Azkaban

Azkaban

Naam: Azkaban
Locatie: Eiland in de Noordzee
Ontstaan in: 1718
Gecreëerd door: Ekrizdis
Huidige eigenaar: Britse Ministerie van Toverkunst

Eerste verschijning: Harry Potter en de Geheime Kamer, Hoofdstuk 12
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood, Hoofdstuk 36

 
UITERLIJK
Een fort op een klein eiland in de Noord zee. (PM)
GESCHIEDENIS
Het gebouw wat staat op een eiland midden in de Noordzee, bestaat al sinds de 15e eeuw maar was nooit zichtbaar op een tovenaars,- of dreuzelkaart. In die tijd was het huis van een duistere tovenaar met de naam Ekrizdis. Hij beoefende de meest duistere vorm van magie, en vormde een gebouw zodat hij verdwaalde zeelieden naar die plek kon lokken. Hij martelde ze hier vervolgens, waarna hij ze vermoorde. Omdat hij het eiland inclusief zijn 'huis' betoverd had met allerlei beschermspreuken, was het voor niemand zichtbaar. Pas na zijn dood, toen alle spreuken vervaagden, ontdekte het ministerie deze plek. (PM)

Toen het ministerie het eiland ontdekte, kwamen zij erachter dat deze huishield aan honderden dementors. De dementors waren dan ook de reden dat het ministerie het eiland met rust liet, bang voor de wraak van de dementors als ze het zouden vernietigen. (PM)

Pas toen Damocles Rowle minister was, kwam het eiland opnieuw aan het licht. Hij wilde van het eiland een gevangenis maken voor tovenaars die de fout in waren gegaan. Er lagen al ideeën voor een nieuwe gevangenis, omdat de toenmalige al aanwezige gevangenissen niet voldeden. Deze ideeën werden nu door Rowle van tafel geveegd. Azkaban zou een gevangenis worden, en dit plan werd dan ook direct in werking gezet. De dementors zouden dan dienen als bewakers, zodat het geen extra geld zou kosten. Tevens zouden de dementors alle blije herinneringen en emoties uit de gevangenen wegzuigen, wat ze tot gekheid zou drijven als ze dat al niet waren.(PM)

Rowle werd opgevolgd door Perseus Parkinson, die ook een grote voorstander was van Azkaban, en vervolgens door Eldritch Diggory. Tegen die tijd werd Azkaban al vijftien jaar gebruikt als gevangenis, en er had nog geen enkele uitbraak plaats gevonden. Pas toen Eldritch besloot het eiland te bezoeken, zag hij hoe de omstandigheden echt waren. Vrijwel alle gevangenen waren gek geworden, en er was een ware begraafplaats ontstaan voor allen die al waren overleden. (PM)

Terug in Londen stelde hij een comité op, wat op zoek moest gaan naar een alternatief voor Azkaban, of wat in ieder geval de dementors kon vervangen als bewakers. Experts zeiden echter dat de dementors het eiland pas zouden verlaten als zij zich daar niet langer konden voeden met de zielen van de gevangenen. Voordat Eldritch verder onderzoek kon doen, werd hij vergiftigd en ging hij dood. Na hem werd, tot Romeo Wolkenveldt minister werd, de sluiting van Azkaban nooit meer als plan opgeworpen. Er werd een oogje dicht geknepen als ze spraken over de omstandigheden op het eiland, en ze bezochten de plek zo weinig mogelijk. (PM)

Bijna drie eeuwen ging voorbij tot de eerste persoon er in slaagde om te ontsnappen. Een jonge man, Barto Krenck Jr, werd geholpen om uit te gevangenis te ontsnappen. Zijn moeder en Barto wisselden van plek, de Dementors waren blind en voelden geen liefde. Zijn moeder was ziek en overleed in de gevangenis. Deze ontsnapping was gevolgd door een andere, van Sirius Zwarts. Deze ontsnapping was bijzonder knap omdat hij onopgemerkt langs de Dementors glipte. (PM)

