Pyromantie: wat zie jij in de vlammen?

12 april 2024 - Delphinus Flavus

Binnen de pyromantie vertellen vuur omens over jouw toekomst!


Pyromantie, misschien heb je er nog nooit van gehoord of het doet je denken aan het woord pyromaan. In beide gevallen zal je er vandaag wat meer over kunnen leren! Hoewel het woord pyromaan er op lijkt, is dat iets heel anders. Dat het iets met vuur te maken heeft, is ondertussen wel duidelijk! Lees snel verder om alles te leren over pyromantie.

Pyromantie?

Zoals gezegd bestaat er ook iets als een pyromaan. Dit is iemand die heel erg van vuur houdt, maar pyromantie is dus iets anders. Het heeft wel met vuur te maken, maar in dit geval houdt je er niet van, maar probeer je de toekomst te voorstellen aan de hand van vuur. Pyromantie is dus niets anders dan een tak van waarzeggerij, waarbij je vlammen bestudeert. Een teken dat in het vuur gezien wordt, wordt ook wel een vuur omen genoemd, het Latijnse woord voor teken.

Pyromantie op Zweinstein

Het is bekend dat er ook op Zweinstein werd onderwezen in pyromantie in de lessen van waarzeggerij. Ook moesten leerlingen kruiden en planten verbranden en kijken naar omens in de rook die hiervanaf komt. Dit wordt door sommige mensen ook gezien als een vorm van pyromantie en daarover later meer! Verder komt pyromantie niet veel voor in Harry Potter, maar gelukkig is er wel meer bekend over pyromantie uit de Dreuzelwereld of wellicht waren dit wel tovenaars/heksen die buiten hun boekje traden.

In pyromantie bestudeer je vuuromens om zo de toekomst te voorspellen

Vuur als belangrijk element van pyromantie

In Pyromantie is vuur natuurlijk enorm belangrijk, zonder vuur geen pyromantie. Vuur staat centraal binnen veel geloven, denk bijvoorbeeld maar eens aan vuuroffers. Vuur speelt een rol in veel culturen en geloven. Er werd dan ook veel geloofd dat goden vuur konden beĆÆnvloeden. Dreuzels geloofden dus waarschijnlijk om die reden dat pyromantie mogelijk zou zijn. Wij weten wel beter; pyromantie is mogelijk.

Verschillende vormen van pyromantie

Vuur omens konden op verschillende manieren opgeroepen worden. Uiteraard konden de vlammen zelf bestudeerd worden, maar er ontstonden ook subcategoriƫn waarbij er stoffen in het vuur gegooid werden. Bij alomantie wordt er bijvoorbeeld zou in het vuur gegooid en bij botanomantie worden planten verbrand. In daphnomantie worden laurierbladeren verbrand en in scapulimantie worden schouderbladen van dieren verbrand. Ook is er nog een algemene categorie, waarbij eigenlijk elk voorwerp verbrand kan worden: causinomantie!

Capnomantie

Waar rook is, is vuur en waar vuur is, zal dan ook wel rook zijn, toch? Ook de rook die van een vuur afkomt, kan binnen de waarzeggerij bestudeerd worden. Dat wordt ook wel Capnomantie genoemd. Zoals eerder benoemd, werd ook hier aandacht aan besteed op Zweinstein. Wist je bijvoorbeeld dat als de rook dun is en licht van kleur, dat dat een goed voorteken is en je anders beter uit kan kijken? Mocht je geen vuur willen of kunnen maken, dan kan je ook wierrook aansteken. Als de rook hiervan bestudeerd wordt, noemen we dat libanomantie. Als de rook de grond raakt, dan moet je trouwens direct actie ondernemen, iets om te onthouden!

Heb jij al in de vlammen gekeken en wat pyromantie uitgeoefend? Wat zag jij? Ik hoop dat het vuur je veel goeds beloofd in de toekomst!

 

Code by Kode-Aiden