Minerva Anderling

Minerva Anderling

Naam: Minerva Anderling
Geslacht: Vrouwelijk
Geboortedatum: 4 oktober 1935
Geboorteplaats: Caithness, Schotland. Groot-Brittanië
Bloedstatus: Halfbloed
Ras: Heks

Haar: Zwart
Ogen: Groen
Huid: Blank
Opvallende kenmerken: lange vrouw met een vrij strenge blik in haar ogen. Ze droeg vaak groene gewaden, met op haar hoofd een zwarte puntmuts. Haar zwarte haren droeg ze meestal in een knot, en tevens droeg Minerva een bril.

Toverstok: Spar, 24,1 cm lang met een kern van Drakenbloed
Patronus: Cyperse kat
Boeman: Voldemort
School: Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus
Afdeling: Griffoendor
Baan: - Medewerker van het Departement van Magische Wetshandhaving (1954-1956)
- Leraar transfiguratie op Zweinstein (1956)
- Afdelingshoofd van Griffoendor (voor 1975-1998)
- Vervangend schoolhoofd van Zweinstein (1956 of later - 1998)
- Schoolhoofd van Zweinstein (1998 - 2020) of later

Ouders: Isobel Anderling-Ross en Robert Anderling Sr.
Broers/Zussen: Malcolm Anderling en Robert Anderling Jr.
Partner: Elphinestone Urquat
Kinderen: -
Overige familieleden: Minerva Anderling (overgrootmoeder)

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Hoofdstuk 1
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, Hoofdstuk 36
Actrice: Dame Maggie Smith

 
ALGEMEEN
Minerva Anderling was de docent voor Gedaanteverwisseling en het Hoofd van Griffoendor op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus. Ze was een talentvolle heks en tevens een geregistreerd faunaat. Minerva was een vrij strenge docent, die zich altijd aan de regeltjes hield. Toch heeft ze haar hart op de goede plek, en geeft ze veel om haar vrienden en studenten. Minerva was naast haar werk op Zweinstein, lid van de Orde van de Feniks, waarbij ze meevocht tijdens de tweede tovenaarsoorlog. Deze wist ze te overleven, waarna ze nog minstens een decennium haar werk als schoolhoofd voortzette.
VROEGERE LEVEN
Op 4 oktober 1935 werd Minerva Anderling geboren in Caithness, Schotland. (JKR) Ze was de dochter van Robert Anderling, een dreuzel, en Isobel Ross. Minerva werd vernoemd naar haar de oma van haar moeder, een zeer getalenteerde heks. Minerva was het oudste kind van haar ouders. Hoewel haar moeder een heks was, had ze al haar magie aan de kant gezet voor haar geliefde. Ze heeft hem nooit iets verteld over haar magische krachten, omdat ze bang was dat hij dan niet met haar zou willen trouwen. De geboorte van Minerva was voor haar ouders een gelukkig moment, maar bracht al snel problemen met zich mee toen ze al in haar eerste uren tekenen van magie vertoonde.(PM)

Ook in de jaren die volgden, waarbij Minerva geen controle had over haar magie, bleven deze situaties zich voordoen. Ze sommeerde speelgoed van haar kast, welke te hoog was voor hun kat, en giechelde er zelf blij om als ze er op deze manier bij kon. Haar moeder realiseerde zich dat ze haar man wel moest vertellen wie ze werkelijk was, om zo hun eigen veiligheid te waarborgen. Ondanks de ongelooflijke shock, bleven haar ouders samen, waarna ze nog twee zoons kregen, Malcolm en Robert Jr. Ook zij beschikten over magische krachten, en naarmate Minerva ouder werd, hielp ze haar moeder om deze verborgen te houden voor de dreuzelwereld.

