Wisseldrank

Wisseldrank

 

 
Naam: Wisseldrank
Effecten: Zorgt ervoor dat de drinker tijdelijk het uiterlijk van iemand anders aanneemt
Bijwerkingen: Wanneer er geprobeerd wordt om in een dier te veranderen, zal dit niet automatisch terugveranderen
Gecreëerd door: Onbekend
Brouwtijd: 1 maand
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd
Ingrediënten:
Gaasvliegjes
Bloedzuigers
Wolfsmelktakjes geplukt bij volle maan
Varkensgras
Gemalen hoorn van een tweehoorn
Geraspte huid van een boomslang
Stukje van de persoon in wie te veranderen (haar, nagel, etc.) (GK10, PM)


Eerste verschijning: Harry Potter en de Geheime Kamer
Laatste verschijning: Harry Potter en de Relieken van de Dood
 
UITERLIJK
De uiteindelijke kleur van de Wisseldrank verschilt, gebaseerd op de persoon waarvan het laatste ingrediënt wordt toegevoegd. Nadat dit stukje is toegevoegd begint het erg te schuimen (GK12).
 
MAGISCHE CAPACITEITEN
Wanneer iemand Wisseldrank drinkt, zal deze het uiterlijk aannemen van de persoon waarvan het laatste ingrediënt afkomstig is (PM). Echter als iemand hiermee probeert in een dier te veranderen, zal er medische hulp moeten komen om dit ongedaan te maken (GK13). Echter maken leeftijdsverschillen of missende ledematen niet uit, aangezien Bartolomeus Krenck Jr het gebruikte om in Alastor Dolleman te veranderen (VB35). 
 
GESCHIEDENIS

Wanneer Wisseldrank voor het eerst gebruikt werd, is onbekend.
Zoektocht naar de erfgenaam van Zwadderich
Harry Potter, Ron Wemel, en Hermelien Griffel gebruikten Wisseldrank om Draco Malfidus te kunnen ondervragen over de erfgenaam van Zwadderich. Harry veranderde in Karel Kwast en Ron veranderde in Vincent Korzel. Hermelien had per ongeluk een kattenhaar van het gewaad van Margriet Bullemans geplukt, en veranderde deels in een kat (GK12).
Ontsnapping uit Azkaban:
De ouders van Bartolomeus Krenck Jr bezochten hem in Azkaban. Zijn moeder, die al stervende was, wilde graag dat Barto Jr Wisseldrank innam om haar uiterlijk aan te nemen, en dan zou zij in Azkaban blijven met zijn uiterlijk. Tot aan haar dood bleef zijn moeder de Wisseldrank innemen, zodat niemand erachter zou komen dat zij niet echt Barto Jr was (VB35).
Toverschool Toernooi
Tijdens het grootste deel van het schooljaar 1994-1995, dronk Barto Jr continu Wisseldrank om het uiterlijk van Alastor Dolleman te behouden. Met dit uiterlijk gaf hij les Verweer tegen de Zwarte Kunsten op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Als Dolleman zorgde hij ervoor dat Harry Potter als Toverschool Kampioen gekozen werd, en hielp hij hem door zijn opdrachten heen te komen. Om deze drank te kunnen blijven brouwen stal hij ingrediënten van de voorraadkast van Severus Sneep. Hierdoor verdacht Sneep Harry, en Barto Jr dronk de Wisseldrank uit de heupflacon van Dolleman, waardoor hij niet verdacht werd. Tijdens dat schooljaar hield hij de echte Dolleman gevangen in een kist, zodat hij zijn haren kon blijven gebruiken voor de Wisseldrank. Door de opwinding rondom de derde opdracht vergat hij om de Wisseldrank te nemen en veranderde hij uiteindelijk terug (VB35).
Het repareren van de Verdwijnkast
Draco Malfidus had Wisseldrank gestolen nadat Hildebrand Slakhorn deze in de klas liet zien. Hij dwong Karel Kwast en Vincent Korzel om deze te blijven gebruiken in het schooljaar van 1996-1997, zodat ze in vermomming buiten de Kamer van Hoge Nood de wacht konden houden, waar Draco de Verdwijnkast aan het repareren was. Ze waren onder andere vermomd als kleine meisjes (HBP21).
Strijd van de Zeven Potters
In 1997 gebruikte de Orde van de Feniks Wisseldrank om zes mensen (Hermelien Griffel, Ron Wemel, Fleur Delacour, Fred en George Wemel, en Levenius Lorrebos) het uiterlijk van Harry Potter aan te laten nemen. Zo zouden de Dooddoeners de echte Harry niet kunnen herkennen tijdens het verplaatsen van de Ligusterlaan naar Het Nest (RD4). Kort daarna gebruikte Harry het zelf om zichzelf te vermommen als ‘neef Barny Wemel’ bij de bruiloft van Bill Wemel en Fleur Delacour (RD8).
Het Ministerie van Toverkunst binnendringen
In 1997 gebruikten Harry Potter, Hermelien Griffel, en Ron Wemel Wisseldrank die ze gestolen hadden van Alastor Dolleman om het Ministerie van Toverkunst binnen te dringen, zodat ze het Medaillon van Zwadderich, een Gruzielement, konden vinden. Harry veranderde in Albert Rigeur, Ron veranderde in Roelof Malkander, en Hermelien veranderde in Mafalda Russula (RD12). Door de Wisseldrank slaagden ze erin om het Medaillon van Zwadderich te stelen van Dorothea Omber (RD13).
Kerstavond in Goderics Eind
Hermelien Griffel en Harry Potter gebruikten Wisseldrank om het uiterlijk van een Dreuzel man en vrouw aan te nemen, zodat ze veiliger zouden zijn tijdens hun bezoek aan Goderics Eind op Kerstavond in 1997(RD16).
Inbraak bij Goudgrijp
In 1998 gebruikte Hermelien Griffel de resterende Wisseldrank om het uiterlijk van Bellatrix van Detta aan te nemen, zodat zij, Harry, en Ron in de kluis van de Van Detta’s in konden breken, om de Beker van Huffelpuf te stelen (RD25). Er was niet genoeg voor Ron om ook te veranderen, dus gebruikten ze spreuken voor zijn vermomming. Het effect van de Wisseldrank werd verwijderd toen ze door het Ontmommingswater heen gingen (RD26).

Kijk eens naar deze toverdranken