Harry Potter

Harry James Potter

Naam: Harry James Potter
Geslacht: Man
Geboortedatum: 31 Juli 1980
Geboorteplaats: Goderics Eind
Bloedstatus: Halfbloed
Ras: Tovenaar

Haar: Zwart
Ogen: Groen
Opvallende Kenmerken: Litteken in de vorm van een bliksemschicht
Toverstok: Hulst, 27,9cm, Feniksveer
Hagedoorn, 25,4cm, Eenhoornhaar (Draco Malfidus)
Vlier, 38,1cm, Terzielerhaar (Zegevlier)
Sleedoorn, 25,4cm, onbekende kern

Patronus: Hert
Boeman: Dementor
School: Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus - Pokus
Afdeling: Griffoendor
Baan: Schouwer

Ouders: James Potter & Lily Potter - Evans
Broers/Zussen: Geen
Partner: Ginny Potter - Wemel
Kinderen: James Sirius Potter, Albus Severus Potter, Lily Loena Potter
Overige familieleden: Petunia Duffling – Evans (tante) , Herman Duffling (oom), Dirk Duffeling (neef), Teddy Lupos (peetkind), Ignotus Prosper (belangrijke voorouder)

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood
Acteur: Daniel Radcliffe

 
ALGEMEEN
Harry James Potter, de jongen die bleef leven. Zo wordt hij ook wel genoemd. Bestempeld als de held van de tovenaarsgemeenschap. Hij groeide op bij de familie van zijn moeder die dreuzels waren en leerde pas op zijn elfde jaar dat hij in werkelijkheid een tovenaar is met een grootste toekomst. Hij werd toegelaten op Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus Pokus en raakte daar al snel bevriend met Ronald Wemel en Hermelien Griffel. Harry Potter is uiteindelijk de aangewezen tovenaar om de donkere magiër Heer Voldemort te verslaan.
VROEGERE LEVEN
Harry Potter werd geboren op 31 juli 1980 in Goderics Eind (DH16/35). Zijn ouders zijn James Potter en Lily Potter – Evans. James’ beste vriend Sirius Zwarts is benoemd tot peetvader van de pas geboren Harry (GA10). Sirius, James en Lily waren alle drie lid van de Order van de Feniks, een groep tovenaars en heksen die samen vechten tegen Heer Voldemort, ook wel benoemd als de Heer van het Duister of Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden. Rond Harry’s geboorte is de eerste Tovenaars Oorlog vol in gang. De Orde van de Feniks probeert hun best te doen en zich te verzetten tegen Voldemort en zijn leger. Maar al snel raken ze in de minderheid. Vele leden van de Order van de Feniks zijn in die tijd omgekomen en vermoord. James en Lily Potter ontkomen Voldemort drie keer in deze periode.

Voor Harry’s geboorte werd er een profetie uitgesproken over een jongen die eind juli geboren zou worden, hij is de uitverkorene om de Heer van het Duister te verslaan (OF37). Severus Sneep luistert deze profetie, gemaakt door professor Sybilla Zwamdrift tijdens haar sollicitatie voor Waarzeggerij, af en speelt deze door naar Heer Voldemort (R33). Voldemort besluit dat zijn enige redding het vernietigen van het kind is. Er werden echter twee kinderen geboren in die periode namelijk Harry Potter maar ook Marcel Lubbermans kwam in aanmerking. De Heer van het Duister besluit uiteindelijk dat Harry Potter de persoon uit de profetie moet zijn.

Op 31 oktober 1981 hebben James en Lily Potter hun huis beschermd doormiddel van de Fideliusbezwering om zichzelf schuil te houden. Bij deze bezwering wordt een geheim opgeslagen in een levende ziel, ook wel de Geheimhouder genoemd. De enige die het geheim kan onthullen is deze persoon. James en Lily Potter wilden Sirius Zwarts als hun geheimhouder, maar deze adviseerde Peter Pippeling. De verkeerde persoon bleek toen Peter Pippeling het jonge gezin verraadde naar Heer Voldemort. Hij bleek een dubbel spion te zijn.

