Alastor Dolleman

Alastor Dolleman

Naam: Alastor Dolleman
Geslacht: Man
Geboortedatum: Voor 1961
Geboorteplaats: Schotland
Overleden: 27 juli 1997
Plaats van overlijden: Zuid- Engeland
Bloedstatus: Volbloed
Ras: Mens

Haar: Grijs
Ogen: Een donker oog en de andere helder blauw
Huid: Blank, bleek
Opvallende Kenmerken: Twee verschillende oogkleuren
Toverstok: Niet bekend
Patronus: Niet bekend
Boeman: Niet bekend
School: Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus
Afdeling: Ravenklauw
Baan: Schouwer

Ouders: Meneer Dolleman † en mevrouw Dolleman †
Broers/Zussen: Geen
Partner: Geen
Kinderen: Geen
Overige familieleden: Niet bekend

Eerste verschijning: Harry Potter en de Vuurbeker
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood
Acteur: Brendan Gleeson

 
ALGEMEEN
Alastor Dolleman (dwaaloog) is een gepensioneerde Schouwer, beschouwd als een van de beste Duistere tovenaars vanger die het Ministerie van Toverkunst ooit heeft gehad. Alastor Dolleman kwam werken op Zweinstein, maar dit bleek later een bedrieger te zijn. (VB35). Alastor Dolleman is lid van de Orde van de Feniks. De favoriete uitdrukking van Alastor was "Constante waakzaamheid!" Alastor Dolleman staat bekend om zijn paranoia, met name met betrekking tot eten en drinken, maar ook om de veiligheid van de toverstok; dit laatste kan te maken hebben met zijn eigen ontbrekende been (VB, OF3), maar dat is slechts speculatie. Alastor geeft het commando bij elke operatie waarbij hij betrokken is. Hij is direct en kan goed overweg met dooddoeners.
VROEGEREN LEVEN
Er is weinig bekend over de kinderjaren van Alastor Dolleman. Het is wel bekend dat zijn ouders meneer en mevrouw Dolleman beide zijn overleden.
SCHOOLJAREN
Dolleman heeft waarschijnlijk op Zweinstein gezeten in de afdeling Ravenklauw. Verder is er niks bekend over zijn schooljaren.
LATERE LEVEN
Alastor is heel lang schouwer geweest en heeft veel duistere tovenaars gevangen en naar Azkaban gestuurd. Later was hij lid van de orde van de Feniks en leidde hij meerdere reddingsacties met betrekking tot Harry Potter. Alastor organiseerde de redding van Harry Potter van de Ligusterlaan voor de laatste keer eind juli 1997, maar werd gedood in de volgende strijd (RD4, RD5). Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Harry Potter ontdekte later zijn magische oog op de kantoordeur van professor Omber op het ministerie en nam het mee (RD13). Hij begroef het oog onder een boom in een naamloos bos (RD15).
MAGISCHE CAPACITEITEN
Alastor Dolleman was een zeer sterke tovenaar. Hij heeft veel duistere tovenaars laten opsluiten in Azkaban. Hij kan menig duister tovenaar aan en is ook aardig goed in het brouwen van toverdranken zoals wisseldrank.

Kijk eens naar deze personen