Goudgrijp

Goudgrijp

Naam: Goudgrijps Tovenaarsbank
Locatie: Wegisweg, Londen, Engeland, Groot-Brittanie
Ontstaan in: 1474
Gecreëerd door: Goudgrijp (kobold)
Huidige eigenaar: Kobolden
Motto: Fortius Quo Fidelius

Eerste verschijning: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood

 
UITERLIJK
Het gebouw waar Goudgrijp gevestigd is, is sneeuwwit en groot - het steekt ver boven de andere gebouwen aan de Wegisweg uit. Het gebouw is gemaakt van marmer, en de naam van de bank staat in grote letters op de voorkant. Als je vanaf de Wegisweg aankomt, is er een grote witte trap naar boven, naar twee grote bronzen deuren. De deuren worden geflankeerd door een kobold in een rood met gouden uniform. Als je door deze deuren gaat kom je in een soort halletje, waarna een tweede set deuren je opwachten. Deze zilveren deuren bevatten een gegraveerde tekst, welke een waarschuwing voor dieven is. Deze luidt als volgt:

"Treed binnen, vreemdeling, maar sla acht
Op het lot dat hier de hebzucht wacht.
Wie neemt wat hij niet heeft verdiend
Krijgt een hoge rekening ingediend.
Wie diep in de aarde een schat opspoort,
Die nooit aan hem heeft toebehoord,
Is hierbij gewaarschuwd: dief, u stuit,
Op meer dan alleen de verwachte buit!"

Bij deze deuren staan twee kobolden, die de deuren al buigend opendoen. Na deze deuren kom je in een grote marmeren hal met balies aan weerszijden, waaraan kobolden zitten (SW5).
MAGISCHE CAPACITEITEN
De kluizen van Goudgrijp zijn beveiligd met meerdere soorten magie. De karretjes waarmee de kluizen bereikt kunnen worden, worden bestuurd door kobolden. De kluizen die het diepst ondergronds zitten, behoren toe aan de oudste tovenaarsfamilies, zoals de van Detta's en zijn vaak streng beveiligd. Bijvoorbeeld in de vorm van een draak of Woekervloeken (RD26) tegen inbrekers. De kluizen die dichter bij het oppervlak liggen zijn vaak minder goed beveiligd - deze vereisen een simpele sleutel in plaats van de aanraking van een kobold om de kluis te openen. Ook sfinxen worden gebruikt om kluizen te bewaken, en een waterval, ook bekend als Ontmommingswater waardoor een vermomming weggespoeld wordt, beschermt de weg naar de diepste kluizen. Ook zijn kobolden zeer gierig en beschermend over hun eigendommen, waardoor ze de ideale bewakers van goud en andere kostbaarheden zijn.
FUNCTIES
Bij Goudgrijp kun je onder andere: valuta wisselen (van Dreuzelgeld naar Tovenaarsgeld), geld opnemen en geld (en andere kostbaarheden) opslaan. Ook worden er munten uitgegeven door Goudgrijp en zijn er kobolden gespecialiseerd in het leeghalen van Egyptische graftombes.
INBRAKEN
Er zijn slechts twee (pogingen tot) diefstallen bekend in de gehele geschiedenis van Goudgrijp.

1991: Gepleegd door Quirinus Krinkel, een poging tot diefstal van de Steen der Wijzen uit kluis 713. Helaas voor Krinkel was de kluis eerder die dag geleegd, door Harry Potter en Rubeus Hagrid (SW5). De inbraak was mogelijk omdat, doordat de kluis geleegd was, de beveiliging was afgeschaald omdat er niets meer in de kluis aanwezig was.

1998: Gepleegd door Harry Potter, Hermelien Griffel en Ron Wemel (met behulp van kobold Grijphaak), diefstal van een Gruzielement uit de kluis van de familie van Detta. Ondanks dat ze er bijna het leven bij lieten, wist het trio toch te ontsnappen met het Gruzielement met behulp van een halfblinde draak, die de halve bank in puin legde (RD26).
KLUIZEN
Onbekend nummer - de familie Wemel: Een kleine, licht beveiligde kluis die slechts enkele Sikkels en een Galjoen bevat.

Onbekend nummer - de familie van Detta: Een grote, zwaar bewaakte kluis. De toegang wordt bewaakt door een draak en een kobold van Goudgrijp moet de deur aanraken voor hij opengaat. Binnenin de kluis zijn de spullen beveiligd met Woekervloeken. Deze kluis bevat onder andere de Beker van Huffelpuf, veel goud, zilveren harnassen, toverdranken en nog veel meer.

687 - Harry Potter: Deze kluis, eerst van James Potter, bevat een grote hoeveelheid goud die nu van Harry is. Deze kluis vereist een sleutel voor toegang.

711 - Sirius Zwarts: Deze kluis behoort nu toe aan Harry Potter en bevat geld dat Harry geërfd heeft van zijn peetvader.

713 - Albus Perkamentus: Deze kluis bevatte de Steen der Wijzen. Toegang vereiste de aanraking van een kobold van Goudgrijp.
WERKNEMERS
Bij Goudgrijp werken vooral Kobolden, maar er zijn ook mensen werkzaam. Deze worden Vloekbrekers genoemd en werken in Egypte aan het breken van vloeken over oude tombes en piramides, zodat de schatten eruit gehaald kunnen worden en naar de bank gebracht kunnen worden (SW6). Af en toe werken er ook mensen als bewaker voor de bank, zoals in 1998 onder het beheer van het Ministerie van Toverkunst (RD26).

Kijk eens naar deze locaties