Op de avond van 31 oktober 1981 ging de heer van het Duister zelf naar Goderics Eind, het kleine dorpje waar James en Lily Potter als dreuzels leefden. James probeerde om Voldemort tegen te houden in de gang maar werd als eerste vermoord. Lily probeerde samen met Harry te ontsnappen maar Voldemort kreeg ook haar te pakken (RD17). Severus Sneep, die in stilte verliefd bleek te zijn op Lily Potter, had gesmeekt om haar ongeschonden te laten (RD33). Om zijn belofte na te komen bood Voldemort haar aan om zich over te geven en haar kind aan hem te geven. Ze weigerde. Het moment dat Lily Potter koos om haar zoon te beschermen en die liefde die daar mee vrij kwam, bleek de sleutelsteen te zijn in de uiteindelijke profetie. Het moment dat de vloek des doods Harry raakte, werd de liefde van zijn inmiddels overleden moeder een bescherming en weerkaatste de vloek van Harry terug naar de heer van het Duister. Voor Voldemort betekende dit echter niet een fatale aanval, maar werd hij wel extreem verzwakt. De vloek liet echter wel een litteken achter op Harry, op zijn voorhoofd, in de vorm van een bliksemschicht (SW1)

Het gevecht tussen de Potters en Voldemort liet het huis achter in gruzelementen. Het schoolhoofd van Zweinstein Hoge School voor Hekserij en Hocus Pokus Albus Perkamentus vroeg Hagrid om naar Goderics Eind te gaan om Harry op te halen. Hagrid redde Harry voor de Dreuzels hem gevonden hadden. Terwijl hij in Goderics Eind was kwam Hagrid Sirius Zwarts tegen, Sirius vroeg om Harry aangezien hij de peetvader is, maar aangezien Hagrid een opdracht had van Perkamentus wilde hij Harry niet afstaan.

Vierentwintig uur nadat Hagrid Harry uit de ruïne bij Goderics Eind gered heeft arriveren ze bij de Ligusterlaan. Perkamentus heeft in deze uren geregeld dat Harry achter gelaten zou worden bij zijn laatst levende familieleden: de Duffelingen. Hier wordt Harry in een bundeltje op de stoep neer gelegd waar hij de volgende tien jaren van zijn leven zou doorbrengen. (SW1).

Harry kwam terecht bij Petunia Duffeling – Evans, zijn moeders zus, haar man Herman Duffeling en hun zoontje Dirk Duffeling, die even oud is als Harry. Het moment dat zij Harry op hun drempel aantroffen besloot het echtpaar Harry niks te vertellen over zijn ware identiteit. Harry is al die jaren in de veronderstelling geweest dat zijn ouders overleden waren in een auto ongeluk waarbij hij een raar gevormd litteken had opgelopen. Waar Dirk alles kreeg wat zijn hart begeerde, sliep Harry in de bezemkast onder de trap en probeerde de Duffelingen hem onwetend te houden.

Ondanks hun pogingen om Harry zo normaal mogelijk te laten zijn, bleek dit niet volledig mogelijk, zo groeide zijn haar zodat het altijd in hetzelfde slordige kapsel zat, ondanks tante Petunia’s knippogingen. Op school werd Harry ontzettend gepest door de leerlingen die bij Dirk in de klas zaten en tijdens één van deze gebeurtenissen vond hij zichzelf plotseling op het dak van de school. Harry veranderde de pruik van één van zijn leraren blauw en kromp een trui van Dirk zo klein dat hij hemzelf niet meer aan kon en als gevolg daarom ook geen oude kleding van Dirk meer aanhoefde. (SW2).

Tijdens deze jaren kwam oom Herman zijn zus Margot regelmatig op bezoek bij de Duffelingen. Ze vond het heerlijk om Harry te kwellen en ze gaf dure cadeaus aan Dirk en soms vreselijk dingen of helemaal niks aan Harry. Ze nam haar bulldog Grompie mee op bezoek en toen Harry negen jaar was liet ze het toe dat haar hond Grompie Harry achterna rende zodat Harry in een boom moest klimmen. Hij moest daar blijven zitten tot ze de hond riep na middernacht. (GA2)