Op haar elfde verjaardag kreeg Minerva de brief van Zweinstein, van het toenmalige schoolhoofd Armando Waffelaar. Minerva kon op deze manier eindelijk bij haar soortgenoten zijn, waar ze haar krachten vrij kon laten zien. Haar moeder huilde van trots, en tegelijkertijd van jaloezie omdat zij haar krachten al jarenlang verborgen hield. (PM)
SCHOOLJAREN
Vlak voordat Minerva naar Zweinstein ging, bezocht ze de WegIsWeg net zoals honderden andere studenten. Ze kocht hier haar toverstok, waarvan de maker zei dat het een uitzonderlijke en redelijk zeldzame stok was, welke haar goed bij zou staan in haar leven. Dat Minerva een uitzonderlijke heks was, bleek ook tijdens de sorteerceremonie op Zweinstein. De sorteerhoed twijfelde 5 en een halve minuut tussen Ravenklauw en Griffoendor, voordat hij haar indeelde bij Griffoendor, wat haar een hoedstilde maakte. (Later maakten Minerva en haar collega Filius Banning hier vaak grapjes over, omdat bij hem hetzelfde gebeurde maar hij werd ingedeeld bij Ravenklauw. Ze vonden de gedachte zeer amusant dat ze dus ook wel eens het hoofd van de andere afdelingen hadden kunnen worden.) (PM)

Minerva werd al snel de beste student van haar jaar, waarbij ze een talent voor Gedaanteverwisseling liet zien. Terwijl ze haar schoolperiode doorliep, liet ze ziet dat ze zowel haar moeders talent als haar vaders ijzeren morele gevoel had geërfd. Ze raakte tijdens haar schooltijd goed bevriend met Ponoma Stronk, die later hoofd van Huffelpuf werd. Ook in hun latere levens bleef deze vriendschap intact.(PM)

Aan het eind van het zevende schooljaar, had Minerva al een zeer indrukwekkend c.v. opgebouwd. Topcijfers voor haar SLIJMBALlen en PUISTen, Klassenoudste, Hoofdmonitor en winnares van de Meest Veelbelovende Nieuwkomersprijs van Hedendaagse Gedaanteverwisselingen. Onder begeleiding van de toenmalige leraar Gedaanteverwisselingen, Albus Perkamentus, is het haar gelukt om een Faunaat te worden, in de vorm van een kat. Verder was Minerva, net als haar moeder, een getalenteerd Zwerkbalspeelster, hoewel een lelijke val in haar laatste jaar (tijdens de Bekerwedstrijd tussen Griffoendor en Zwadderich), haar achterliet met een hersenschudding, verscheidene gebroken ribben en een levenslang verlangen om Zwadderich kapotgeslagen te zien worden op het Zwerkbalveld. Hoewel ze Zwerkbal na haar schooltijd opgaf, bleef de competitieve professor Anderling later nauw betrokken met het Zwerkbalteam van haar afdeling en hield ze oog voor het vinden van Zwerkbaltalent.(PM)
LATERE LEVEN
Na haar afstuderen, keerde Minerva terug naar haar huis in Caithness, om daar nog één laatste zomer door te brengen voordat ze naar Londen vertrok. Ze had namelijk een baan aangeboden gekregen op het Ministerie van Toverkunst, op het Departement van Magische Wetshandhaving. Tijdens deze zomer ontmoette ze Dougal McGregor, een dreuzel die in de buurt woonde. Hij was de zoon van een lokale boer, en Minerva vond hem erg slim en grappig. De twee raakten dolverlieft, en na een tijdje kregen ze een relatie waarna hij haar uiteindelijk ten huwelijk vroeg op het platteland. Minerva accepteerde zijn voorstel, waarna de twee plannen maakten voor hun bruiloft.

Minerva ging na het aanzoek terug naar huis om het haar ouders te vertellen, maar merkte aan zichzelf dat dit niet lukte. De nacht die volgde lag ze wakker, terwijl ze nadacht over haar toekomst. Dougal wist niet dat ze een heks was, net zoals haar vader dat niet had geweten toen hij haar moeder ontmoette. Als ze naar het huwelijk van haar ouders keek, bedacht ze zich dat ze al haar ambities aan de kant zou moeten zetten. Ze zou haar toverstaf weg moeten stoppen, en hun eventuele kinderen moeten leren liegen tegen hun eigen vader. Ze kon zich niet voorstellen dat hij met haar mee zou gaan naar Londen, waar zij elke dag aan het werk zou gaan bij het Ministerie, gezien hij graag de boerderij van zijn vader over wilde nemen.

