Rubeus Hagrid

Rubeus Hagrid

Naam: Rubeus Hagrid
Geslacht: Mannelijk
<Geboortedatum: 6 december 1928
Geboorteplaats: West-Country, Engeland
Bloedstatus: Halfreus
Ras: Halsreus

Haar: Zwart
Ogen: Zwart
Huid: Blank
Opvallende kenmerken: Hagrid is ongeveer 3,5 meter lang, met lang wild haar en een lange wilde baard. Hij heeft kleine, zwarte ogen met lachrimpels eromheen.

Toverstok: Eik. Gebroken in zijn derde jaar, hij heeft de stok gerepareerd en in een roze paraplu verwerkt.
Patronus: -
Boeman: Voldemort
School: Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus
Afdeling: Griffoendor
Baan:
- Jacktopziener van Zweinstein
- Docent Verzorging van Fabeldieren

Ouders: Mr. Hagrid en Fridwulfa
Broers/Zussen: Groemp (halfbroer)
Partner: -
Kinderen: -
Overige familieleden: -

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood
Acteur: Robbie Coltrane

 
ALGEMEEN
Rubeus Hagrid, beter bekend als Hagrid, was een halfreus die na zijn schooltijd op Zweinstein jachtopziener werd van de school. Hij was de zoon van een reuzin genaamd Fridwulfa, en een tovenaar met een onbekende naam. Hagrid had een halfbroer, een reus genaamd Groemp. Tijdens zijn tijd op Zweinstein, zat hij bij de afdeling Griffoendor. In zijn derde jaar wer hij vals beschuldigd van het openen van de Geheime Kamer, waarna hij van school werd gestuurd en zijn toverstaf werd gebroken. (GK17) Albus Perkamentus zorgde ervoor dat hij op Zweinstein kon blijven als Jachtopziener. Tevens hielp hij om de toverstaf te repareren en deze te verstoppen in een roze paraplu.

Hagrid kreeg later de taak om Harry Potter kennis te laten maken met de tovenaarswereld. (SW1) Enkele jaren later werd hij docent voor Verzorging van Fabeldieren. (GA6) Hagrid vocht als trouw lid van de Orde van de Feniks ook mee tijdens de tovenaarsoorlogen, welke hij beide wist te overleven.
VROEGERE LEVEN
Op 6 december 1928 werd Rubeus Hagrid geboren als zoon van de reuzin Fridwulfa en een tovenaar met een onbekende naam. Hij werd geboren in West Country, Engeland, vlakbij de Forest of Dean. Dit is terug te horen in het accent waarmee hij spreekt. Toen Hagrid een jaar of drie was, ging zijn moeder terug naar de reuzen, waardoor Hagrid achterbleef met zijn vader. Hagrid had maar weinig herinneringen van zijn moeder. Toen Hagrid zes jaar oud was, was hij al groter dan zijn vader, en kon hij hem zo met één hand boven op de kast zetten. Zijn vader overleed uiteindelijk tijdens Hagrid zijn tweede jaar op Zweinstein.(VB23)
SCHOOLJAREN
In 1940 mocht Hagrid beginnen op Zweinstein, waar zijn vader enorm trots op was. Hagrid werd ingedeeld bij Griffoendor. Omdat reuzen in die tijd vaak werden gezien als gevaarlijk, en aanhangers van de Heer van het Duister, vertelde Hagrid aan niemand dat hij een halfreus was. (JKR) Tijdens zijn derde jaar kreeg Hagrid een Acromantula in zijn bezig, genaamd Aragog. Hij verstopte Aragog op Zweinstein, zonder er iemand over te vertellen. Datzelfde jaar werd de Geheime Kamer geopend door Maarten Vilijn, een vijfdejaars student. Hij liet in de Kamer een gevaarlijk beest los, vele malen gevaarlijker dat de acromantula. Vilijn gebruikte dit monster, een basilisk, om dreuzeltelgen aan te vallen en zelfs te doden.(GK17)

Vanwege dit gevaar dreigde de school te sluiten, waarop Vilijn probeerde Hagrid de schuld te geven voor zijn daden. Hij beschuldigde Hagrid niet alleen van het openen van de kamer en het houden van een acromantula. Hij zei ook dat Hagrid probeerde een club voor weerwolven op te richten, en dat hij het Verboden Bos regelmatig in ging om met trollen te worstelen. Hagrid probeerde Aragog te laten ontsnappen naar het Verboden Bos, maar werd hierbij betrapt. Omdat ze nu zagen dat de beschuldigingen van de acromantula waar waren, geloofden ze ook de anedre verhalen en werd Hagrid van school afgestuurd. (GK17)