Tegen de tijd dat Harry 10 jaar was, was hij gegroeid in een dunne jongen met knobbelige knieën, met slordig zwart haar en een smal gezicht. Hij droeg een bril die kapot was en die door de vele stompen van Dirk bij elkaar werd gehouden door plakband. Hij was verrassend snel, iets wat hij had geleerd vanwege het wegrennen van zijn neef die hem pestte. Hij woonde nog steeds in de kast onder de trap. Zijn ogen, dezelfde als zijn moeder, waren schitterend groen. (SW2, 4)

Zijn leven veranderde plots tijdens de zomer van 1991, er begonnen vreemde brieven te arriveren. (SW3) Dit maakte zijn oom en tante erg bang, ze vluchtte het huis uit om met zijn vieren te wonen op een hutje. Dit hutje stond op een rots in de zee, en in het midden van een grote storm waarbij de golven hard tegen de rotsen sloeg kwam Harry er tijdens middernacht achter dat hij een tovenaar was. Dit kwam door Hagrid, die daar langs kwam om de brief van Zweinstein af te leveren aan Harry. (SW4) Hagrid deed zijn best om Harry alles over zijn verleden te vertellen en toen het ochtend werd op 31 juli 1991 nam Hagrid Harry mee naar de Wegisweg. Hier winkelde ze samen om alles te kopen wat ze nodig hadden voor op Zweinstein. (SW5) Een paar weken later, op 1 september 1991, stapte Harry aan boord van de Zweinstein expres en werd gebracht naar Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. (SW6)
SCHOOLJAREN
1991
Harry’s schooljaren op Zweinstein waren typisch voor een jonge tovenaar. Hij werd vrienden met Ronald Wemel tijdens de treinrit naar Zweinstein. (SW6) Harry werd samen met Ron en Hermelien ingedeeld in Griffoendor. Het duurde wat langer voordat Ron en Harry vrienden werden met Hermelien, maar toen ze met zijn drieën een trol versloegen tijdens Halloween waren de drie onafscheidelijk. (SW10) Deze vriendschap met zijn drieën was voorbestemd om de wereld voorgoed te veranderen.

Tijdens zijn eerste jaar ontdekte Harry dat Voldemort het lichaam van professor Krinkel had overgenomen en dat Voldemort probeerde om de Steen der Wijzen te stelen om zo onsterfelijk te worden. Harry dacht dat eerst Professor Sneep de steen probeerde te stelen. (SW11), want Sneep had een hekel aan Harry Potter zonder enige reden. Op het einde versloeg Harry Voldemort en de Heer van het Duister vluchtte. (SW17)

1992
Voldemort keerde niet terug in Harry’s tweede jaar maar een vreemde vorm van Voldemort verscheen in een oud dagboek. Dit dagboek zorgde er bijna voor dat Ginny Wemel, het zusje van Ron Wemel, werd vermoord. Harry slaagde erin om Ginny te redden en om het dagboek te vernietigen. (GK17) Op dit moment snapte Harry niet wat de gevolgen hiervan waren, maar Perkamentus vermoedde dat Voldemort dit dagboek had gebruikt voor een Gruzielement. Perkamentus ging deze mogelijkheid onderzoeken. (HBP17)

1993
De haat die Professor Sneep naar Harry had werden enigszins uitgelegd tijdens Harry’s derde jaar. De nieuwe Verweer tegen de Zwarte Kunsten professor, Remus Lupos, bleek een goede vriend te zijn geweest van Harry’s vader, James Potter. Harry’s peetvader, Sirius Zwarts, werd ervan verdacht Harry Potter te willen vermoorden. Eigenlijk probeerde Sirius juist Harry Potter te beschermen tegen Peter Pippeling, die vermomd was als de rat van Ron. Tijdens een dramatische confrontatie werd Pippeling onthuld en bijna vermoord door Lupos en Sirius maar Harry spaarde zijn leven. (GA18,19) Het verhaal over zijn vader van de vriendschap met Sirius en Remus en zijn haat naar Sneep kwam aan het daglicht. Sneep had de haat die hij had voor James ingeruild voor de haat naar Harry.