Vroeg in de volgende ochtend slipte ze het huis van haar ouders uit, om naar hem toe te gaan. Ze vertelde hem dat ze van gedachten was veranderd, en dat ze niet met hem kon trouwen. Ze kon hem geen goede reden geven, en liet hem niets begrijpend achter, waarna ze zelf vertrok met een gebroken hart. Drie dagen later vertrok ze naar Londen.(PM)

Minerva startte aan haar nieuwe baan bij het Ministerie, maar ontdekte al snel dat ze niet op haar plek was in Londen en op haar werkplek. Sommige van haar collega's waren duidelijk in hun afschuw van dreuzels, wat Minerva als zeer kwetsend ervaarde vanwege haar vader en haar geliefde. Tevens miste ze Schotland enorm. Toen ze na twee jaar de kans kreeg op promotie, voelde ze zich dan ook eerder ongelukkig dan blij. Ze stuurde een uil naar Zweinstein waarin ze vroeg of er misschien een optie was om docent te worden. Slechts enkele uren later kreeg ze een brief terug, met daarin een aanbod van Albus Perkamentus, om docent Gedaanteverwisseling te worden.(PM)

Minerva nam direct ontslag, en vertrok terug naar Zweinstein waar ze hartelijk werd ontvangen. Ze stortte zichzelf op het werk, en nam zich voor om een strenge maar inspiratievolle docent te worden voor haar studenten. De brieven die ze ooit van Dougal had geregen bewaarde ze in een kistje onder haar bed, waarbij ze zichzelf er elke dag aan herinnerde dat het makkelijker was om die brieven onder haar bed te bewaren, dan haar toverstaf. Toch was het een schok toen ze van haar moeder hoorde dat hij trouwde met de dochter van een andere lokale boer. Nadat ze dit bericht van haar moeder had gekregen, zat ze huilend in haar klaslokaal. Albus Perkamentus vond haar, waarna ze hem het hele verhaal vertelde. Albus op zijn beurt vertelde toen wat over zijn geschiedenis, wat het begin was van een goede vriendschap tussen de twee.

Tijdens de eerste tovenaarsoorlog, in 1970, vocht ze mee om Voldemort te verslaan. Hoewel ze net als Albus Perkamentus bang was voor Voldemort zijn krachten, sloot ze zich niet aan bij de Orde van de Feniks. In plaats daarvan spioneerde ze nachtenland als kat, waarna ze de schouwers van het ministerie waardevolle informatie kon brengen. Minerva overleefde de eerste tovenaarsoorlog, al verloor ze tijdens deze oorlog wel haar broer Robert Jr. Toen in 1981 de baby Harry Potter degene was die Voldemort versloeg, reisde Minerva naar Klein Zanikem af om de gehele dag, als kat, de familie Duffeling observeerde.(SW1) Zij waren de enige levende familie die Harry nog had, en ze wilde er zeker van zijn dat Harry goed op zijn plek zou zijn omdat zijn ouders twee geliefde studenten van haar waren geweest. Ze vond de familie Duffeling niet de beste mensen voor de kleine jongen, maar besloot hem daar toch achter te laten en zo nu en dan een oogje in het zeil te houden.

Tijdens haar tijd op Zweinstein, bleef Minerva bevriend met haar oude baas op het ministerie, Elphinstone Urquart. Hij zocht haar op tijdens een vakantie in Schotland, waarbij hij haar tot haar verbazing een aanzoek deed. Minerva voelde zich gevleid, maar omdat ze nog steeds veliefd was op Dougal wees ze hem af. In de tijd die volgde vroeg hij haar meermaals ten huwelijk, maar Minerva bleef hen afwijzen. Tot ze het nieuws kreeg dat Dougal was overleden. Het leek, hoe traumatisch ook, Minerva eindelijk te bevrijden. Kort na de eerste tovenaarsoorlog, vroeg Elphinstone haar opnieuw ten huwelijk, en deze keer zei ze 'ja'. Elphinstone kocht een klein huisje voor hen in Zweinsveld, zodat Minerva elke dag gemakkelijk naar haar werk kon reizen.(PM)

Minerva en Elphinstone trouwden al snel daarna tijdens een korte, maar prachtige bruiloft. Ze kregen samen geen kinderen, maar werden vaak bezocht door de kinderen van haar broers. Toen ze in 1985 drie jaar getrouwd waren, werd Elphinstone plotseling gebeten door een giftige plant en overleed hij. Minerva was er kapot van, en kon het niet langer opbrengen om in hun huisje te blijven wonen. Ze pakte direct na de begrafenis haar spullen, en keerde terug naar haar kamer op het kasteel. Ze stortte zich opnieuw op haar werk en niemand, behalve misschien Albus Perkamentus, wist hoeveel verdriet ze had.

