zolang dat stukje ziel in Harry zit, zal Voldermort nooit kunnen sterven. Harry moest sterven en Voldermort was de persoon die hem zou moeten doden (RD33).

Die avond ging Harry naar het bos om zich te laten doden door Voldermort. Hij pakte de Snaai en plaatste zijn lippen erop. Zachtjes mompelde hij de woorden; “Ik sta op het punt om te sterven.” Op dat moment ging de Snaai open en zat de Steen der Werderkeer erin. Hij maakte niet uit dat Harry zijn geliefde terug zou keren, zij kwamen hem halen, want over een paar minuten zou hij toch sterven. Hij sloot zijn ogen en draaide de Steen drie keer om in zijn hand. Hij beschreef ze als: geen geesten, maar ook niet echt levende mensen. Ze leken het meest op hoe Marten Vilijn eruit had gezien toen hij ontsnapt was uit het dagboek. Voor hem stonden zijn ouders, Sirius en Remus. Zij gaven Harry moed om door te gaan, ze zouden bij hem blijven tot het laatste moment. Alleen Harry kon ze zien omdat zij een deel van hem waren. Nadat Harry zich kenbaar had gemaakt aan Voldemort glipte de steen uit zijn handen en verdwenen zijn ouders, Sirius en Remus (RD34).

De Steen werd uiteindelijk de grond ingeduwd door een centaur toen hij meevocht in de Slag om Zweinstein (JKR).
EIGENAREN
 • Cadmus Prosper
 • Generatie van Mergel

 • Marten Vilijn

 • Asmodom Mergel

 • Merope Mergel

 • Morfin Mergel

 • Albus Perkamentus

 • Harry Potter

GELIEFDE DIE TERUGKEERDE IN DE WERELD VAN DE LEVENDEN
 • Door Cadmus Prosper

 • Zijn verloofde

 • Albus Perkamentus (Hij wilde hen terug wekken, maar is daar echter niet in geslaagd)

 • Ariana Perkamentus

 • Kendra Perkamentus

 • Percival Perkamentus

 • Harry Potter

 • James Potter

 • Lily Potter

 • Sirius Zwarts

 • Remus Lupin

Kijk eens naar deze voorwerpen