1994
In zijn vierde jaar was hij deel van een plan om hem weg te houden van de veiligheid van Perkamentus. Voldemort dacht dat hij Harry’s bloed nodig zou hebben zodat hij zijn lichaam terug kon krijgen. Harry was verbaasd dat hij de onwillig vierde kandidaat was in het toverschool toernooi. (VB16) De prijs, een grote beker, was getransformeerd in een ViaVia. Harry belandde in een verlaten begraafplaats waar hij vastgebonden werd en waar zijn bloed werd gebruikt in een ritueel om Voldemort weer tot leven te wekken. (VB32) De Heer van het Duister riep zijn Dooddoeners bij elkaar en daagde toen Harry uit voor een duel, daardoor ontstond er een priori incantatem. Dit is een vreemd effect dat ontstaat als twee wanden dezelfde kern hebben, zoals die van Harry Potter en van Voldemort. Hierdoor kwamen de geesten van de mensen tevoorschijn die Voldemort had vermoord. James en Lily Potter waren één van deze mensen en dit gaf Harry de kracht om te ontsnappen en te vluchten. Hij slaagde erin om de ViaVia te pakken en terug te keren naar Zweinstein, hierin onthulde hij dat Voldemort terug was. (VB 33, 34)

1995
Toen Harry terugkeerde op Zweinstein in zijn vijfde jaar ontdekte hij dat niemand hem geloofde dat Voldemort terug was. Cornelis Droebel, de minister van Toverkunst, probeerde zelfs Harry neer te zetten als iemand die gek was of op zoek naar roem. Droebel stuurde zijn assistente, Dorothea Omber, naar Zweinstein. (OF12) Omber zorgde er voor dat Harry geen zwerkbal meer kon spelen, ze probeerde hem te dwingen om toe te geven dat hij loog over Voldemort. Ze weigerde dat leerlingen spreuken leerden waarmee ze konden aanvallen en waarmee ze zich zelf konden beschermen, ze was een voorstander van dat de leerlingen de stof gewoon leerden uit boeken. Harry verzamelde een groep die zichzelf de Strijders van Perkamentus noemden en ze trainde zelf de spreuken. (OF18) Gedurende dat jaar ontdekte Harry dat zijn litteken een pijnlijke connectie gaf met Voldemort’s gedachtes. Voldemort realiseerde zich dit ook en gebruikte deze connectie om Harry’s dromen te beïnvloeden. Ook trok hij Harry via zijn gedachtes naar het ministerie van Toverkunst om een profetie op te halen over Harry en Voldemort, deze werd daar bewaard. (OF34) Voldemort had hier alleen maar een gedeelte van gehoord en wilde de hele profetie horen om te kunnen begrijpen wat er nu precies fout was gegaan op de begraafplaats. Harry ging naar het ministerie en vocht daar met de Dooddoeners. Op het eind vocht Perkamentus met Voldemort, opnieuw vluchtte Voldemort. (OF37)

1996
Harry moest de realiteit onder ogen zien van de situatie. Vanwege de verschillende omstandigheden kon alleen Harry Voldemort verslaan. Hij kwam uit dit verschrikkelijke vijfde jaar vastbesloten om koste wat het koste dit voor elkaar te krijgen. Perkamentus begon Harry wat dingen te leren over Voldemort zijn verleden. (HBP9) Samen leerde ze dat Voldemort een aantal Gruzielementen had gemaakt om zijn ziel te splitten in zeven delen en dat hij daardoor onsterfelijkheid had gekregen. Harry moest alle zeven Gruzielementen vernietigen om zo Voldemort te kunnen vermoorden. Harry vergezelde Perkamentus op een zoektocht naar één van de Gruzielementen en Perkamentus raakte hierdoor ernstig gewond door een drankje. (HPB26) Toen ze terugkwamen ontdekte ze dat er een gevecht begon door Dooddoeners die Zweinstein binnen waren gekomen. Perkamentus vloog naar de hoogste toren op Zweinstein waar een duister teken brandde en werd daar vermoord door Severus Sneep. (HBP27) Harry bereidde zich voor op wat ging komen.