Als gevolg van deze verwijdering van Zweinstein, mocht Hagrid niet langer magie gebruiken. Het Ministerie van Toverkunst vernietigde daarom zijn toverstaf. Toenmalige docent Gedaanteverwisseling Albus Perkamentus geloofde wel in zijn onschuld, en nam het voor hem op. Hij haalde het schoolhoofd, Armando Wafelaar, over om Hagrid een baan als jachtopziener te geven, zodat hij op Zweinstein kon blijven omdat hij geen familie had om naar terug te gaan. Hij ging akkoord, en zo bleef Hagrid op Zweinstein. Perkamentus hielp hem ook om zijn staf te repareren, en deze te verbergen in een paraplu, zodat Hagrid toch nog enkele simpele spreuken kon uitvoeren. Hagrid is Perkamentus hier altijd dankbaar voor geweest. (SW1)
LATERE LEVEN

In 1970 werd Hagrid lid van de Orde van de Feniks, die zich inzette om Voldemort en zijn dooddoeners tegen te houden. De Orde werd opgericht toen Voldemort terugkeerde naar Engeland om het Ministerie over te nemen zodat hij dreuzels en dreuzeltelgen kon verwijderen uit de wereld. Hagrid vocht samen met de Orde en het Ministerie om ze tegen te houden. Na deze eerste tovenaarsoorlog, stuurde Perkamentus hem naar het huis van de familie Potter in Goderics Eind, om Harry Potter te redden.(SW1) Hij gebruikte hiervoor de motorfiets van Sirius Zwarts, die kon vliegen, om zo Harry naar Albus Perkamentus en Minerva Anderling te brengen, zodat zij hem naar zijn overblijvende familieleden konnen brengen. Harry zou opgroeien bij zijn oom en tante, de zus van zijn moeder. Hagrid had het hier erg moeilijk mee, net zoals met de dood van James en Lily.

In 1991, toen Harry 11 jaar oud werd, mocht Hagrid hem opzoeken om hem te vertellen dat hij een tovenaar was, en naar Zweinstein mocht gaan. (SW4) De oom van Harry probeerde hem af te schrikken door een geweer op Hagrid te richten, maar Hagrid boog hem geweer om alsof het rubber was. Hagrid gaf Harry vervolgens zijn brief voor Zweinstein, samen met een verjardagstaart die hij zelf had gemaakt. Harry voelde voor het eerst in zijn leven vriendelijkheid, en vond het ergens fantastisch dat hij nu bij zijn oom en tante weg kon gaan.

Hagrid nam hem vervolgens mee naar de WegIsWeg, om daar alle benodigdheden voor Zweinstein te kopen. Hier nam hij Harry ook mee naar Goudgrijp, de tovenaarsbank. Hier haalden ze geld uit de kluis van de familie Potter, maar ook eem geheimzinnig pakketje uit kluis 713. Dit moest naar Zweinstein worden gebracht, voor de veiligheid. (SW5) Harry kreeg vervolgens nog een cadeautje van Hagrid, een sneeuwwitte uil genaamd Hedwig. Met de details voor de vertrektijd en plaats van de zweinsteinexpres, liet Hagrid hem weer achter.

Enkele dagen later ging Harry voor het eerst naar Zweinstein, waar hij Hagrid opnieuw ontmoette. Toen enkele weken later in de krant stond dat iemand geprobeerd had in te breken in kluis 713, ontdekten Harry en zijn vrienden al snel dat hetgeen wat zich nu op Zweinstein bevond erg belangrijk was. En dus ook goed bewaakt zou worden. Onder andere door een driekoppige hond die ze een tijdje daarvoor ontdekt hadden. Deze driekoppige hond bleek Pluisje te heten, zo vertelde Hagrid hen.(SW11)

In de lente van 1992 ontmoette Hagrid een man met een cape, die hem een drakenei aanbood.(SW14) Hagrid had altijd al een draak gewild, en nam het ei aan terwijl hij met de man praatte over de andere dieren die hij had. Waaronder Pluisje, die de Steen der Wijzen bewaakte op Zweinstein. Hij gaf hem informatie over hoe je Pluisje rustig kon krijgen, waarop de man zeer geïnteresseerd reageerde. Toen het ei enekel dagen later uitkwam, kreeg de Noorse Bultrug de naam Norbert. Hagrid was gelukkig met de draak, maar deze groeide zo hard dat hij hem niet langer kon onderhouden in zijn kleine huisje. Charlie Wemel, die met draken werkte, kwam hem daarom ophalen.

