Albus Perkamentus

Albus Parcival Wolfram Bertus Perkamentus

Naam: Albus Parcival Wolfram Bertus Perkamentus
Geslacht: Man
Geboortedatum: Juli of Augustus 1881
Sterfdatum: 30 juni 1997
Geboorteplaats: Stee-aan-de-Wee
Bloedstatus: Halfbloed
Ras: Mens, tovenaar

Haar: Zilvergrijs (vroeger kastanjebruin)
Ogen: Blauw
Huid: Beige
Opvallende kenmerken: hij droeg een bril met halve-maan glazen, had een lange neus en zilveren haren, baard en snor. Hij heeft een litteken in de vorm van de kaart van de metrolijnen in Londen boven zijn knie.

Toverstok: Zegevlier
Patronus: Feniks (JKR)
Boeman: Ariana’s dode lichaam
School: Zweinstein
Afdeling: Griffoendor (PM)
Baan: Schoolhoofd van Zweinstein

Ouders: Parcifal Perkamentus en Kendra Perkamentus
Broers/Zussen: Desiderius Perkamentus, Ariana Perkamentus

Eerste verschijning: Harry Potter en de steen der Wijzen (H1)
Laatste verschijning: Harry Potter en de relieken van de dood (H36)
Acteur: Richard Harris, Michael Gambon, Jude Law

 
ALGEMEEN
Albus Perkamentus was een docent en het schoolhoofd van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus. Hij werd gezien als één van de grootste tovenaars aller tijden en kreeg daarvoor een hoop onderscheidingen. Waaronder de Orde van Merlijn Eerste Klas, Internationale Tovergrootmeester, Heksenleider 1e Klas, Opperste Hotemetoot van de Wereldbond van Toverlieden en Hoofdbewindwijzer van de Wikenweegschaar.

Ondanks dat Perkamentus later in zijn leven bekend stond als een goede man, was hij vooralsnog beschaamd voor wat hij in zijn vroegere leeftijd had gedaan en gedacht. Dit heeft hij altijd meegenomen en heeft de rest van zijn leven geprobeerd om de donkere kant van de tovergemeenschap te begrijpen. Hij is op 30 juni 1997 vermoord door Severus Sneep met de vloek des doods in de Astronomietoren.
VROEGERE LEVEN
Albus Perkamentus is als eerste zoon van Parcifal en Kendra Perkamentus geboren op de Stee-aan-de-Wee in het jaar 1881. De exacte geboortedatum is onduidelijk, maar het moet in Juli of Augustus zijn geweest. Na hem kwam nog zijn broertje Desiderius en zijn zusje Ariana. Hun moeder Kendra was een dreuzeltelg terwijl hun vader een tovenaar was. Dit maakte alle kinderen halfbloed. Echter bezaten wel alle drie de kinderen magie.

Toen Albus tien jaar oud was, sloeg het noodlot toe. Zijn jonge zusje Ariana, die op dat moment zes jaar oud was, werd aangevallen door drie dreuzelkinderen nadat zij ze had laten schrikken door magie uit te oefenen. Ariana heeft dit voorval overleefd, maar haar ontwikkeling is permanent beschadigd. Hierna durft zij niet meer te toveren, maar dit was haast onmogelijk. Ze kon haar magie niet weghalen, maar ze kon het ook niet onder controle houden en dit maakte haar gek (RD28). Parcifal heeft wraak genomen op de jongens die zijn dochter aanvielen, maar is hiervoor naar Azkaban gestuurd. Onder het mom van misdaden tegen Dreuzels.

Nadat Albus zijn vader naar Azkaban werd verbannen, heeft zijn moeder besloten om de conditie waarin zijn zusje verkeerde geheim te houden voor de buitenwereld. Ze verhuisden naar Goderics Eind en hadden hier weinig contact met anderen. Albus en Desiderius hebben uiteindelijk beide scholing gehad op Zweinstein, maar Ariana is thuis gebleven waar haar magie oncontroleerbaar en ongetraind bleef.
SCHOOLJAREN
1 september 1892 begon Albus Perkamentus aan zijn schoolcarrière. Hij werd ingedeeld in Griffoendor (PM) en was een bovengemiddelde leerling. Hier ontmoette hij ook Engelbert Dop, waar hij mee bevriend raakte. Één van de examinatoren van de S.L.I.J.M.B.A.L.-len en P.U.I.S.T.-en, Griselda Koudstaal, heeft gezegd dat ze hem dingen zag doen met zijn toverstok die ze nog nooit eerder gezien had (OF31). Albus was ongelofelijk getalenteerd en had tijdens zijn schooltijd al de kans om beter te zijn dan zijn professoren (JKR). Het enige vak wat Albus nooit gevolgd heeft is waarzeggerij. Dit betekent dat hij op maximaal elf vakken is afgestudeerd.
LATERE LEVEN
Toen Albus net afgestudeerd was in 1899, zou hij samen met Engelbert Dop de wereld over gaan. Echter gebeurde er iets wat hij niet had kunnen voorspellen. Zijn zusje Ariana had per ongeluk zijn moeder vermoord. In plaats van het beginnen van zijn carrière, bleef Albus thuis om voor zijn zusje te zorgen.

