Dobby

Dobby

Naam: Dobby
Oogkleur: Groen
Huidskleur: -
Haarkleur: -
Lengte: 91,44 centimeter
Sterfelijkheid: Sterfelijk
Opvallend: Grote oren, klein van stuk en draagt een kussensloop als kleding.

Eerste verschijning: Harry Potter en de Geheime Kamer hoofdstuk 1
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood hoofdstuk 23

 
UITERLIJK
Dobby de huiself was een kleine huiself (zoals ze dat eigenlijk allemaal zijn) die ongeveer tot aan Harry’s navel kwam (VB21). Hij had gigantische ogen die leken op tennisballen en een groene kleur hadden (GK1, GK2). Daarnaast droeg hij, zoals de meeste huiselfen, geen kleding, maar een doek die hij van zijn meester gekregen had. Deze was versleten en erg vies.
KARAKTER
Een huiself als Dobby gedraagt zich erg gehoorzaam richting zijn meester. Dit komt omdat hij erg bang was dat zijn meester ontevreden zou zijn. Zijn meesters waren afkomstig uit de familie Malfidus en mede hierdoor werd hij minder goed behandeld. Daarnaast was hij erg beschermend tegenover Harry Potter. De jongen die hij wilde beschermen tegen de terugkeer naar Zweinstein, omdat Dobby wist dat de Geheime Kamer opnieuw geopend zou worden. Hij had daarom post laten verdwijnen van Harry’s vrienden (GK1), maar liet later ook de muur naar het perron sluiten in de hoop dat Harry niet naar school kon (GK2). Daarnaast zorgde hij er later ook nog voor dat er een behekste beuker achter Harry aan ging tijdens een zwerkbalwedstrijd toen hij toch op Zweinstein aan was gekomen, maar ook dit mocht niet baten bij de bescherming (GK5, GK10).

Er kan dus wel worden gezegd dat Dobby een gehoorzame huiself was, maar ook erg beschermend tegenover de mensen die hijzelf aardig vindt.
MAGISCHE CAPACITEITEN
De huiselfen hebben hun eigen soort magie (JKR) en zodoende had Dobby dit ook. Dobby had voor deze magie geen toverstok nodig en kon gewoon zijn vingers gebruiken als dat nodig was. Dobby wist in zijn leven een aantal magische dingen te doen, zoals bijvoorbeeld:
het beheksen van de beuker;
de muur naar perron 9 ¾ sluiten;
verdwijnen wanneer hij dit wil;
rommelen met de uilenpost van Harry Potter;
Lucius Malfidus van een trap gooien.
Tevens was het voor Dobby mogelijk om met magie sokken te breien en te verven.
GESCHIEDENIS
Dobby was de huiself van de familie Malfidus die er alles aan probeerde te doen om Harry Potter in zijn tweede jaar thuis te laten van Zweinstein. Hij wist namelijk dat de Geheime Kamer opnieuw geopend zou worden en dat dit voor Harry een probleem op kon leveren. Dit wilde hij tegengaan, maar ondanks al zijn pogingen is het hem toch niet gelukt. De elf heeft verschillende keren geholpen aan de kant van Harry Potter. Zeker nadat Harry Potter ervoor zorgde dat hij vrij kwam. Dit deed hij namelijk door een sok in het boek te stoppen waar Dobby in keek. Het geven van een kledingstuk door de meester aan een huiself, is een teken dat hij of zij vrij mag zijn. Vrij om te gaan waar hij of zij wil. Het boek werd door meneer Malfidus aan Dobby gegeven, inclusief de sok van Harry, waardoor Dobby eindelijk aan de ketens van de Malfidussen kon ontsnappen (GK18).

Dobby kwam na deze vrijlating werken op Zweinstein en was hier veel succesvoller in het helpen en beschermen van Harry Potter (VB21). Hij had een grote liefde voor sokken ontwikkeld en kocht van zijn verdiende geld wol om zelf sokken te kunnen breien (VB23). De jaren hierna spendeerde hij zijn tijd om te blijven werken op het kasteel en om Harry Potter te blijven helpen. Daarnaast hielp hij Harry Potter in zijn vierde jaar tijdens het toverschooltournooi door kieuwwier voor hem te vinden voor de tweede opdracht (VB26). Ook wist Harry Potter door de hulp van Dobby de Kamer van Hoge Nood te vinden in zijn vijfde jaar (OF18) en hielp hij Knijster met het bespioneren van Draco Malfidus.

Als laatste heeft Dobby nog iets groots gedaan wat hem uiteindelijk zijn leven kostte. Hij werd namelijk naar de villa van de Malfidussen gestuurd en redde daar Loena Leeflang, Daan Thomas en Olivander, waarna hij terugkwam om Harry Potter, Ron Wemel, Hermelien Griffel en Grijphaak te redden. Op het moment dat ze onderweg waren om de villa te verlaten, gooide Bellatrix van Detta haar dolk richting Dobby. Deze dolk zorgde ervoor dat Dobby zou komen te overlijden en zijn laatste woorden tegen Harry waren: “Harry Potter…” (RD23). Op deze plek graafde Harry een graf voor Dobby en hij zette er een steen bij met daarop de tekst: “Hier ligt Dobby, een vrije elf” (RD24).
KLEDING
Tijdens zijn slavernij droeg Dobby een oude kussensloop waar gaten in waren gemaakt voor zijn armen en benen. Nadat hij was bevrijd, droeg hij een theemuts op zijn hoofd met een aantal pins erop; een stropdas met hoefijzers, een broekje die leek op een voetbalbroek van een kind en hele rare sokken. De ene sok was de zwarte die hij van Harry had gekregen, de andere was bedekt met oranje en roze strepen (VB11). Later kreeg hij van Ron Wemel een trui die door Molly Wemel was gemaakt (VB23). Daarnaast droeg hij later alle hoeden en sjaals op elkaar die Hermelien had gemaakt voor de andere huiselfen. De andere elfen vonden het namelijk een belachelijk gebaar, omdat Hermelien probeerde hen te bevrijden. Ze vonden het een belediging tegenover hen (OF18).

Dobby heeft ook een aardige verzameling sokken. Zo heeft hij namelijk een zwarte “slijmerige” sok die hij van Harry kreeg (VB11) en een mosterdgeel paar die hij van dezelfde persoon kreeg (VB23). Tevens heeft hij van Ron Wemel een violetkleurig paar gekregen (VB23) en heeft hij later van Harry nog een paar paar sokken gekregen met leuke printjes erop, waaronder een paar met gouden en zilveren sterren (VB27). De sokken die de huiselfen niet wilden dragen die Hermelien voor hen had gemaakt, droeg hij ook allemaal, omdat zij ze niet wilden dragen (OF18).
TAAL
Over zichzelf praat Dobby in derde persoon (“Dobby moet zichzelf straffen, omdat hij u is komen zoeken, meneer.”) en hij heeft de gewoonte om zijn zinnen wat te vervormen (“Ik heb nu zeven, meneer.”).

Kijk eens naar deze personen