Hagrid voelde zich vervolgens vreselijk, toen hij ontdekte dat hij belangrijke informatie aan, waarschijnlijk, Voldemort had gegeven over de Steen der Wijzen en hoe deze werd beschermd. Harry verzekerde hem dat het niet zijn fout was. Als dank maakte Hagrid een fotoalbum voor Harry, met foto's van zijn familie en vrienden.(SW17)

Tijdens het schooljaar 1992-1993 werd de Geheime Kamer opnieuw geopend. Omdat iedereen nog altijd dacht dat het 50 jaar geleden ook Hagrid was geweest, werd hij naar Azkaban gestuurd. Perkamentus probeerde hem nog te helpen, maar het ministerie stond erop en ze namen hem mee. Hij kon nog net tegen Harry en zijn vrienden zeggen dat ze de spinnen moesten volgen als ze antwoorden wilden. (GK14)

Harry en Ron volgden zijn advies op, en volgden de spinnen die in de richting van het Verboden Bos gingen. Dit leidde ze naar Aragog, de acromantula die Hagrid 50 jaar geleden los had gelaten in het bos toen gedacht werd dat hij het monster uit de Geheime Kamer was. (GK15) Hoewel Harry en Ron maar net wiste te ontsnappen aan Aragog en de vele nakomelingen die hij inmiddels had, wisten ze wel waardevolle informatie te verkrijgen. Aragog had niks te maken met de Geheime Kamer en het meisje wat toen werd vermoord. Hagrid was dus toch onschuldig. Harry wist vervolgens te ontdekken dat het Voldemort was die de kamer toen en nu had geopend, waarmee Hagrid zijn onschuld werd bewezen. Hagrid keerde terug naar Zweinstein, net op tijd om het afscheidsfeest mee te maken waarbij Harry hem vertelde dat er zonder Hagrid geen Zweinstein was.

In het jaar 1993-1994 werd Hagrid de nieuwe docent voor Verzorging van Fabeldieren. Tijdens zijn eerste les leerde hij de derdejaars leerlingen alles over de Hippogrief. Hij had zijn eigen Hippogrief, genaamd Scheurbek, meegenomen voor deze les. Hagrid vertelde hoe ze een Hippogrief moesten benaderen, maar Draco Malfidus luisterde niet en stapte zo op het dier af waardoor Scheurbek schrok, en hem aanviel. Toen het Ministerie hiervan hoorde, wilden ze Scheurbek laten executeren. Dit gaf niet alleen verdriet, maar ook een deuk in het zelfvertrouwen van Hagrid.

Op 6 juni 1994 vond de hoorzitting plaats, maar Hagrid wist Scheurbek niet vrij te pleiten. Die avond zou hij tijdens zonsondergang worden gedood. Met behulp van de Tijdverdrijven van Hermelien wisten zij en Harry echter naar de precieze plek en tijd te gaan waarop ze hem konden bevrijden zodat hij niet gedood werd. Blij dat Scheurbek was 'ontsnapt' vierde Hagrid die avond feest onder het genot van veel vuurwhiskey.

In het jaar 1994-1995 werd het Toverschool Toernooi gehouden op Zweinstein. Studenten van Klammfels en Beauxbatons kwamen naar Zweinstein om deel te nemen aan dit toernooi. De studenten van Beauxbatons kwamen met vliegende Abraxa paarden, waar Hagrid voor zorgde gedurende hun tijd op Zweinstein. (VB15) Tijdens het jaar vervulde hij ook diverse andere taken met betrekking tot het toernooi. Zo hielp hij bij het in toom houden van de draken voor de eerste opdracht in November, en hij fokte Schroeistaartige Skreeften voor de laatste opdracht van het toernooi.(VB13,VB31)