Minerva werd gezien als strenge, maar rechtvaardige student die altijd klaar stond voor haar leerlingen. Ze werd daarom na enkele jaren ook gekozen tot Hoofd van Griffoendor. Ze bouwde zo'n goede vertrouwensband op met Albus Perkamentus, dat ze zelfs vervangend schoolhoofd werd als hij niet aanwezig was.

In 1991, toen de Steen der Wijzen verborgen lag op Zweinstein, werkte Minerva mee om deze te beschermen. Ze had een gigantisch schaakbord tot leven laten komen, waar de zoeker naar de steen voorbij moest zien te komen. (SW16) In dit jaar kwam Harry Potter naar Zweinstein, de jongen die ze al jaren in de gaten hield. Harry kwam bij Griffoendor, wat voor blijdschap zorgde bij Minerva omdat ze hem nu vanaf dichterbij kon beschermen. Hoewel Minerva zich altijd strict aan de regels hield, kneep ze voor hem nog wel eens een oogje dicht. Zoals toen Harry zonder toestemming op een bezem ging vliegen. In plaats van hem straffen, zorgde ze ervoor dat hij in het zwerkbalteam van Griffoendor kwam.(SW9) Ze gaf hem later ook een nieuwe bezem, de Nimbus 2000, zodat hij nog sneller en beter kon vliegen.(SW10)

In 1992 was Minerva getuige van de heropening van de Geheime Kamer. Samen met de andere medewerkers van het kasteen beschermde ze Zweinstein. Gedurende dat schooljaar werden diverse leerlingen van Griffoendor versteend, waar Minerva het aanzienlijk moeilijk mee had. Ze had ten alle tijden haar leerlingen willen berschermen, maar nu had ze gefaald. Aan het einde van dat schooljaar, was Minerva een tijdje het plaatsvervangend schoolhoofd, nadat Perkamentus een tijdje geschorst was. Toen één van haar eigen leerlingen, Ginny Wemel, werd meegenomen naar de Geheime Kamer, vreesde ze dat dit het einde was van Zweinstein. (GK16) Gelukkig kwam het nooit zover. Ginny Wemel werd gered en Albus Perkamentus kwam terug. Hij stuurde Minerva direct naar de keukens om te regelen dat er alsnog een feest kwam aan het eind van het jaar. (SW18)

In 1993 gaf Minerva een tijdverdwijver aan Hermelien Griffel, zodat ze tijdens dat jaar extra veel lessen kon volgen. (GA21) Die zomer was massamoordenaar Sirius Zwarts ontsnapt, en Minerva hielp mee om hun leerlingen opnieuw te beschermen. Ze wist dat Sirius achter Harry Potter aanzat, en toen Harry een vuurflits kreeg toegestuurd, nam ze deze in beslag omdat ze dacht dat deze vervloekt zou zijn. In de lente van dat schooljaar wist Griffoendor voor het eerst sinds jaren de zwerkbalcup te winnen, wat ervoor zorgde dat Minerva in tranen van geluk op de tribune had gezeten. Omdat ze zelf niet meer had kunnen zwerkballen na een val tijdens de bekerwedstrijd tussen Griffoendor en Zwadderich, was ze er al jaren op gebrand om Zwadderich ooit terug te pakken. En dit was nu eindelijk gebeurd.

In 1994 vond het Toverschool Toernooi plaats, waarbij Harry Potter als één van de kampioenen werd gekozen. Minerva protesteerde hier fel tegen, maar de regels wezen erop dat Harry verplicht was om mee te doen.(VB17) Ze maakte zich erge zorgen over zijn veiligheid, maar stortte zich meer op het voorkomen van de school. Op het winterbal danste ze met Albus Perkamentus, waar ze voor het eerst sinds decennia haar haren niet in een knot droeg. Ze danste vervolgens ook met andere mensen, om zo de Internationale band te versterken. Aan het eind van dat jaar werd bekend dat Voldemort terug was, waarna Minerva zich aansloot bij de Orde van de Feniks.