Die zomer ontmoette hij Gellert Grindelwald. Gellert sliep die zomer bij zijn tante Mathilda Belladonna, die ook in Goderics Eind woonde. Al snel werd Albus geïntrigeerd door de ideeën die Gellert had over de macht die de tovenaars zouden kunnen uitvoeren in de dreuzelwereld en de drie Relieken van de Dood. Deze wilde ze vinden om dan de nieuwe meester des doods te kunnen worden. Onder het mom ‘’het doel heiligt de middelen’’ wilden Albus en Gellert over de wereld heersen. Door deze omstandigheden werd Ariana vergeten door Albus. Hij had gewoon geen tijd om voor zijn jongere zusje te zorgen en had betere dingen aan zijn hoofd. Desiderius sprak Albus hierop aan en hieruit ontstond een duel tussen de twee. Ook Gellert mengde zich in dit duel. Tijdens dit duel is Ariana om het leven gekomen. Wie de dodelijke spreuk heeft uitgesproken is onbekend, maar Albus heeft zich voor de rest van zijn leven schuldig gevoeld over de rol die hij heeft gespeeld in de dood van zijn zusje (RD28). Grindelwald vluchtte gelijk het land uit, hij had al genoeg op zijn kerfstok staan en wilde de dood van Ariana daar niet bij krijgen. Toen pas realiseerde Albus zich waar zijn zogenoemde vriend tot in staat was en waar zijn ideeën hem uiteindelijk zouden brengen.

In plaats van het veroveren van de wereld, stortte Albus zich op het leren van nieuwe dingen. Hij ontdekte de twaalf toepassingen van drakenbloed en verdiepte zich in alchemie, onder leiding van Nicholaas Flamel. Een paar jaar nadat hij van Zweinstein was afgestudeerd, in de jaren ‘30, keerde hij terug om daar les te geven in het vak transfiguratie (GK17). In 1938 werd Marten Vilijn toegelaten op Zweinstein. Hieraan vooraf zocht Albus hem op in het weeshuis waar hij zat en overtuigde Marten ervan dat hij een tovenaar was. Terwijl alle andere professoren geïntrigeerd waren door de genialiteit van de jongen, begon Perkamentus zich zorgen te maken. Dit had vooral te maken met de interesse die Marten toonde in de zwarte kunsten en met de wrede manier waarop hij met anderen om ging.

De komende schooljaren zijn relatief rustig. Afgezien van 1943, waarin de Geheime Kamer wordt geopend. Nadat Rubeus Hagrid is aangewezen als de schuldige, pleit Albus Perkamentus voor Hagrid en vraagt het schoolhoofd of Hagrid op Zweinstein mag blijven als terreinknecht. Hierin heeft hij succes.

In 1945 voelt Albus zich geroepen om een duel aan te gaan met zijn oude vriend Gellert Grindelwald, die op dat moment de wereld aan het terroriseren was. Toch heeft Albus gewacht met het duel tot er echt geen andere mogelijkheid meer mogelijk was. Perkamentus wint het duel en krijgt hierdoor de zegevlier in zijn bezit, wat één van de Relieken van de Dood is. Het duel is zo bekend dat het zelfs op het chocokikkerplaatje van Albus vernoemd staat (SW6). Grindelwald heeft de rest van zijn leven doorgebracht in zijn zelfgemaakte gevangenis, Normengard (RD18). In dit jaar studeert ook Marten Vilijn af van Zweinstein.

Rond 1966 wordt Albus Perkamentus schoolhoofd van Zweinstein. Hij volgt hierbij Armando Wafelaar op. Hierna is Marten Vilijn nog eens bij hem geweest op zijn kantoor. Er kan alleen maar gegokt worden wat hij hier kwam doen, maar er is een grote kans dat hij Albus heeft gevraagd om een baan als professor van Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Perkamentus heeft dit afgewezen en zegt dat hiermee de vloek op het vak begonnen is. Deze houdt in dat er geen professor langer op deze positie blijft dan een jaar.

In 1970 breekt de Eerste Tovenaarsoorlog uit. Heer Voldemort heeft samen met zijn aanhangers, de dooddoeners, de oorlog verklaart aan de tovenaarswereld. Het Britse Ministerie van Toverkunst kon dit niet op een bekwame manier oplossen. Albus Perkamentus reageert hierop door de Orde van de Feniks op te richten, genoemd naar zijn huisdier. Deze vocht tegen Voldemort en zijn aanhangers terwijl ze ook vochten voor de rechten van dreuzels en dreuzeltelgen. De Orde heeft veel leden verloren tijdens deze oorlog, waaronder natuurlijk Lily Potter die met het opofferen van zichzelf in 1981 voor haar zoon Harry, ook de oorlog ten einde heeft gebracht.