Hoe zwak Azkaban en de Dementors waren bleek wel uit de twee grote uitbraken van Dooddoeners, de aanhangers van Voldemort. De Dementors stonden nu aan de kant van Voldemort omdat hij ze vrijheid beloofde. Perkamentus was iemand die al heel lang het niet eens was met de manier dat Dementors gevangenen bewaakte. Niet alleen om de vreselijke omstandigheden waarin de gevangenen zaten maar ook om de loyaliteit die deze donkere wezens zouden hebben. (PM)
TEGENWOORDIG
Tegenwoordig word Azkaban bewaakt door Schouwers. Dankzij Romeo Wolkenveldt, de minister van nu. Er is geen enkele ontsnapping geweest sinds deze schouwers zijn aangesteld. (PM)
BEKENDE GEVANGENEN
Sirius Zwarts
Werd gevangen genomen en zonder proces naar Azkaban gestuurd. (VB27) Hij werd er van verdacht Lily en James Potter te hebben verraden aan Voldemort en dat Sirius daarna een dreuzel straat en Peter Pippeling heeft opgeblazen. Rond 1981 gevangen genomen. (GA10)

Is ontsnapt in juli 1993 (GA3)

Korzel Sr.
Gevangen genomen tijdens het gevecht in het Ministerie, bij het Departement van Mystificaties in juni 1996. (OF35, 36)

Waarschijnlijk ontsnapt tijdens de grote ontsnapping in die zomer. (RD5)

Bartolomeus ‘’Barto’’ Krenck Jr.
Veroordeeld wegens deelneming aan het martelen van Lies en Frank Lubbermans in 1981. Is veroordeeld levenslang in Azkaban, vanwege het gebruik van de Cruciatus vloek. Dit is een van de drie onvergeeflijke vloeken. (VB30) Ontsnapt in een gedaanteverwisseling van zijn moeder, die zijn plek in nam in Azkaban en een jaar later overleed. (VB35)

Antonin Dolochov
Naar Azkaban gestuurd wegen het martelen van vele Dreuzels en tovenaars die niet de kant kozen van Voldemort. (VB30) Ontsnapt tijdens de grote uitbraak in januari 1996 (OF25) Terug gestuurd naar Azkaban nadat hij is opgepakt in juni 1996 tijdens het gevecht op het departement van mystificatie. (OF35, 36) Tweede keer ontsnapt in die zomer (RD5)

Parcival Perkamentus
Naar Azkaban gestuurd nadat hij drie dreuzel kinderen had aangevallen. (RD2) Dit deed hij om zijn dochter Ariana te beschermen die werd aangevallen door deze dreuzel kinderen. (RD28)

Levenius ‘’Lor’’ Lorrebos
Naar Azkaban gestuurd in maart 1997 nadat hij probeert in te breken en zich voordoet als een Necroot. (HBP21)

Asmodom Mergel
Naar Azkaban rond 1944 nadat hij tovenaars van het Ministerie had aangevallen die zijn zoon probeerde te arresteren. Hij werd naar Azkaban gestuurd voor zes maanden. (HBP10)

Morfin Mergel
Naar Azkaban gestuurd voor drie jaar rond 1944 voor het beheksen van Marten Vilijn en het verzetten tegen zijn arrestatie. Nadat hij terug keerde van Azkaban werd hij betrokken bij de dood van drie erfgenamen van huis Vilijn. Hij gaf toe deze moorden te hebben gepleegd maar was eigenlijk onschuldig. Zijn neefje Marten Vilijn, de zoon van Marten Vilijn Sr. en Morfin zijn zus Merope Mergel, had eigenlijk de moorden gepleegd en stopte valse herinneringen in Morfin’s geest. Hij overleed in Azkaban, geloofde nog steeds dat hij de moorden had gepleegd. (HBP17)

Rubeus Hagrid
Gevangen genomen voor een paar weken zonder proces voor de basilisk aanvallen op Zweinstein in de lente van 1993. (GK14) Daarna vrijgelaten toen zijn onschuld was bewezen. (GK18)

Jekers
Gevangen genomen tijdens het gevecht op het ministerie in het departement van Mystificatie in juni 1996. (OF35, 36) Waarschijnlijk ontsnapte tijdens de grote uitbraak in die zomer. (RD5)

Igor Karkarov
Gevangen genomen door Alastor Dolleman na zes maanden van achtervolging. Hij werd vrijgelaten rond 1981 toen hij samenwerkte met het Ministerie en hij namen gaf van andere Dooddoeners. (VB30)

Bellatrix van Detta
Veroordeeld levenslang in Azkaban rond 1981 na het martelen van Frank en Lies Lubbermans door middel van de Cruciatus vloek, één van de drie onvergeeflijke vloeken. (VB30) Ontsnapt tijdens de grote uitbraak in januari 1996. (OF25)