Gedurende de zomer van 1995, spendeerde Minerva veel tijd door het werken voor de Orde. Ze kwam veel op het hoofdkwartier aan Grimboudplein 12, waarbij ze vaker een dreuzeljurk droeg dan haar normale gewaad. Toen ze terugkwam op Zweinstein, en hoorde dat Dolores Omber de nieuwe docent voor Verweer tegen de Zwarte Kunsten zou worden, stak ze haar afkeur niet onder stoelen of banken. Ze deed er alles aan om haar autoriteit te dwarsbomen. Ze zette hierbij zelfs haar baan op het spel, door Foppe de klopgeest tips te geven over hoe hij één van de kroonluchters los kon schroeven als ze langsliep. Ze zette zelfs haar minachting tegenover Professor Zwamdrift aan de kant, om zo Omber nog meer dwars te bomen. (OF26) Tijdens de examens van dat schooljaar, toen Dolores samen met een aantal schouwers probeerden Hagrid van het terrein te verwijderen, kwam Minerva in opstand. Maar voordat ze ook maar iets kon doen, werd Minerva geraakt door meerdere spreuken, waardoor ze in het ziekenhuis terechtkwam. (OF32)

Minerva keerde niet terug naar Zweinstein tot na het duel op het ministerie tussen De Orde van de Feniks, en enkele dooddoeners. Na dit duel gaf ze elke student die meevocht 50 huispunten vanwege het waarschuwen voor de terugkeer van Voldemort. Ze keek vervolgens met veel plezier toe hoe Foppe ervoor zorgde dat Omber het kasteel verliet. Ze nam haar taken voor de Orde weer op zich, en startte weer met lesgeven op Zweinstein.

Na de zomer van 1996, zette Minerva haar werkzaamheden door. Toen Harry met een vervloekte ketting het kasteel binnenkwam, was zij de eerste die vroeg wat het was. Ze riep onmiddelijk Severus Sneep erbij, die de vloek van de ketting ophief. (HP12) Later dat schooljaar, vocht Minerva mee tijdens de Slag om de Astronomietoren. Ze wist hiermee een dooddoener te doen vluchten. Na dit duel, kreeg ze de kennis over de dood van Perkamentus, en hoorde ze dat Sverus Sneep de moordenaar was. Ze organiseerde vervolgens een eervolle begrafenis, waarna ze zijn plek innam als schoolhoofd tot het einde van dat schooljaar

Na de zomer van 1997, waarin Zweinstein werd overgenomen door Voldemort, bleef Minerva lesgeven op Zweinstein. Waarschijnlijk vooral om haar studenten te beschermen. Hierbij gaf ze tevens informatie door aan de Orde. Aan het einde van dat schooljaar, op 1 mei 1998, hielp ze Harry en zijn vrienden om de laatste gruzielementen te vinden. Ze beschermde met haar collega's het kasteel, zodat Harry op zoek kon gaan. Toen uiteindelijk de strijd lostbarstte, vocht ze mee tegen Voldemort en zijn dooddoeners. Nadat Harry Voldemort wist te verslaan, omhelsde ze hem in de grote zaal, wat het einde van de oorlog symboliseerde.

Na de oorlog werd Minerva schoolhoofd tot zeker 2020-2021. Toen uiteindelijk de kinderen van Harry op Zweinstein kwamen, nodigde ze hem en zijn vrienden uit, waarbij ze herinneringen ophaalden aan de strijd
MAGISCHE CAPACITEITEN
- Minerva had een groot talent voor Gedaanteverwisseling, wat resulteerde in het worden van een faunaat in de vorm van een cyperse kat.

- Minerva was zeer goed in duelleren, waarbij ze zelfs veel jongere en fittere dooddoeners wist af te houden.

- Ze beheert tevens non-verbale magie, en magie waarvoor ze geen toverstok nodig heeft.

Kijk eens naar deze personen