Amortentia

Amortentia

Naam: Amortentia

Effecten: Creëert een krachtige obsessie voor iets of iemand bij de drinker

Bijwerkingen: Bleekheid en ziekjes, mogelijk een onstabiele en gevaarlijke vertoning

Gecreëerd door: Onbekend

Brouwtijd: Onbekend

Moeilijkheidsgraad: Geavanceerd

Ingrediënten: Onbekend

Eerste verschijning: Harry Potter en de Orde van de Feniks

Laatste verschijning: Harry Potter en de Halfbloed Prins
 

Uiterlijk

Amortentia is een van de meest krachtigste liefdesdrankje bestaand in het universum. Wanneer correct gebrouwen is het te herkennen aan zijn parelmoerachtige glans en rook die opstijgt in een spiraalvorm omhoog. De geur van de drank is voor ieder individueel uniek, de drank straalt een geur uit die de ruikende persoon het meest aantrekkelijk vindt (HBP9).
 

Magische Capaciteiten

 

Amortentia wordt benadrukt als een van de krachtigste liefdesdrankjes, maar creëert geen echte liefde. De toverdrank creëert een obsessie voor de drinker. Het wordt als gevaarlijk beschouwd doordat de effecten van deze drank zwaar worden onderschat (HBP9).

De toverdrank heeft verschillende werkingen ontremd inname. Wanneer een individueel persoon de dampen ruikt van Amortentia, zal het een geur aannemen die een persoon aan dingen doet laat denken die hij of zij het meest aantrekkelijk vindt.  Het kunnen bekende geuren zijn, maar ook geuren waarvan de persoon niet precies kan plaatsen wie of wat het is. Wanneer de toverdrank wordt gedronken kan de persoon in kwestie zich bleek en ziekjes voordoen en worden obsessief met het doel van hun affecties. Om het effect van de ‘valse liefde te behouden, moet Amortentia blijven worden toegediend. Enkele nare bijwerkingen van het drinken van Amortentia, kan  een persoon onstabiel gevaarlijk maken voor anderen (HBP18).
 

Geschiedenis

Door wie en wanneer Amortentia is uitgevonden, is onbekend.
 

Toverdranken les van Hildebrand Slakhoorn

In 1996 behandeld professor Hildebrand Slakhoorn met zijn zesdejaars studenten het liefdesdrankje genaamd Amortentia. Hijzelf noemt Amortentia een van de gevaarlijkste liefdesdrankjes omdat het geen echte liefde creëert. Het is onmogelijk om de liefde te vervaardigen of te imiteren en de drank zorgt gewoon voor een zeer sterke bevlieging of obsessie (HBP9).

Harry Potter beweerde tijdens deze les dat de  geuren die hij ruikt hem deed denken aan strooptaart, de houtachtige geur van een bezemsteel en iets bloemachtigs wat hij ooit in Het Nest geroken had (HBP9). Mogelijk iets bloemachtigs in de lucht als hij Ginny Wemel bekijkt tijdens het vliegen in de lucht (VB5). Hermelien Griffel beweerde dat ze vers gemaaid gras en nieuw perkament rook. Dit deelde ze mee aan de klas toen ze haar kennis vertelde over Amortentia (HBP9). Haar derde geur is het haar van Ron Wemel.
 

Merope Mergel en Marten Vilijn Senior

Tijdens het schooljaar 1996/1997 nam Albus Perkamentus Harry Potter mee naar zijn kantoor om een herinnering terug te beleven door middel van een hersenpan. De herinnering was van Bob Klare, een medewerker van het ministerie van Toverkunst toen der tijd, waarbij Albus Perkamentus en Harry Potter terug in deze herinnering en uiteindelijk de relatie van Merope Mergel en Marten Vilijn Senior werd getoond. Albus Perkamentus vermoedde dat Merope een krachtig liefdesdrankje op Marten Vilijn Senior had gebruikt om hem op haar verliefd te laten worden. Om zo uiteindelijk hem te kunnen verleiden en te overtuigen met haar te gaan trouwen (HBP10).
 

Regina Valster en haar chocoketels

Regina Valster probeert Harry Potter te verleiden met chocoketels waarin liefdesdrank in zat verwerkt. Regina Valster zelf beweerde dat het chocoketels, gevuld met Oude Klares Jonge Borrel waren. Hermelien Griffel vertelde voorafgaand aan Harry Potter dat ze Regina Valster heeft horen overleggen hoe ze Harry Potter het beste een liefdesdrankje konden toedienen (HBP15).

Ron Wemel at op zijn verjaardag een halve doos chocoketels leeg die Harry Potter van Regina Valster had gekregen. Al snel bleek het liefdesdrankje te werken en valt Ron Wemel als een blok voor Regina Valster, terwijl hij op dat moment een relatie met Belinda Broom had. De effecten bleven werken totdat professor Hildebrand Slakhoorn hem een tegengif had gegeven voor dit krachtige liefdesdrankje (HBP18).
 

Departement van Mystificatie

Albus Perkamentus vertelde Harry Potter over een kamer in het Departement van Mystificatie die altijd op slot zit. Die kamer bevat een kracht die zowel sterker als vreselijker is dan de dood, dan de menselijke intelligentie en alle natuurkrachten bij elkaar. Het is misschien de meest mysterieuze kracht die daar bestudeerd wordt. Harry Potter bezat deze kracht in overvloed, en Voldemort helemaal niet. Het gaat hier om de kracht van liefde (OF37).

Kijk eens naar deze toverdranken