Gellert Grindelwald

Gellert Grindelwald

Naam: Gellert Grindelwald
Geslacht: man
Geboortedatum: rond 1883
Overleden: maart 1998
Bloedstatus: volbloed of halfbloed
Ras: tovenaar

Haar: blond
Ogen: blauw
Huid: licht

Opvallende kenmerken: een wilde blik vol leedvermaak
Toverstok: Zegevlier
School: Klammfels
Baan: duistere tovenaar

Partner: Albus Perkamentus was verliefd op Gellert toen hij 17 was, maar werd uiteindelijk diep teleurgesteld door hem.
Overige familieleden: Mathilda Belladonna

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen H6
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood H35
Acteur: Johnny Depp

 
ALGEMEEN
Gellert Grindelwald was een briljante, ambitieuze en uiterst gevaarlijke tovenaar die probeerde de tovenaarswereld over te nemen dat begin in het begin van de jaren 1920. Het eindige enige tijd later, in 1945, met een gevecht tussen Grindelwald en Albus Perkamentus. Grindelwald was twee jaar jonger dan Perkamentus en hij had blond, schouderlang krullend haar als een tiener (RD13).
GESCHIEDENIS
De duistere tovenaar zat in zijn schooltijd op Klammfels. Hier heeft hij echter niet heel lang gezeten, want hij werd van school gestuurd omdat zelfs voor Klammfels zijn experimenten te heftig waren. Hij besloot te gaan wonen bij zijn oud-tante, Mathilda Belladonna, in Goderics Eind (RD18), omdat hij ontzettend geïnteresseerd was in de geschiedenis van de Relieken van de Dood en omdat hij de plek wilde ontdekken waar Ignotus Prosper was overleden en begraven (RD35). Tijdens zijn verblijf in Goderics Eind raakte hij goed bevriend met de 18 jaar oude Albus Perkamentus. Samen hadden ze het veel over superieure tovenarij om de wereld beter te maken, en hoe ze de drie Relieken van de Dood konden vinden: de Zegevlier, de Mantel van Onzichtbaarheid en de Steen van Wederkeer. Hun relatie duurde echter niet lang, want na een paar maanden vluchtte Grindelwald toen Perkamentus’ onstabiele zus Ariana werd vermoord tijdens een ruzie en Perkamentus besefte hoe dwaas Grindelwald was (RD18, RD28).

Op een bepaald moment tussen de dood van Ariana en de opkomst van Grindelwald als duistere tovenaar die dood en vernieling veroorzaakte, stal hij de Zegevlier van toverstokmaker Stavlov. In het midden van 1920 was Grindelwald totaal niet populair door zijn heerschappij van terreur. Hij werd achterna gezeten door schouwers van over de hele wereld, maar wist altijd te ontsnappen. Tijdens een gewelddadige ontmoeting met een aantal schouwers in Europa in 1926, wist hij vijf schouwers te vermoorden en opnieuw te ontsnappen. De toverwereld leefde in continue angst, zich afvragend of ze wel veilig waren.

Gedurende zijn opkomende macht als duistere tovenaar bouwde Gellert Grindelwald een gevangenis genaamd Normengard. Hier hield hij zijn tegenstanders vast en gebruikte hij het motto: “Het doel heiligt de middelen” (RD18). Ondanks dat Perkamentus zich bewust was van Grindelwalds misbruik van zijn krachten, vermeed hij hem, omdat hij zijn oude vriend niet onder ogen wilde komen. Hij was namelijk bang dat Grindelwald hem zou vertellen wie zijn zus had vermoord en van binnen was hij bang dat het Grindelwald zelf was geweest. Toch moest Perkamentus op ten duur zorgen dat Grindelwald zou stoppen, wat het ook zou kosten.

Het spectaculaire gevecht tussen Perkamentus en Grindelwald vond plaats in 1945. Dit was eveneens het jaar dat Voldemort afstudeerde aan Zweinstein. Uiteindelijk won Perkamentus het duel en nam hij de Zegevlier in zijn bezit. Dit gevecht was zo gigantisch, dat het zelfs op de chocokikkerkaart van Perkamentus staat en het is hetgeen waar Perkamentus voornamelijk bekend om staat (SW6). Grindelwald verbleef in Normengard als gevangene (RD18), totdat hij werd vermoord door Voldemort in 1998 (RD23).

Kijk eens naar deze personen