Kieuwwier

Kieuwwier

Naam: Kieuwwier
Uiterlijk: een bundel van slijmerige grijs, groene slierten
Bijzonderheden: -
Gebruik: het ademen onder water (FB35)
Ontdekker: Elladora Kettering (JKR)

Eerste verschijning: Harry Potter en de Vuurbeker
Laatste verschijning: Harry Potter en de Vuurbeker

 
MAGISCHE CAPACITEITEN
Als de plant wordt gegeten krijgt de tovenaar of heks kieuwen en zwemvliezen rond de handen en voeten. Daarnaast veroorzaakt het nog meer visachtige eigenschappen. Zo verminderd de plant het knipperen van de ogen en past de persoon zich aan, aan de lage watertemperaturen. De duur van de effecten is ongeveer één uur (VB26).

Boven water zorgt het innemen van de plant ervoor dat de gebruiker het gevoel heeft alsof er een onzichtbaar kussen over de neus en mond wordt gedrukt (VB26).
GESCHIEDENIS
In Harry Potter en de Vuurbeker wordt verteld dat professor Sneep de plant in zijn voorraadkast bewaard. (VB26). Hij denkt dat Harry dit gestolen heeft voor de opdracht van het Toverschool Toernooi, maar later wordt duidelijk dat Dobby dit had gedaan (VB27).

Barto Krenck jr. vermomd als professor Dolleman noemt de plant ook. Hij probeerde eerst Marcel Lubbermans op het idee te brengen Harry te helpen aan Kieuwwier door hem een boek te geven waar de plant in voorkwam. Dit lukte echter niet. Even later liet hij Dobby een luide conversatie met professor Anderling afluisteren in de personeelskamer, waarna Dobby het Kieuwwier besloot te stelen (VB35).

Kijk eens naar deze planten