De Stik-de-Moord; Het is een wezen?

16 februari 2024 - Natalie Tyson

Meer informatie over de Sluier des Doods, de Stik-de-Moord


Bij het lezen van de naam van de Stik-de-Moord én het lezen van de bijnaam hiervan: “De Sluier des Doods”, was ik heilig overtuigd dat de Stik-de-Moord een mantel was die je gerust ergens op de Verdonkeremaansteeg zou kunnen kopen. Het heeft dan niet zo’n aantrekkelijke uitnodigende naam, maar dat hebben wel meerdere duistere voorwerpen niet.

Maar toen kwam ik dus tot de ontdekking dat dit niet zo maar een mantel is, maar een fabeldier! Wisten jullie dat? Om jullie meteen maar wat bij te leren, vind je hieronder nog wat meer feitjes over dit merkwaardige wezen.

 

1. De Stik-de-Moord is dus een wezen

Zoals hierboven al een beetje verklapt, is de Stik-de-Moord dus een wezen. Het is door het Departement van Toezicht op Magische Wezens geclassificeerd als een wezen in de categorie XXXXX, een bekende tovenaar doder en/of onmogelijk af te richten of te temmen. Het wezen ziet eruit als een zwarte mantel van ongeveer één centimeter dik, die ’s nachts geruisloos over de grond glijdt. Als die zijn slachtoffer heeft opgepeuzeld, is die enkele centimeters dikker dan daarvoor.

2. Stik-de-Moord in Harry Potter: deel 1?

Als een mantel die ’s nachts geruisloos over de grond glijdt, denken velen van jullie misschien aan de scène in Harry Potter en de Steen der Wijzen. In het Verboden Bos besloot namelijk een (spoiler!) in mantel gehulde Voldemort van een overleden eenhoorn een lekker snackje te maken. Hoewel de uitstraling van de gedaante van Voldemort in die scène overeenkomt, was dit geen Stik-de-Moord. We hebben namelijk in de films van Harry Potter geen Stik-de-Moord gezien. Deze komt wel voor in de ‘Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden’- films.

3. Waarom is de Stik-de-Moord zo gevaarlijk?

Ten eerste laat de Stik-de-Moord geen sporen achter, waardoor het bijna niet te achterhalen is wie en hoeveel slachtoffers dit wezen al eens heeft gemaakt.

Ten tweede gaan Stik-de-Moorden erg sluw te werk. Ze vallen namelijk uitsluiten slapende mensen aan, zodat ze geen mogelijkheid hebben om zichzelf te verdedigen. Vervolgens verstikt en verorberd de Stik-de-Moord zijn prooi in diens bed, om daarna het huis iets dikker weer te verlaten. Er blijft geen enkele aanwijzing van het slachtoffer of de dader over.

4. Hoe verdrijf je de Stik-de-Moord?

Het verdrijven van een Stik-de-Moord is geen gemakkelijke klus. Er is dan ook maar één spreuk waarvan bekend is dat het dit wezen kan afweren. En wat is dan de enige spreuk die de Stik-de-Moord kan afweren? De Patronus-bezwering! Ja ja, dezelfde bezwering waar je ook dementors mee kan afschrikken. Helaas zijn veel tovenaars niet in staat om de spreuk op tijd uit te kunnen spreken

”Ik hoorde vrij dichtbij een zacht, ritselend geluid. Ik dacht dat het de bladeren aan de bomen rond het huis waren en draaide me om in bed, met mijn rug naar het raam. Daardoor ving ik een glimp op van een vormeloze zwarte schaduw, die onder mijn slaapkamerdeur door gleed. ” - Franciscus Gasthuis; enige overlevende van een Stik-de-Moord aanval.

5. Wie was de tovenaar die de Stik-de-Moord kon verdrijven en diens aanval overleefde?

De tovenaar die in 1782 een aanval van de Stik-de-Moord overleefde, was tovenaar Franciscus Gasthuis. Franciscus was op vakantie in Papoea-Nieuw-Guinea toen hij 's nachts werd aangevallen door het wezen. Gelukkig was hij nog niet volledig in slaap en zich bewust van het wezen dat hem bekroop. Hij probeerde enkele andere toverspreuken, die helaas geen effect hadden, en riep toen zijn patronus op. Bij het zien van zijn patronus, vloog de Stik-de-Moord door de kamer en glibberde deze uit het zicht. Franciscus is de enige bekende overlever van een aanval van de Stik-de-Moord.

6. Kan je een aanval van een Stik-de-Moord voorkomen?

Nee, helaas niet. Het is op dit moment nog onbekend hoe je een aanval van dit enge fabeldier kunt voorkomen. Ze komen binnen via de kieren van je woning en kruipen zelfs onder je slaapkamerdeur!

Ik denk dat wij ons hier maar moeten troosten met de gedachten dat de Stik-de-Moorden slechts voorkomen in tropische gebieden, zoals Papoea-Nieuw-Guinea.

Durf jij nog 's nachts te slapen of ben je nu al helemaal bang geworden voor de Stik-de-Moord?

 

Code by Kode-Aiden