De Beker van Helga Huffelpuf

De Beker van Helga Huffelpuf

 

Naam: De Beker van Helga Huffelpuf
Maker: Helga Huffelpuf
Gemaakt in: De 10e eeuw
Vernietiging: Door Hermelien Griffel, met een tand van een basilisk, 2 mei 1998
Gebruik: Drinkbeker, Gruzielement
Eigenaar: -

Eerste verschijning: Harry Potter en de Halfbloed Prins, Hoofdstuk 20
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, Hoofdstuk 31

 
UITERLIJK
De beker van Helga Huffelpuf was een kleine, gouden beker met aan weerszijden delicaat gevormde oren. Op de beker is een das gegraveerd, het teken van Huffelpuf. Aan de zijkant van de oren zijn enkele diamanten verwerkt.
MAGISCHE CAPACITEITEN
De beker heeft naar zeggen verschillende magische capaciteiten, maar deze zijn niet bekend. Omdat Helga Huffelpuf erg goed was in recepten verzinnen en bereiden, is het aannemelijk dat deze beker zichzelf ten alle tijden kon hervullen vanuit de keukens van Zweinstein.
GESCHIEDENIS
De Beker is gemaakt door Helga Huffelpuf, tijdens de oprichting van Zweinstein. De beker bleef in haar bezit tot haar dood. Na haar dood, werd de beker doorgegeven aan het volgende lid van de Huffelpuf-familie. Door de eeuwen heen, kwam de beker uiteindelijk bij Orchidea Smid. (HP20) In 1946 liet zij de beker aan Marten Vilijn zien, nadat hij haar veel interesse had getoond toen ze vaak in de winkel kwam waar hij werkte, Odius en Oorlof. Ze vertelde hem dat de beker zeer kostbaar was, en dat ze er nooit afstand van zou doen. Vervolgens liet ze hem ook het Medaillon van Zwadderich zien, die zij ook in haar bezit had gekregen.

 

Twee dagen later werd Orchidea dood gevonden in haar huis. Haar huiself, Hompy, bekende dat ze iets in de chocolade van haar meesteres had gedaan. (HP20) Dit bleek echter een valse herinnering te zijn, gekregen door de echte moordenaar, Marten Vilijn. Hij had haar vermoord vanwege de Beker en het Medaillon, die hij vervolgens meenam. Tegen de tijd dat de familie van Orchidea erachter kwam dat de twee bezittingen ontbraken, was Marten al gevlucht. Hij had ontslag genomen bij Odius en Oorlof, en werd jarenlang niet gezien.

Marten, oftewel Voldemort zoals hij toen bekend werd, maakte van de Beker zijn vierde Gruzielement.(HP23) De dood van Orchidea gebruikte hij hiervoor. Omdat hij de beker goed wilde beschermen, bracht hij deze onder in de kluis van Bellatrix van Detta, bij Goudgrijp.(RD26) Bellatrix wist niet dat de beker een gruzielement was, maar ze nam de bescherming ervan erg serieus. Voor extra bescherming, sprak ze de Woekervloek uit over de beker, waardoor deze zich zou vertienvoudigen elke keer als deze werd aangeraakt door iemand anders van de eigenaar van de kluis. Tevens werden de andere objecten zo vervloekt, dat deze extreem heet zouden worden als iemand ze verplaatste zonder dat hij of zij de eigenaar was.

Tijdens de jacht op de Gruzielementen, werden Harry, Ron en Hermelien gevangen genomen door bloedhonden, waarna ze naar Villa Malfidus werden gebracht.(RD23) Toen Bellatrix van Detta hier zag dat zij het zwaard van Griffoendor hadden, raakte ze in paniek. Zij was in de veronderstelling dat ook dit zwaard zich in haar kluis bevond. Door deze paniekaanval begon Harry te denken dat ook de beker van Huffelpuf weleens in haar kluis kon liggen.

Toen ze hun zoektocht voortzetten, gingen ze dan ook op bezoek in de kluis van Bellatrix. (RD26) Toen ze de kluis doorzochten, ontdekten ze inderdaad dat de beker hier ook stond. Het drietal wist de beker te bemachtigen, waarna ze de bank moesten verlaten op de rug van een draak, een Oekraiense Ijzerbuik.

Toen het trio uiteindelijk terugging naar Zweinstein, om de laatste gruzielementen te vinden, gingen Ron en Hermelien naar de Geheime Kamer, in de hoop een tand van de basilisk te vinden die daar jaren geleden had geleefd. (RD31) Ze wisten een tand te bemachtigen, waarna Hermelien met behulp van deze tand de beker vernietigde.

Kijk eens naar deze voorwerpen