Felix Fortunatis

Felix Fortunatis

Naam: Felix Fortunatis

Effecten: Het verhoogd het niveau van geluk bij de drinker voor een bepaalde tijd

Bijwerkingen: Overmatig gebruik kan duizelingen en roekeloos gedrag veroorzaken. Het is extreem giftig in grote hoeveelheden en kan rampzalige gevolgen hebben als het niet goed is gebrouwen

Gecreëerd door: Onbekend

Brouwtijd: Zes maanden

Moeilijkheidsgraad: Geavanceerd

Ingrediënten: Aswinder-ei, bol van een zee-ui, Murtlap-tentakel, Tijm, Eierschaal van een Occamy, Gemalen Wijnruit

 

Eerste verschijning: Harry Potter en de Halfbloed Prins

Laatste verschijning: Harry Potter en de Halfbloed Prins

 

UITERLIJK

Felix Fortunatis heeft de kleur van gesmolten goud en wanneer het gebrouwen wordt, springen grote druppels  als goudvissen boven de rand uit, al morst er nooit één spatje. (HBP9).

 

MAGISCHE CAPACITEITEN

Felix Fortunatis staat ook bekend als vloeibaar geluk, het maakt dat je geluk hebt. Felix Fortunatis is ontzettend lastig om te maken, want iedere fout is rampzalig, maar als het goed gebrouwen is, zal je merken dat alles wat je onderneemt een succes wordt tot de drank is uitgewerkt. Een overdosis leidt tot duizelingen, roekeloosheid en gevaarlijke overmoed en een te grote dosis kan zelfs giftig zijn. (HBP9).

Wanneer je het inneemt, trekt langzaam maar zeker het gevoel van gelukzaligheid door je lichaam. Je krijgt het gelukzalige gevoel dat er oneindig veel mogelijkheden open liggen.

Het is net alsof de toverdrank steeds maar een paar meter van je pas verlicht.

Je kent je eindbestemming niet, maar bent er wel van overtuigd dat wat je op dat moment doet, goed is. (HBP22).

 

GESCHIEDENIS

Toverdranken les van Hildebrand Slakhoorn:

In 1996 behandeld professor Hildebrand Slakhoorn met zijn zesdejaars studenten de toverdrank genaamd Felix Fortunatis, hij verteld hier ook bij dat hij zelf deze toverdrank tweemaal in zijn leven heeft gebruikt.

Hermelien Griffel benoemd het als “vloeibaar geluk”. Slakhoorn rijkte die les een minuscuul flesje Felix Fortunatis, goed voor twaalf uur geluk, uit aan de leerling die het Vocht van de Levende Dood het beste zou brouwen. Harry Potter won, met behulp van het toverdrankenboek van de Half Bloed Prins, in deze les het flesje Felix Fortunatis. (HBP9).

 

Zwerkbalwedstrijd tussen Griffoendor en Zwadderich:

Harry doet alsof hij het flesje Felix Fortunatis leegt in Ron’s glas , Hermelien ziet dit en probeert Ron te waarschuwen maar deze drinkt zijn pompoensap toch op. Alles die dag ging goed, spelers van Zwadderich waren geblesseerd en Ron hiel iedere bal tegen. Als Hermelien dit na de wedstrijd aankaart laat Harry zien dat het flesje Felix Fortunatis nog vol is en er dus niks in het glas van Ron zat. Ron dacht dat hij geluk had maar hij had alles helemaal zelf gedaan. (HBP14).

 

De herinnering van Hildebrand Slakhoorn:

Harry gaf aan dat hij die middag nog één keer Slakhoorn ging proberen over te halen en als dat niet lukte zou hij die avond een slok Felix Fortunatis nemen. Die avond besluit Harry om een slokje te nemen, hij voelde een gelukzalig gevoel door hem heen dat er oneindig veel mogelijkheden open lagen en hij alles kon doen wat hij wilde.

 

Harry besloot naar Hagrid te gaan voor de begrafenis van Aragog. Alles verliep die avond in zijn voordeel; Hij kwam niemand tegen in de gangen van het kasteel en Argus Vilder was vergeten de voordeur op slot te doen. Harry besloot een ommetje te maken via de moestuin en hier zag hij tot zijn vreugde professor Slakhoorn praten met professor Stronk. Harry sprak Slakhoorn aan en vertelde dat hij ’s nachts uit het kasteel was omdat Hagrid overstuur was door het verlies van Aragog.

Professor Slakhoorn raakte geïnteresseerd omdat het gif van een Acromantula erg kostbaar is en besloot mee te gaan. Na de begrafenis besloten Hagrid en Slakhoorn om nog een toost op Aragog te doen, doordat Harry steeds een perfecte Bijvulbezwering gebruikte op de lege flessen wijn waren beide mannen al snel dronken. Op dat moment besloot Harry over zijn ouders, vooral zijn moeder, te gaan praten wat een gevoelige snaar raakte bij Hildebrand Slakhoorn. Door de vele wijn en de emoties van Harry’s verhaal besloot Slakhoorn om hem alsnog de herinnering te geven die hij zo lang verborgen had gehouden. (HBP22)

 

Draco Malfidus:

Harry vermoedt dat Draco Malfidus zich aangesloten heeft bij de dooddoeners en iets van plan is met de Kamer van Hoge nood. Omdat hij al vele mislukte pogingen heeft gedaan om hem te betrappen zegt Harry dat hij het misschien maar eens met een slokje Felix Fortunatis moet proberen. Hermelien raad hem dit af omdat ze het verspilling van de kostbare toverdrank vind, Harry luistert hier naar en doet het niet.(HBP24)

 

De Slag om Zweinstein:

Harry Potter en Albus Perkamentus gaan weg van de school om een gruzielement van Voldemort te zoeken en te vernietigen. Omdat Harry bang is dat Draco Malfidus en andere dooddoeners het kasteel zullen aanvallen geeft hij het flesje Felix Fortunatis met de resterende inhoud aan Ron en zegt hem, Hermelien en Ginny een slok te nemen. Na de Slag om Zweinstein verteld Ginny aan Harry dat ze zonder de Felix Fortunatis het waarschijnlijk niet overleefd hadden, nu scheen iedere vloek hen on het nippertje te missen. (HBP25+29)

 

Felix Fortunatis wordt in het boek “Harry Potter en de Halfbloed Prins” nog een aantal keer los benoemd, maar zonder toegevoegde waarde aan het verhaallijn.

 

WEETJES

Felix Fortunatis is een verboden middel bij evenementen zoals sportwedstrijden, examens of verkiezingen. (HBP9).

Kijk eens naar deze toverdranken