1997
De gruzielementen jacht
Harry keerde nooit terug voor zijn zevende jaar op Zweinstein. Het Ministerie werd overgenomen door Voldemort tijdens de zomer en Perkamentus had hem nadrukkelijk verteld dat hij snel de overgebleven vier gruzielementen moest vinden. Ron en Hermelien verstopte zich negen maanden lang om te proberen de Gruzielementen te vinden en ze te vernietigen. Als eerste vonden ze het Medaillon van Zwadderich door bij het Ministerie in te breken, deze werd vernietigd door Ron Wemel met het zwaard van Griffoendor. (RD13, 19) Als tweede werd de beker van Huffelpuf gestolen door in te breken bij de kluis in Goudgrijp. (RD26) De overgebleven Gruzielementen was de slang van Voldemort, Nagini en een onbekend object dat waarschijnlijk met het huis van Ravenklauw te maken had. Tijdens deze zoektocht leerde ze over de Relieken van de Dood, drie krachtige, magische objecten die de persoon vermoedelijk de meester van de dood maakte. (RD21) De gedachte aan al die macht in handbereik bedreigde de zoektocht naar de overgebleven Gruzielementen en leidde Harry af van zijn echte missie. Maar toen Dobby overleed was het voor Harry weer duidelijk wat nu prioriteit had, de drie tovenaars gingen terug naar Zweinstein.

Maar de tijd raakte op want Voldemort had ontdekt dat de drie tovenaars op zoek waren naar zijn Gruzielementen, hij besloot om Harry in de val te lokken op Zweinstein. (RD31) Toen de strijd begon zocht Harry weer naar de gruzielementen en vond hij het onbekende Gruzielement, de diadeem van Ravenklauw. (RD30, 31) Met de hulp van Ron en Hermelien vernietigde hij de beker en het diadeem. (RD31) Nu was alleen de slang Nagini nog over als Gruzielement. Harry ging op zoek naar Voldemort omdat hij wist dat de slang dicht bij zijn meester zat. Hij arriveerde op tijd om te zien dat Voldemort professor Sneep vermoorde, Harry Potter verzamelde de herinneringen van Severus Sneep. De herinneringen van Sneep waren schokkend. Harry leerde over de onbeantwoorde liefde van Sneep voor zijn moeder Lily, zijn reden voor zijn loyaliteit aan Perkamentus en dat hij zelf een Gruzielement bezat. Harry realiseerde zich dat hij moest sterven als Voldemort ooit vermoord werd en ging vrijwillig het bos in om te sterven en zichzelf op te offeren. (RD34) Daar vond hij Voldemort en werd hij vermoord.

Maar Harry Potter ging niet dood. (RD35) Omdat drie jaar geleden ze elkaars bloed hadden gedeeld voor de wedergeboorte van Voldemort. De heer van het duister had zonder dat hij het wist Harry beschermd, de enige persoon die hem kon vermoorden. Voldemort realiseerde zich ook niet dat zijn poging om de Zegevlier te bemachtigen nog steeds niet was gelukt. Onwetend door de Heer van het duister was het Harry die nu de eigenaar was van de Zegevlier.

Voldemort naderde het kasteel met Harry’s ‘’dode’’ lichaam en eiste dat iedereen zich zou overgeven. Het was geen verassing dat niemand dit deed. Marcel Lubbermans, de andere jongen over wie de profetie had kunnen gaan, stond moedig tegen over Voldemort en trotseerde hem. Marcel vermoorde Voldemort zijn slang Nagini. Dit was het laatste Gruzielement die vernietigd moest worden. Het gevecht ging verder in de entree hal in Zweinstein en daarna verder in de grote zaal. In de grote zaal stond Harry tegenover Voldemort. Harry bood hem nog één laatste kans aan om spijt te betuigen maar Voldemort weigerde en probeerde Harry weer te vermoorden. Harry vuurde een ontwapeningsspreuk af en de zegevlier, die zijn meester herkende, vloog naar Harry toe. De spreuk die Voldemort uitsprak keerde terug naar hem en Voldemort werd gedood door zijn eigen spreuk. (RD35)
LATERE LEVEN
Harry Potter trouwde met Ginny Wemel en ze hadden drie kinderen; James Sirius Potter, Albus Severus Potter en Lily Loena Potter. Harry Potter werd op zijn zeventiende schouwer en later hoofd van het schouwerskwartier in 2007. (JKR)
MAGISCHE CAPACITEITEN
Hij was een goede zoeker in het zwerkbalteam van Griffoendor. (SW) Hij beheerst sisselspraak tot 1998 (GK). Harry kan spreuken afvoeren zonder toverstok.

Kijk eens naar deze personen