Gedurende het jaar raakte Hagrid veel aan de praat met het schoolhoofd van Beauxbatons, Olympe Mallemour. Zij was, net als Hagrid, een halfreus. Ze dansten samen op het Winterbal, waarna Hagrid zijn verhaal vertelde en zei dat ze misschien samen opzoek konden gaan naar soortgenoten. Olympe was hierna zo beledigd, dat ze hem met een gebroken hart achterliet. (VB23)Toen het verhaal van Hagrid later in de Ochtendprofeet kwam te staan omdat Rita Pulpers het had gehoord toen ze in haar faunaat-vorm was, was Hagrid zo overstuurt dat hij zich opsloot in zijn huisje en ook niet meer les wilde geven. (VB24) Hagrid wilde zelfs ontslag nemen, maar dit liet Perkamentus niet toe. Uiteindelijk wisten ze hem toch over te halen om te blijven.

Toen Voldemort was teruggekeerd, was Hagrid één van de weinige mensen die het verhaal van Harry geloofden. Hagrid had altijd al gedacht dat hij terug zou keren. Hagrid had ondertussen Olympe Mallemour weten over te halen om samen op zoek te gaan naar andere soortgenoten tijdens de zomer die volgde.(VB37)

In werkelijkheid gingen ze onder opdracht van Perkamentus opzoek naar de reuzen, om ervoor te zorgen dat ze zich niet opnieuw aan zouden sluiten bij Voldemort nu hij terug was. Door ze eerst cadeaus aan te bieden, wisten Hagrid en Olympe het vertrouwen van enkele reuzen te winnen, onder leiding van de reus Karkus. (OF20) Hagrid ontdekte hier dat zijn moeder ondertussen was overleden, maar dat hij een halfbroer had genaamd Groemp. (OF30) In de tussentijd waren ook de dooddoeners van Voldemort op dezelfde missie gestuurd, en zij hadden ook een ploeg reuzen voor zich gewonnen onder leiding van Golgor. Golgor wilde niet naar Hagrid en Olympe luisteren, en zorgde ervoor dat ze gingen vluchten. Hagrid stond er echter op dat ze zijn halfbroer met zich meenamen, maar Olympe stond hier niet achter. Daarom reisden ze afzonderlijk terug naar Schotland. Hagrid hield Groemp vervolgens verborgen in Het Verboden Bos. (OF30)

Toen Hagrid halverwege het schooljaar weer terugkwam, nam hij zijn positie van docent weer op zich. Echter was Dolores Omber op dat moment net bezig met het onderzoeken van de docenten, waarbij ze van mening was dat het voor de studenten niet veilig was om les te krijgen van een halfreus. Ze wilde hem eigenlijk laten ontslaan, maar Perkamentus weigerde dit. Toen Perkamentus enige weken later gedwongen werd om Zweinstein te verlaten, werd Hagrid bang voor zijn positie. Bang om Zweinstein te moeten verlaten, nam hij toen Harry en Hermelien mee het bos in, om ze aan Groemp voor te stellen. (OF30) Hagrid vroeg ze of ze een oogje op Groemp wilden houden als hij zelf weg zou zijn.

Toen Perkamentus weg was, liepen de dingen op Zweinstein alleen maar meer uit de hand. Toen Leo Jordaan een aantal delfstoffers in het kantoor van Omber losliet, kreeg Hagrid hiervan de schuld. Ze viel vervolgens samen met een aantal leden van het Ministerie midden in de nacht het hutje van Hagrid binnen om hem te laten arresteren. (OF31) Minerva Anderling probeerde hem nog te helpen, maar zij werd geraakt door een viertal spreuken waardoor ze niet meer kon duelleren. Hagrid wist vervolgens twee van hen neer te slaan, waarna hij ervandoor ging. Schouwers gingen op zoek naar hem, maar ze wisten hem niet te vinden. Toen Perkamentus weer terug was op Zweinstein, kwam Hagrid ook weer terug in zijn hutje.