Rabastan van Detta
Veroordeeld levenslang in Azkaban rond 1981 na het martelen van Frank en Lies Lubbermans door middel van de Cruciatus vloek. (VB30) Ontsnapt tijdens de grote uitbraak in januari 1996. (OF25) Terug gestuurd naar Azkaban nadat hij gevangen werd genomen in het departement van mystificatie in juni 1996. (OF35, 36) Waarschijnlijk voor een tweede keer ontsnapt in die zomer. (RD5)

Rodolphus van Detta
Veroordeeld levenslang in Azkaban rond 1981 na het martelen van Frank en Lies Lubbermans door middel van de Cruciatus vloek. (VB30) Ontsnapt tijdens de grote uitbraak in januari 1996. (OF25) Terug gestuurd naar Azkaban nadat hij gevangen werd genomen in het departement van mystificatie in juni 1996. (OF35, 36) Waarschijnlijk voor een tweede keer ontsnapt in die zomer. (RD5)

Xenofilus Leeflang
Gearresteerd wegens overlast die hij veroorzaakte, hij printte Harry Potter artikelen in zijn krant de Kibbelaar. Deze artikelen steunde Harry Potter tegen het Ministerie die onder invloed was van Voldemort. Riep overheid bij een voor redenen die waren verzonnen omdat zijn dochter Loena was gearresteerd en blies ze bijna op. (RD21, 22)

Walter Vleesschhouwer
Gevangen genomen na het gevecht op het departement van Mystificatie op juni 1996 (OF35, 36) Ontsnapte in die zomer tijdens een grote uitbraak. (RD5)

Lucius Malfidus
Gevangen genomen na het gevecht op het departement van Mystificatie op juni 1996 (OF35, 36) Ontsnapte in die zomer tijdens een grote uitbraak. (RD5)

Schoorvoet
Gevangen genomen door het Ministerie rond 1981. (VB30) Ontsnapt tijdens de grote uitbraak in januari 1996. Is gevangen genomen en terug gestuurd naar Azkaban in juni 1996 tijdens het gevecht op het ministerie (OF35, 36) en is waarschijnlijk voor de tweede keer ontsnapt die zomer. (RD5)

Tarquin McTavish
Naar Azkaban gestuurd nadat hij zijn dreuzel buurman in een ketel had gestopt. (JKR)

Noot
Gevangen genomen na het gevecht op het departement van mystificatie op juni 1996. (OF35, 36) Ontsnapt in die zomer tijdens een grote uitbraak uit Azkaban. (RD5)

Severijn Zonderland
Veroordeeld voor 6 maanden naar Azkaban rond 1995 nadat hij probeerde in te breken op het Ministerie. (OF14)

Augustus Ravenwoud
Opgepakt bij het Ministerie van Toverkunst doordat hij verlinkt werd door Igor Karkarov rond 1981. Hij was een spion voor Voldemort in het Departement van Mystificaties. (VB30) Ontsnapt tijdens de grote uitbraak in januari 1996. (OF25) Terug gestuurd naar Azkaban nadat hij gevangen werd genomen op het Departement van Mystificatie in juni 1996. (OF35, 36) En is voor de tweede keer ontsnapt die zomer. (RD5)

Sjaak Stuurman
Gearresteerd wegens grapjes die hij maakte over Dooddoeners, is naar Azkaban gestuurd rond de herfst in 1996. (HBP11) Stuurman werd daar voornamelijk gehouden om te laten zien dat ze iets aan de bedreiging van Dooddoeners deden, maar hij was onschuldig. (HBP16) Hij ontsnapte die zomer en, waarschijnlijk onder invloed van de Imperius Vloek, voegde hij zich toe aan de Dooddoeners die Harry Potter probeerde te vangen. (RD5)

Totelaer
Gevangen genomen door het Ministerie rond 1981. (VB30) Niet bekend of hij ook ontsnapte uit Azkaban in 1996 rond de tijd van de grote uitbraak. Hij ontsnapte wel uit Azkaban in de zomer van 1997 want volgens Romeo Wolkenveldt moest hij binnen zitten. (RD5)

Dorothea Omber
Omber was gearresteerd, ondervraagd en naar Azkaban gestuurd voor misdrijven tegen Dreuzeltelgen. (JKR)

Jeegers
Gearresteerd wegens inbraak in Zweinstein in 1997. Waarschijnlijk ontsnapt in de grote uitbraak die zomer.

Kijk eens naar deze locaties