Severus Sneep heeft hiervoor, in Augustus 1980, nog afgesproken met Albus om hem te waarschuwen dat Lily en James in gevaar waren omdat Voldemort ze wilde vermoorden (RD33). Niet veel later werd Sneep aangenomen als professor voor Toverdranken op Zweinstein.

Elf jaar later, in september van het jaar 1991, wordt Harry Potter toegelaten op Zweinstein. Die kerst geeft Albus Perkamentus hem de onzichtbaarheidsmantel die hij van James Potter, Harry’s vader, had geleend voor onderzoek. Hij had deze aan Harry gegeven om te zien wat de jongen ermee zou doen. De volgende jaren komt Harry Potter nog veel vaker bij Albus en bouwen de twee een goede relatie op. In 1995 keert Heer Voldemort echter terug en zijn de jaren van redelijke rust voorbij. Albus gelooft Harry gelijk wanneer hij met deze uitspraak naar voren komt, in tegenstelling tot vele anderen. Gelijk richt hij de Orde van de Feniks weer op. Albus wordt door zijn geloof in de terugkeer van Voldemort uit verschillende functies gezet. Wanneer het Ministerie van Toverkunst hem wilt arresteren vlucht hij van Zweinstein.

In 1996, nadat er is vastgesteld dat Voldemort oprecht terug is en Albus in ere is herstelt, gaat hij privèlessen geven aan Harry Potter om hem te leren hoe hij Voldemort moet verslaan. Hiervoor is hij tot de ontdekking gekomen dat Voldemort zijn ziel in verschillende delen heeft gesplit, zogeheten gruzielementen. Hierbij heeft hij ook ontdekt dat Voldemort een gruzielement heeft gemaakt van Harry, toen hij hem heeft geprobeerd te vermoorden. Dit vertelt Albus echter nog niet tegen Harry zelf. Hierna begint de zoektocht naar de andere zeven gruzielementen. Perkamentus komt erachter dat Harry al één van de gruzielementen heeft vernietigt in zijn tweede jaar op Zweinstein. Hij vindt ook een ring, een ander gruzielement. Hierin zit de Steen der Wederkeer, die overleden personen zou moeten terugbrengen. Zonder na te denken doet Albus de ring om zijn vinger, maar omdat die vervloekt is raakt Albus al snel zelf vervloekt. Er is ook geen tegengif voor.

Severus Sneep had zijn belofte die hij zoveel jaar geleden gemaakt had aan Perkamentus gehouden. Hij had Harry Potter in bescherming genomen terwijl hij ook spioneerde voor Voldemort en hier geloofwaardig bij overkwam. Nu liet Perkamentus hem nog één ding beloven, Sneep zou Perkamentus moeten doden wanneer de tijd daar was. Voldemort wilde het namelijk laten doen door Draco Malfidus, één van de studenten op Zweinstein en Albus wilde de jongen deze ervaring besparen.

Tijdens zijn laatste jaar heeft hij Harry opgeleid in het vinden en vernietigen van gruzielementen. Na zijn dood heeft hij aanwijzingen achtergelaten voor Harry Potter en zijn vrienden, die naar de gruzielementen zouden leiden. Hij was er op dit moment van overtuigt dat Harry deze zoektocht met succes zou afronden.

Albus Perkamentus werd op 30 juni 1997 vermoord door Severus Sneep met de vloek des doods. Zijn lichaam ligt begraven in een witte marmeren tombe op het terrein van Zweinstein.
MAGISCHE CAPACITEITEN
Vaardigheden:

Albus Perkamentus is in vele dingen een erg vaardig persoon. Onder andere alchemie, transfiguratie en leglimens (OF38) vallen hieronder. Maar ook kan hij spreuken uitoefenen zonder deze uit te spreken, kan hij onzichtbaar worden zonder de onzichtbaarheidsmantel (SW12) en kan hij berichten sturen met zijn patronus (VB28). Albus spreekt Meermans (VB26), ook verstaat hij Koetervlaams en Sisselspraak (HBP10).
BEZITTINGEN
Albus Perkamentus heeft na zijn dood bijna al zijn bezittingen aan Zweinstein gegeven. Echter zijn er een paar uitzonderingen. Hieronder vielen de Uitsteker, die hij aan Ron Wemel heeft gegeven, het zwaard van Goderic Griffoendor en de ring van Asmodom Mergel, die de Steen der Wederkerigheid bezat, die hij heeft nagelaten aan Harry Potter en een oude editie van De vertelsels van Baker de Bard, die is nagelaten aan Hermelien Griffel.

Kijk eens naar deze personen