Aan het begin van schooljaar 1996-1997 kwam Hagrid tot de ontdekking dat niet één van zijn zesdejaars Griffoendor studenten zijn vak had gekozen om te volgen.(HP11) Hij vatte dit op alsof hij een slechte docent was, en werd hierom even kwaad op Harry, Ron en Hermelien. Toen ze hem uitlegden dat het niet aan hem lag, maar aan de hoeveelheid tijd die ze al kwijt waren voor hun andere vakken, heeft hij hen vergeven. Zijn boosheid verdween helemaal toen Aragog ziek werd. Toen in 1997 Aragog overleed, vroeg hij Harry, Ron en Hermelien om hem samen met hem te begraven. (HP22) De hoge beveiliging op de school vanwege Voldemort, maakte dit echter onmogelijk. Uiteindelijk ging Harry toch naar Hagrid toe, onder invloed van de Felix Fortunatis-drank.(HP22) Onderweg naar Hagrid kwam Harry professor Slakhoorn tegen. Samen gingen ze naar Hagrid, om vervolgens Aragog te begraven. Vervolgens gaven ze hem een laatste eerbetoon door gezamenlijk een hapje en een drankje te doen.

Tijdens De Slag om de Astronomietoren, werd het hutje van Hagrid in brand gestoken door één van de dooddoeners. Samen met Harry wist hij het vuur te blussen voordat het huisje volledig afbrandde, om vervolgens terug te gaan naar het kasteel. Hier kwam Hagrid tot de ontdekking dat Perkamentus was vermoord, wat hem een groot verdriet bezorgde. (HP28) Hagrid kreeg later de eer om, in vele tranen, het lichaam van Perkamentus naar zijn laatste rustplaats te dragen. Hierin werd hij ondersteund door Harry en Olympe Mallemour.(HP30)

Tijdens de zomer van 1997 hielp Hagrid mee met de Orde om Harry te verplaatsen van zijn woonplaats naar Het Nest. Hagrid had Harry toen hij een klein jongetje was naar deze plek gebracht, nu zou hij hem daar ook weer vandaan halen, wederom met de motorfiets. (RD4) Hoewel ze hierbij werden ontdekt door dooddoeners, wist Hagrid hem wel veilig naar Het Nest te brengen. Hagrid vierde hier later het 17e verjaardagsfeest van Harry, en hij was aanwezig bij de bruiloft van Bill en Fleur. (RD8)

Na de zomer keerde Hagrid terug naar Zweinstein om zijn baan als jachtopziener opnieuw te vervullen. Het nieuwe schoolhoofd, Severus Sneep, gaf hem eveneens de taak om de studenten die straf hadden, te vergezellen in het Verboden Bos. Dit was echter veiliger dan de straffen die de studenten op de school kregen van de Kragges. (RD15) Hagrid gaf later dat jaar een 'Hoera voor Harry Potter' feestje, waarvoor hij bijna werd gesnapt door dooddoeners. (RD22) Hagrid vluchtte vervoglens de bergen in samen met zijn halfbroer. (RD28)

Hagrid keerde samen met Groemp terug voor het laatste gevecht op Zweinstein. Hier werd hij echter al snel gevangen genomen door de dooddoeners, waarna hij werd meegenomen het bos in. Toen Harry zich kwam overgeven aan Voldemort, was het Hagrid die hem zei dat hij moest maken dat hij weg kwam. (RD34) Toen Harry vervolgens werd 'gedood' door Voldemort, werd Hagrid gedwongen om zijn lichaam terug te dragen naar het kasteel. (RD36) Toen even later bleek dat Harry nog leefde, vocht Hagrid mee tot Voldemort verslagen was. Vele van Hagrid zijn 'huisdieren' vochten mee, om zo gezamenlijk Voldemort te verslaan.

Hagrid bleef nog lang jachtopziener van Zweinstein. Hij nodigde later de kinderen van Harry, Ron en Hermelien uit om ook bij hem langs te komen, net zoals hun ouders altijd bij hem langskwamen. Hagrid is nooit getrouwd, maar hij en Olympe Mallemour bleven contact houden.

MAGISCHE CAPACITEITEN
Hoewel Hagrid al vroeg van Zweinstein werd gestuurd, was hij een redelijk goede tovenaar. Omdat hij een halfreus was, bezat hij ook over enkele kenmerken van reuzen. Zo was hij erg sterk, en was hij immuun voor bepaalde spreuken. Hagrid was tevens in staat om sommige non-verbale spreuken uit te spreken, wat ook weer laat zien dat hij een goede tovenaar was. Omdat Hagrid veel op zichzelf leefde, was hij ook goed in koken met behulp van magie. Tevens was Hagrid zeer bedreven in het werken met fabeldieren, waarin hij zelfs het vertrouwen wist te winnen van fabeldieren die normaal gesproken de mensheid vermeden.

Kijk eens naar deze personen