8 feitjes over radioprogramma Met het oog op Potter

26 juli 2024 - Kaltain Galathynius

Het einde van een uitzending van Met het oog op Potter: “Het volgende wachtwoord is ‘Dwaaloog’. Houd elkaar veilig. Houd hoop. Fijne nacht.”


Alleen in het bos met zijn beste vrienden Hermelien Griffel en Ron Wemel: tijdens de Tweede Tovenaarsoorlog raakte Harry Potter totaal afgezonderd van de wereld. Het radioprogramma ‘Met het oog op Potter’ bood uitkomst. Het radioprogramma hield iedereen van de ‘goede kant’ op de hoogte en werd gepresenteerd door Leo Jordaan. In deze blog lees je acht leuke feitjes over Met het oog op Potter!

1. Met het oog op Potter werd gepresenteerd door Leo Jordaan

Griffoendor leerling Leo Jordaan was de oprichter en presentator van het radioprogramma Met het oog op Potter. De jongen, die tijdens zijn tijd op Zweinstein bij Fred en George Wemel in de klas zat, had genoeg ervaring met presenteren. Hij was namelijk meerdere malen commentator tijdens zwerkbalwedstrijden. Tijdens het radioprogramma gebruikte Leo een schuilnaam om anoniem te blijven. De schuilnaam die hij gebruikte was ‘Rivier’.

2. Romeo Wolkenveldt en Remus Lupos waren vaste verslaggevers van het radioprogramma

Romeo Wolkenveldt, schouwer en lid van Orde van de Feniks en Remus Lupos, oud docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten en eveneens lid van de Orde van de Feniks, waren de vaste verslaggevers van het radioprogramma. Ook zij hadden allebei een schuilnaam. Romeo stond bekend als Don Juan en Remus als Romulus. In het programma riep Romeo op om alle dreuzel-buren te beschermen.

3. De correspondent van Met het oog op Potter was Fred Wemel

De vaste correspondent van het radioprogramma was Fred Wemel. In het programma stond hij bekend als ‘Sabel’. Leo Jordaan had echter een heel andere naam in gedachten, maar dit vond Fred zelf niet stoer genoeg. De bijnaam sabel verwijst naar een soort zwaard met een heel scherpe punt.

4. Voldemort had een schuilnaam in het radioprogramma

Één van de grootste onderwerpen in het radioprogramma was natuurlijk Voldemort. Ook hij kreeg een bijnaam in het programma. Niet alleen om anoniem te blijven, maar ook omdat er een taboe rustte op de naam ‘Voldemort’. Dit werd gedaan omdat de Dooddoeners dachten dat alleen de leden van de Orde van de Feniks zo dom zouden zijn de naam uit te spreken. En deze leden wilden zij heel graag oppakken.

5. Alles wat gebeurde in de oorlog werd gerapporteerd

Met het oog op Potter rapporteerde over alle recente gebeurtenissen tijdens de Tweede Tovenaarsoorlog. Vaak waren dit dingen die niet door het ministerie of de Ochtendprofeet werden vermeld. Een van de meest populaire rubrieken in het radioprogramma was ‘Harry’s Helpers’.

6. Met het oog op Potter trof allerlei maatregelen om niet betrapt te worden

Om de veiligheid te waarborgen, zond het radioprogramma niet elke dag uit. Ook zond het programma elke keer vanaf een andere frequentie uit.

7. Met het oog op Potter had veel verschillende wachtwoorden

Om af te stemmen op de show waren wachtwoorden nodig. Door met je toverstok op de radio te tikken en het wachtwoord uit te spreken, kreeg je verbinding met de uitzending. Aan het einde van elke uitzending werd een nieuw wachtwoord gegeven. Alle bekende wachtwoorden zijn namen van de Orde van de Feniks. Bijvoorbeeld ‘Dwaaloog’ en ‘Albus’.

8. Met het oog op Potter vertelde als enige de eerlijke waarheid over de oorlog

Ten tijde van de oorlog zaaide de Magische Omroep Stichting veel paniek. Het radioprogramma Met het oog op Potter ontkrachtte deze vertelsels. De Magische Oproep Stichting vertelde bijvoorbeeld dat Dooddoeners mensen met één blik kunnen doden, terwijl dit natuurlijk helemaal niet waar was. Ook werden tovenaars en heksen aangemoedigd om dreuzels te helpen om zich te verdedigen tegen Dooddoeners door een paar simpele spreuken over hun huis uit te spreken.

Leo Jordaan tijdens een uitzending van Met het oog op Potter: “En wat zou je zeggen, Don Juan, aan de luisteraars die denken dat in deze tijden ‘tovenaars eerst’ komen?”



Wil jij meer weten over de wereld van Harry Potter? Neem dan een kijkje op onze blog. Of wil jij net als Harry Potter een echte student van Zweinstein worden? Maak dan een account aan op onze website!

 

Code by Kode-Aiden